„Indiáni" bez záchranárskych komplikácií, s desiatym miestom sa nesmú uspokojiť

Premiérovú sezónu v TIPOS Slovenskej hokejovej lige majú za sebou hokejisti Žiaru nad Hronom. Po deviatej priečke v základnej časti nestačili v kvalifikácii play-off na Trnavu. O tom, ako v klube hodnotia konečné desiate miesto, nástrahách náročnej sezóny, ale aj pohľade smerom do budúcnosti nám ochotne porozprával tréner Norbert Javorčík.

Veľmi náročnú úlohu museli funkcionári pohronského klubu zvládnuť už počas leta. Keď im po týždňoch neistoty odobrili prvoligovú licenciu, začali usilovne skladať káder. „My sme nemali ťažké leto, my sme nemali skoro žiadne leto, čo sa týka tréningového procesu zameraného na progres,“ rozhovoril sa niekdajší lodivod mládežníckych reprezentácií Slovenska.

Vedeli, že ich neobíde výsledková kríza

„Nemôžem povedať, že sme netrénovali, ale v lete sme veľa vecí museli riešiť ako sa hovorí „za pochodu“. Vytvoriť fungujúci ´teamwork´ bola jedna z našich hlavných úloh. K aspoň čiastočnej spokojnosti sme ju dokázali splniť až na záver sezóny. Ďalšími úlohami bolo vytvoriť vhodné podmienky na tréning a výrazne zvýšiť výkonnosť hráčov,“ vymenúva Javorčík.

Po veľmi dobrom úvode ročníka prišla na „indiánov“ kríza. Šnúra deviatich prehier v rade priniesla so sebou menšiu nervozitu. Našťastie, tím sa z nej dokázal oklepať a postupne opäť získal pevnú pôdu pod nohami. „Potešilo nás, že sme od začiatku sezóny dokázali viac-menej pravidelne bodovať a že sme v druhej polovici sezóny dokázali vytvoriť relatívne stabilné jadro tímu,“ pokračuje 47-ročný kouč.

„Vedeli sme, že v priebehu sezóny nás neobíde výkonnostná a ani výsledková kríza. Keď skladáte mužstvo na poslednú chvíľu a nemáte tým pádom čas na kvalitnú prípravu, tak takáto situácia sa jednoducho musí stať. Moje poďakovanie patrí fanúšikom, hráčom a funkcionárom, že to so mnou nevzdali a dôverovali mi.“

Hokejisti Žiaru stroskotali v kvalifikácii proti Trnave. Zdroj: HK MŠK Žiar nad Hronom/Mário Bóna

Dobrá škola pre ďalšiu prácu

V Žiari sú predovšetkým radi, že sa v dostatočnom predstihu vyhli náročným záchranárskym prácam. „S celkovým desiatym miestom nesmieme byť spokojní, to by sme neboli správni športovci. Spokojní však môžeme byť s tým, že sme sa od začiatku sezóny nachádzali v pokojných vodách a nemuseli sme riešiť starosti so záchranou,“ hovorí Javorčík.

„Problémov, ktoré sme museli vyriešiť v našej nováčikovskej sezóne sme mali aj bez toho dosť. Celkovo sa na túto sezónu dívame ako na dobrú školu pre našu nadchádzajúcu prácu. Až ďalšie sezóny ukážu, ako dobre sme v tejto škole dávali pozor. O sklamaniach na našej strane nemôžeme hovoriť, ale určite sme očakávali výraznejšie výkonnostné presadenie sa niekoho z našich mladších hráčov v rámci SHL,“ priznáva.

Prevažne neskúsené mužstvo Žiaru si muselo každú jednu výhru oddrieť. „Celá sezóna bola pre nás ťažká. Každý zápas a každý bod bol pre nás dôležitý. Snažili sme sa vyťažiť z každej príležitosti čo najviac. Toto napätie nás sprevádzalo skoro celú sezónu, čo ju robilo náročnou,“ tvrdí Norbert Javorčík.

Ani Rím nebol postavený za jeden deň

Práve Javorčík pôsobí aj ako hlavný tréner juniorov HKM Zvolen. Žiar je zároveň farmárskym tímom úradujúceho extraligového majstra. Ako sa trénerovi pozdávala táto spolupráca? „Už pred sezónou som vyjadril názor, že v oblasti spolupráce medzi hlavným a farmárskym tímom sa musíme hlavne veľa učiť. Spolupracovať sme mohli len do tej miery do akej boli kádre kooperujúcich tímov (hlavný tím, farma, juniorka) na to pripravené kvantitou aj kvalitou,“ pustil sa do analýzy.

„Myslím si, že teraz už dokážeme lepšie definovať, čo od tejto spolupráce môžeme do budúcnosti očakávať a ako sa na túto spoluprácu musíme pripraviť, aby mohla dobre fungovať. Ani Rím nebol postavený za jeden deň. Najdôležitejšie je, aby sa naša vzájomná spolupráca každým rokom zlepšovala.“

„Ani Rím nebol postavený za jeden deň. Najdôležitejšie je, aby sa naša vzájomná spolupráca každým rokom zlepšovala.“

Ako bolo spomenuté, káder Žiaru tvorili prevažne mladí hráči doplnení o skúsených veteránov. „Naším hlavným ťahúňom bol Adam Trenčan. Vždy bol našou oporou. Za jeho prístup k zápasom mu patrí naša veľká vďaka,“ pochválil zvolenského gólmana Javorčík.  

„Okrem neho sme sa spoliehali na niekoľko ostrieľaných hráčov ako Tomáš Nádašdi, Braňo Srnka, Janis Andersons, Martin Jakúbek a Marek Pač. Ich skúsenosti boli pre nás nenahraditeľné.  Môžem však povedať, že všetci hráči, ktorí za náš tím nastúpili, ukázali veľkú snahu, čo bolo pre nás hlavne na začiatku sezóny veľmi dôležité,“ vymenoval hlavné opory. 

Na novej sezóne sa už začalo pracovať 

A aká bude budúcnosť HK MŠK Indian Žiar nad Hronom a trénera Javorčíka? „Poviem to takto. Čas, ktorý nám chýbal na začiatku tejto sezóny, teraz máme. Bol by hriech ho nevyužiť! Na tvorbu kádra, na zlepšenie spolupráce s HKM Zvolen, aj na efektívnejšie fungovanie klubu. Podľa mojich informácií sa na novej sezóne už začalo pracovať.“

„A čo sa mňa týka, tak v budúcej sezóne by som chcel pôsobiť maximálne pri jednom tíme. Možnosť, že to bude v Žiari nad Hronom, je stále otvorená,“ uzavrel rozhovor Norbert Javorčík.


Súvisiace články