Aké sú Vianoce u hokejistov? Jedenie prianí, zhabané darčeky i štedrá večera vo fastfoode

Kluby, ktorým ako fanúšikovia hokeja fandíme sú rôzne a počas sezóny to medzi všetkými vytvára mieru rivalitu. Teraz je tu však obdobie, ktoré nás spája a strávime ho v kruhu našich najbližších. Od hokejového napätia si v kruhu rodiny oddýchnu nie len podporovatelia tohto krásneho športu, ale aj samotní aktéri.

Pár dní nebudú musieť zavítať na štadióny, aby absolvovali tréning či zápas. Namiesto toho ich čaká čas radosti a jemného porušenia v športovom jedálničku. Vianoce sú spoločnou chvíľou, v ktorej má každý z nás určité tradície a my sme boli zvedaví na zvyklosti hokejistov z našej druhej najvyššej súťaže.

Komu na Vianoce tréner zobral balík tabakov? Ktorému hráčovi by svedčal oblek Santa Clausa a kto svoje želanie spáli a následne vypije so šampanským? Všetko sa dozviete v našej veselej vianočnej ankete hráčov TIPOS Slovenskej hokejovej ligy.

Ako vyzerá váš vianočný deň?

Marek Pacalaj (obranca HK Vitar Martin): Spím dokedy mi dovolí malý. Potom sa zbehneme trochu pošantiť von, či už na sánky alebo lyže.

Patrik Koyš (útočník Vlci Žilina): Ráno vstanem a zistím, že už je poobedie. Potom asi päť hodín pozerám rozprávky a idem sa najesť. Následne rozbalíme darčeky a nič viac nerobím. Klasická vianočná pohoda.

Marek Drtina (obranca Vlci Žilina): Ráno sa zobudím, zapnem telku a dám si skvelé raňajky. S deťmi a priateľkou pozeráme rozprávky, potom si dáme fajný, aj keď nie práve najzdravší obed a ideme von, užiť si sneh, prípadne zbehneme navštíviť príbuzných.

Janis Andersons (obranca HK MŠK Indian Žiar nad Hronom): Kvôli hokeju od mlada cestujem, preto Vianoce neboli také tradičné, ako to u niekoho býva zvykom. Boli Vianoce, ktoré som strávil sám, boli aj také, keď ma k sebe zavolala rodina spoluhráča. Raz, keď som býval na hoteli, prišli ma navštíviť rodičia. Keď na to teraz spomíname, zasmejem sa. Posledné roky sme trávili tento sviatok u svokrovcov. Mojou prácou bolo ráno dobaliť ešte niekoľko darčekov a prísť na večeru. Stále to bolo pekne nachystané.

Marek Pač (obranca HK MŠK Indian Žiar nad Hronom): Deň ako každý iný, len je doma viac koláčov. (smiech) Záleží od môjho synčeka, akú zábavu si hneď zrána vymyslí. Aktuálne je to lego, hranie Minecraftu alebo len také šantenie.

Ráno vstanem a zistím, že je už popoludnie. Potom asi päť hodín pozerám rozprávky a idem sa najesť. Klasická vianočná pohoda.

František Dej (útočník Modré krídla Slovan): Vstávam väčšinou okolo jedenástej a, samozrejme, dodržujem pôst až do večere. Celý deň pozerám rozprávky a trávim čas so svojou rodinou. Doobeda sa zvyčajne stretávame so susedmi a prajeme si šťastné sviatky. Tesne pred večerou, okolo sedemnástej sa ideme prejsť. A po prechádzke nasleduje tradičná večera.

Jakub Uram (útočník Modré krídla Slovan): Počas sviatočných dní vstávam bez budíka. Po raňajkách si väčšinou celá rodina ľahneme do obývačky a pozeráme spolu vianočné rozprávky. Na 1. sviatok vianočný ideme pozrieť starých rodičov a u nich otvoríme ďalšie darčeky. Snažím sa venovať rodine čo najviac, keďže počas sezóny na nich toľko času nemám.

Jozef Tomčák (útočník HC Topoľčany): Každý deň počas Vianoc je u mňa taký pohodový. Mám pocit, ako keby sa spomalil čas. Ráno sa presúvam z postele na gauč a popri raňajkách si pozriem vianočnú rozprávku. Užívam si voľno a čaro Vianoc spolu s mojou manželkou a celou našou rodinou.

Andrej Legalin (útočník HC Topoľčany): Vianoce sa u nás oslavujú až 7. januára, avšak nie až tak ako Nový rok – to je v Rusku považované za hlavný sviatok. Väčšinou ho trávim doma s rodinou. Čo sa týka Vianoc, v Rusku sme trénovali a súťaž pokračovala.

Martin Andrisík (útočník TSS Group Spartak Dubnica): Najväčšia zmena oproti bežným dňom je asi v tom, že ráno nevstávam na tréning. Na raňajky sú koláče alebo šalát, celý deň sa motám okolo jedla a užívam si oddych pred telkou s jedlom.

Daniel Štumpf (útočník HK iClinic Skalica): Som v Komárne, ráno si idem zahrať hokej pod holým nebom so starou partiou. Potom pozeráme s bratom rozprávky.

 

 

Aký najvtipnejší darček ste na Vianoce dostali?

Patrik Koyš: Keď som mal asi 16-17 rokov a hral som v Dukle, dostal som od spoluhráča v rámci Secret Santa balíček desiatich tabakov. Bol som šťastný, ale tréner mi ich hneď zobral.

Marek Drtina: V hokejovej kabíne sa zvyknú dávať darčeky, no a ja som raz dostal hrebeň. To ma rozosmialo. Žiaľ, doteraz som ho nevyužil, ale ešte stále ho mám doma schovaný.

Ondřej Šmach (obranca HK iClinic Skalica): Keď som hral vo Francúzsku, dostal som francúzsko-český slovník.

Marek Pač: Určite to bol darček od Ondra Mikulu na Secret Santa, keď sme hrali v Trenčíne – obal od hry NHL, tuším edícia 2019, kde bola pridaná moja hlava, čiže som bol na titulnej strane. Keď som DVD obal otvoril, bolo tam CD s filmom Mechanik zabijak. (smiech)

Dmitri Vorobjev (útočník HK Levice): Žiletku.

Arťom Dmitriev (útočník HK 95 Považská Bystrica): Vodka od Slovákov s mojou fotkou.

Keďže som Fín, vždy dostávam alkohol. (smiech)

Nico Vuorijärvi (obranca HK Gladiators Trnava): Keďže som Fín, vždy dostávam alkohol. (smiech)

Martin Semaňák (obranca HK Gladiators Trnava): Napodobeninu hokejového klziska a v strede bola voňavka v tvare Stanley Cupu.

Dávid Schmidt (obranca aj útočník HK Gladiators Trnava): Harry Potter okuliare od môjho aktuálneho trénera.

Jozef Tomčák: Bolo ich viac, keďže na Vianoce si dávame v kabíne medzi sebou darčeky, ale môžem spomenúť náradie – kladivo, meter, robotnícke rukavice, pretože stále niečo opravujem alebo montujem. Dostal som aj toaletný papier, no nevedel som prečo. Po čase sa mi priznal spoluhráč, že dvadsať minút pred tým, ako sme si dávali darčeky zistil, že pre mňa nič nemá, a tak mi daroval toaletný papier, ktorý bol v šatni. (smiech)

Jakub Uram: Náročná otázka, ale minulý rok som dostal knihu o varení. Vtedy som sa na tom smial a vravel si na čo by mi bola, avšak teraz, keď si sem-tam varím sám, som tam našiel celkom fajn recepty. (smiech)

Patrik Ligas (HK 95 Považská Bystrica): Na hokejovom vianočnom večierku od Pala Fančoviča koláž fotiek z akcie + kniha ako sa dostať z opice.

Čo máte na Vianociach najradšej?

Dmitri Vorobjev: Dávanie darčekov.

Martin Andrisík: To, že sme konečne chvíľu ako rodina pokope doma. Samozrejme, aj tie hromady jedla, ktoré cez sviatky bývajú. (smiech)

Jakub Uram: Chvíle s rodinou a najbližšími, pohodu a pokoj od všetkého, také odreagovanie od bežného života. Keďže študujem na vysokej škole, Vianoce prinášajú prázdniny práve včas. (smiech) Ale hlavne mám rád mamine koláčiky.

Janis Andersons: Tým, že som od malička preč od rodiny, tak keď sa mi narodil syn, trávim sviatočné chvíle s ním. Vidieť, aké je to pre neho kúzelné.

Marek Drtina: To, že sa celá rodina stretneme. Počas roku sa často nevidíme. Vianoce sú pre mňa sviatkom rodiny.

 

 

Ktorá je vaša obľúbená vianočná rozprávka?

Eugen Rabčan (brankár HC 19 Humenné): Vyslovene obľúbenú nemám, avšak na Vianoce si stále musím pozrieť film Sám doma, ktorý ma aj po toľkých rokoch dokáže stále rozosmiať.

Marek Drtina: Nie je to síce rozprávka, ale vždy si rád na Vianoce pozriem Švejka.

Andrej Legalin: Pravdupovediac nepoznám žiadnu vianočnú rozprávku. V Rusku takúto tradíciu nemáme.

Igor Veličkin: Mrázik.

Lukáš Tábi (útočník TSS Group Spartak Dubnica): Pozriem si všetky rozprávky. Najradšej však film Sám doma, bez ktorého si neviem predstaviť Vianoce.

Ondřej Šmach: Všetky klasické rozprávky, ale najviac mám rád S čerty nejsou žerty.

Dmitri Vorobjev: Obľúbenú rozprávku nemám. Rád si pozriem film Grinch.

Ktorý spoluhráč by sa najviac hodil do oblečenia Santa Clausa?

Marek Pacalaj: Asi Matúš Lukáš Lavička. Jeho brucho je podobné tomu Santa Clausovmu. Aj bradu má celkom slušnú a vlasy ani nevravím.

Dmitri Vorobjev: Ja. (smiech)

Ondřej Šmach: Asi Hujer (Martin Hujsa).

Daniel Štumpf: Ondřej Šmach, lebo už na to má vek.

Nico Vuorijärvi: Náš kustód Vitko alebo Roman Kukumberg.

Martin Andrisík: Ja by som to videl na Trša (Dominik Trška), aj keď už si oholil bradu, čo je škoda.

Určite Paťo Luža. On má na to super bradu, len by mu ju trebalo prefarbiť na bielo. (smiech) Takisto si myslím, že je to taká dobrá duša, akú by mal každý Santa mať.

František Dej: Myslím, že Dušan Klučiar, pretože má na to všetky predpoklady. Chýbajú mu iba sánky.

Jakub Uram: Určite Paťo Luža. On má na to super bradu, len by mu ju treba prefarbiť na bielo. (smiech) Takisto si myslím, že je to taká dobrá duša, akú by mal každý Santa mať.

Jozef Tomčák: Čerta by som vám povedal hneď – Miloš Bystričan. (smiech) Ale Santa asi Erik Kompas, pretože trochu sa podobá na toho z reklamy na Coca Colu. (smiech)

Andrej Legalin: Jednoznačne Alexander Hvizdoš. Ak mu nafarbíte bradu na bielo, naozaj si ho môžete pomýliť so Santom.

Patrik Koyš: (bez premýšľania). Cigi (Jakub Cíger). Neviem prečo, ale určite on.

Marek Pač: Martin Jakúbek, určite by bol štedrý Santa. (smiech)

Patrik Ligas: Ján Zlocha, ktorému by trebalo len bradu.

 

 

Podieľate sa nejakým spôsobom na štedrovečerných prípravách? Je niečo, čo robíte rád a niečo, čo vám príliš nevonia?

Eugen Rabčan: Aj keď upratovanie neznášam, je to potrebné, preto sa podieľam týmto spôsobom. Čo sa týka večere, tam to už mamka zvládne sama.

Marek Drtina: Samozrejme. Rád si sadnem na gauč a odtiaľ to všetko dirigujem. Pozerám rozprávky a snažím sa zabaviť deti.

Lukáš Tábi: Priznám sa – nepodieľam, nechávam to na profesionálov. Predvianočnú prípravu ako zdobenie stromčeka a kúpu kapra však mám rád.

Daniel Štumpf: Pred pár rokmi som zaviedol tradíciu, že doobeda pripravujem vianočnú kapustnicu, nakoľko to v Komárne nie je zvykom.

Marek Pač: Príprava štedrovečernej večere je v réžii mojej manželky. Ja sa hrám so synom a iba príležitostne prídem pomôcť, pokiaľ niečo Radka potrebuje. Najmenej rád mám, keď po večeri príde na rad upratovanie stola a umývanie riadu. Toto mám, prejedený, v réžii zasa ja.

Ochutnávam a schvaľujem všetko jedlo, ktoré sa doma spraví. Môžem povedať, že som v tom profík.

Nico Vuorijärvi: Mám rád pečenie a varenie, ale najobľúbenejšia činnosť je jedenie.

Jakub Uram: Jasné, predsa ochutnávam všetky dobroty naokolo, to je najlepšie. Je dôležité, aby bolo všetko správne ochutené. Niekto sa toho ujať musí.

Andrej Legalin: Najviac zo všetkého obľubujem dávať darčeky, dokonca viac, ako ich dostávať. Neviem síce variť, ale naozaj rád jem. Máme však taktiež tradičné rybie jedlo, ktoré mi nevonia najlepšie. Nemám rád ryby.

Igor Veličkin: Pripravujem ruský boršč.

Jozef Tomčák: Ozdobovanie stromčeka je moje. A ešte ochutnávam a schvaľujem všetko jedlo, ktoré sa doma spraví. Môžem povedať, že som v tom profík.

Dodržujete nejakú vianočnú tradíciu?

Igor Veličkin (útočník HC 19 Humenné): Napíšem na papier to, čo si želám. Následne papier zapálim, dám do šampanského a vypijem.

Martin Andrisík: Prekrojenie jablka, peniaze pod obrus a veci tomu podobné. Nejaké výnimočné tradície však nemáme.

Janis Andersons: Počas posledných rokov zažívam slovenské tradície a páčia sa mi. Keď som bol malý, pred rozbaľovaním darčekov sme stále spievali vianočné pesničky. Veľmi rád si na to spomínam.

Daniel Štumpf: Áno, máme oblátky s medom a cesnakom, hádžeme orechy do kútov.

Nico Vuorijärvi: Vianočná sauna.

Napíšem na papier to, čo si želám. Následne papier zapálim, dám do šampanského a vypijem.

František Dej: Na Štedrý deň nejeme mäso a dodržujeme pôst.

Jozef Tomčák: Náš Štedrý deň vyzerá tak, že sa môžem raz počas dňa poriadne najesť. Na obed si dáme pečené zemiaky v šupke s maslom a kyslou kapustou. Celý deň potom čakáme na večer, kedy si dáme vianočné menu. Pred štedrou večerou máme tradíciu jesť cesnak, jablko, oblátku, med a chlieb. Všetko má svoj zmysel.

Jakub Uram: Je ich hneď niekoľko. Napríklad brat ako najmladší z rodiny hádže orechy do kútov a želá nám celej rodine svoje priania.

Andrej Legalin: V Rusku je tradícia želať si niečo počas dvanástich úderov zvonu.

 

 

Bez akého jedla si neviete predstaviť Vianoce?

Dmitri Vorobjev: Seledka pod šubou – ruský šalát.

Nico Vuorijärvi: Lanttulaatikko – tradičný fínsky vianočný pokrm pripravený z kvaky a šunky.

Jakub Uram: Celé vianočné menu je nenahraditeľné, či už to je špeciálna šošovicová polievka alebo zemiakový šalát s rybou – to je combo, na ktoré si robím chuť celý december.

Andrej Legalin: V Rusku to znie ako „Holodec“ a „Oliv´e“ – aspik a tradičný šalát. 

Odkladáte kúpu vianočných darčekov na poslednú chvíľu?

Marek Pacalaj: Nie. U nás stojí stromček už od Mikuláša. Hlavne kvôli synčekovi, aby sa dlhšie tešil z tej atmosféry.

Patrik Koyš: Práve naopak – v tomto smere chcem mať čím skôr pokoj, takže to riešim už dva – tri mesiace vopred. Viem, čo chcem kupovať a mesiac pred Vianocami už mám všetko kúpené.

Martin Andrisík: Väčšinou začínam tak 10. decembra. Povedal by som teda, že je to posledná chvíľa.

Daniel Štumpf: Áno a je to stresujúce, len si to nikdy neviem lepšie zariadiť.

Ondřej Šmach: Áno, vždy až na poslednú chvíľu.

Eugen Rabčan: Priznám sa, že áno. Do poslednej chvíle neviem, čo mám kúpiť.

Viete si predstaviť stráviť Vianoce aj v inej krajine? Ak áno, kde?

Dmitri Vorobjev: Áno, v dedine, kde žije Santa.

Patrik Koyš: Niekde, kde je sneh. Pretože u nás toho snehu v posledných rokoch na Štedrý deň veľa nebolo. Napríklad v Kanade, tam som v mladosti strávil jedny Vianoce a bolo to super. Vybral by som krajinu, kde je vďaka zasneženej krajine ešte znásobený ten vianočný pocit.

Janis Andersons: Podľa môjho názoru nie sú Vianoce o tom, kde ich trávite, ide skôr o to s kým. Ak však ide o krajinu, asi nech je tam sneh a vianočná atmosféra. Neviem si predstaviť tráviť ich niekde v teple na pláži. 

Ondřej Šmach: Už som také v kariére zažil. Dva roky som strávil Vianoce vo Francúzsku a rok v Kanade počas juniorských majstrovstiev sveta.

Daniel Štumpf: Veľmi nerád, ale áno. Už som strávil pred desiatimi rokmi Vianoce v Minsku v Bielorusku. Vianočnú večeru som mal v McDonalde.

Veľmi nerád, ale áno. Už som strávil pred desiatimi rokmi Vianoce v Minsku, v Bieloursku. Vianočnú večeru som mal v McDonalde.

Dávid Schmidt: Áno, bez problémov. Ideálne, aby to bolo aspoň so ženou a najbližšou rodinou. V Európe bez problémov kdekoľvek, ale najviac by som preferoval škandinávske krajiny.

Marek Pacalaj: Vedel by som si predstaviť Vianoce niekde v teple pri mori. Možno Austrália alebo Dubaj.

Igor Veličkin: Zažil som Vianoce vo Francúzsku a viem si predstaviť, že by som si to zopakoval. Človek spozná aj zvyky v inej krajine, ako to tam chodí. Je to zaujímavé, mne sa to páčilo.

Jakub Uram: Keď som hral v USA, strávil som celé Vianoce s rodinou, u ktorej som býval. Bolo super zažiť americké Vianoce, tak ako si ich mnohí vieme predstaviť z filmov.

Andrej Legalin: Kedysi to pre mňa bolo nemožné, avšak teraz to pre mňa budú prvé Vianoce mimo domova.

 

 

Prejedávate sa počas sviatkov?

Igor Veličkin: Dávam si pozor na figúru, takže to nepreháňam. (smiech)

Eugen Rabčan: Áno, ale môžem, pretože to na mne aj tak nevidno. (smiech)

Martin Andrisík: Odpovedal by som protiotázkou – kto nie?! Určite mám rád jedlo a Vianoce sú obdobie, kedy zdravé stravovanie ide bokom.

Janis Andersons: Stane sa. Keď je toho na stole toľko dobrého, odmieta sa ťažko. Mám však výhodu v tom, že na ľade to potom vypotím.

Ondřej Šmach: Ak to číta tréner, tak nie. (smiech)

Ak to číta tréner, tak nie. (smiech)

Martin Semaňák: Občas sa mi to podarí, no počas Vianoc sa ohľadom jedla snažím viac behať maratón ako šprint.

František Dej: Najviac sa prejedám lineckými koláčmi.

Andrej Legalin: Jem a veľa. Zažil som sviatky, počas ktorých som za tri dni pribral tri kilogramy. Po niekoľkých tréningoch však zmizli.

Dávid Schmidt: Niekedy to prepísknem, ale snažím sa to nehrotiť. Každý rok to však minimálne jedenkrát nezvládnem.

Jozef Tomčák: Určite si dám zo všetkého, ale podľa svojich skúseností si dávam pozor, aby som sa neprejedal. Potom by som to na ľade mal ťažké. (smiech)

Patrik Ligas: Ako sa to vezme, babkám je ťažko povedať nie, ale dávam si pozor, no nie vždy to dopadne dobre.

 

V mene celej redakcie by sme všetkým členom jednotlivých klubov TIPOS SHL a aj Vám, fanúšikom, chceli zaželať príjemné a pokojné vianočné sviatky strávené v kruhu rodiny. Užime si spoločne najkrajšie obdobie v roku, oddýchnime si od všedností každodenného života a po krátkej pauze spolu fandime kvalitnému slovenskému hokeju.

Šťastné a veselé všetkým!


Súvisiace články