80. výročie, noví tréneri aj rekonštrukcia štadióna. Dubnicu čaká sezóna plná osláv a noviniek

Dubničania už počas leta oznámili zmenu na trénerskom poste, ktorého sa na nadchádzajúci ročník ujme zvučné meno. Taktiež Spartak v úvode ligy čaká neľahká výzva. Z dôvodu rekonštrukcie zimného štadióna si na domáce publikum počkajú a odohrajú niekoľko kôl na ľade súperov. Zákulisie tímu nám priblížila prezidentka klubu Alena Dobrodejová.

Základnú časť predchádzajúceho ročníka zakončila Dubnica na poslednej priamej postupovej priečke, čo znamená na 6. mieste. „Minuloročná sezóna bola výrazne ovplyvnená covidom. Veľa zápasov bolo nedohratých, do niektorých sme išli s okliešteným kádrom. Zápasy boli odložené, mali sme náročný koniec základnej časti,“ vyjadrila sa na margo prvej fázy súťaže prezidentka klubu.   

Púť hokejistov Spartaka v predošlom ročníku ukončilo už štvrťfinále proti Martinu. Rozuzlenie prekvapivo vyrovnanej série prišlo až v poslednom siedmom zápase. „V play-off ukázali chlapci, akí sú srdciari a predviedli veľmi dobré výkony. Veľká škoda, že sme nezvládli siedmy zápas proti Martinu, v ktorom sme mali blízko k postupu do semifinále,“ vracia sa myšlienkami k vyraďovacej časti.

Nové trénerské mená 

Vedenie Spartaka nezaháľalo a do príprav na novú sezónu sa pustilo krátko po ukončení tej predošlej. Hneď v máji tak oznámili zmenu na poste hlavného trénera. „Pán Gregor je uznávaný tréner, Dubničan, s kvalitnou hráčskou a trénerskou históriou. Všetky tieto atribúty zavážili pri podpise zmluvy. Verím, že jeho skúsenosti a vedomosti budú zúročené a pretavené  v úspech nášho tímu,“ vyslovuje vieru v novú akvizíciu na lavičke Alena Dobrodejová.

„Roman Chatrnúch sa z pozície hlavného trénera v uplynulej sezóne presunul na post výkonného riaditeľa klubu,“ ozrejmuje novú pozíciu bývalého lodivoda tímu, ktorý viedol Spartak ako hlavný tréner v predchádzajúcich dvoch ročníkoch.

V trénerských vodách zalovili naplno a do klubu tak pribudlo ešte jedno nové meno. „Každým rokom sa snažíme profesionalizovať fungovanie klubu a reflektovať na jeho potreby,“ hovorí Dobrodejová a pokračuje: „Novinkou v tejto sezóne je aj post kouča brankárov. Bude ho zastávať František Kučera, ktorý má skúsenosti s extraligou a taktiež aj s reprezentáciou SR.

V klube sa však tréner brankárov nebude venovať len mužom. „Pán Kučera naposledy pôsobil v tíme Bratislava Capitals a v klube bude zastrešovať aj tréningy brankárov v mládežníckych kategóriách.“

Roman Tománek

Dubnický káder povedie skúsený tréner Dušan Gregor.  Zdroj: Mário Bóna

Filozofia klubu sa nemení 

Do tímovej súpisky v novej sezóne pribudol Ondrej Mikula či severský útočník Atte Huhtela. Káder hokejistov z Považia, sa však oproti minulej sezóne výrazne nemenil.  „Pevne verím, že tím je natoľko skúsený, aby podával kvalitné výkony a zlepšoval sa od zápasu k zápasu. Chceme naďalej dávať priestor a príležitosť rozvoju mladých hokejistov,“ vysvetľuje prezidentka klubu Dobrodejová.

V prípravných zápasoch sa hokejisti Spartaku stretli s ligovými súpermi zo Žiliny a Trnavy, no vycestovali aj do poľského Jazstrebia či extraligového Liptovského Mikuláša. „Príprava je kvalitná, hráči sa pod vedením nového trénera naplno venujú trénovaniu a zlepšujú všetko, čo sa dá. Vidím progres,“ hovorí pár dní pred štartom ligy.

V ambíciách majú podľa Aleny Dobrodejovej v Dubnici jasno: „Cieľ je rovnaký ako v predchádzajúcich sezónach. Pracovať koncepčne, postúpiť do play off a dostať sa čo najďalej.“

 

Počet odchovancov: 6 (Matej Kristín, Miroslav Kristín, Michal Gabriš, Michal Chatrnúch, Dominik Trška, Tomáš Kopáč) 

Počet legionárov: 1 (Atte Huhtela)

Rozpočet na sezónu: 310-tisíc eur

Ambície: postup do play-off s cieľom dostať sa čo najďalej 

* údaje aktuálne k dátumu vydania článku 23.9.2022

Výzva hneď v úvode sezóny 

Hoci sa tímy už tešia na štart Tipos SHL a fanúšikov na svojich štadiónoch, v Dubnici si budú musieť na atmosféru miestneho “zimáku“ počkať. Z dôvodu rozsiahlej obnovy domovského stánku odohrajú úvodné duely na pôde súperov. „Táto rekonštrukcia bola nevyhnutná. Rekonštruuje sa ľadová plocha strojovňa aj chladenie. Vďaka nej budú vytvorené lepšie a kvalitnejšie podmienky na trénovanie, ako pre A-tím,  tak aj pre našu mládež,“ upresňuje rozsah zmien prezidentka Spartaku.

Klub momentálne trénuje v Púchove, čomu podlieha veľké množstvo každodenných presunov. „Je to pre nás všetkých zložité, chlapci trávia viac času cestovaním a dochádzaním na tréningy. Tak isto je to náročné aj pre mládež a ostatné vekové kategórie,“ opisuje sťaženú situáciu.   

„Veľké poďakovanie patrí mestu, ktoré schválilo a uvoľnilo finančné prostriedky z rozpočtu. Rekonštrukčné práce zatiaľ prebiehajú podľa plánu a ja verím, že na konci októbra zavítajú fanúšikovia na domáci štadión,“ hovorí o približnom termíne návratu na domáci štadión.

Jubilejný ročník pre Spartak 

Sezónu s puncom výnimočnosti zažije aj Spartak. Nadchádzajúci ročník sa pre klub spája aj s oslavami jubilea. „Každá sezóna je dôležitá. Táto je špecifická aj 80. výročím založenia klubu. Pôvodne bola oslava naplánovaná koncom augusta, no  vzhľadom k aktuálne prebiehajúcej rekonštrukcii sme ju museli zrušiť,“ hovorí Dobrodejová a s očakávaniami dodáva: „Plánujeme ju uskutočniť v deň nášho prvého domáceho zápasu, čo predpokladáme, na konci októbra. Program oslavy je pripravený, je sa na čo tešiť,“ uzatvára. 

Aktuálna súpiska tímu TSS Group Spartak Dubnica 

Brankári: Matej Kristín, Michal Gabriš, Adam Bednár 

Obrancovia: Michal Chatrnúch, Peter Mikuš, Enrik Švec, Dominik Trška, Ján Urban, David Janík, Marek Putala, Michal Hruška, Šimon Miklovič, Boris Česánek

Útočníci: Šimon Beták, Miroslav Kristín, Oliver Ďuriš, Atte Huhtela, Ondrej Mikula, Jozef Haščák, Lukáš Tábi, Lukáš Lunter, Lukáš Škvarek, Filip Ondruš, Nicolas Korbel, Alex Géci, Tomáš Kopáč, Samuel Hrabčák 

Hlavný tréner: Dušan Gregor 

* súpiska aktuálna k dátumu vydania článku 23.9.2022