Bez vlastného ľadu sa robí hokej ťažko. Topoľčany chcú napriek tomu minimálne zopakovať poslednú sezónu

Nová sezóna TIPOS SHL je už za dverami a na jej začiatok ladia formu aj v Topoľčanoch. Okrem toho, že „žochári“ prišli o veľkú oporu v zadných radoch, sa musia vyrovnať aj s náročnejšími podmienkami kvôli rekonštrukčným prácam na domovskom štadióne. O všetkom sme sa porozprávali s prezidentom klubu Ervínom Mikom.

Po minuloročnej základnej časti skončili topoľčianski hokejisti na piatej priečke. Vo štvrťfinále si následne poradili so štvrtým Humenným, no v ďalšom kole play-off skončili na hokejkách Žilinčanov, ktorí zvíťazili hladko 4:0 na zápasy.

„Myslím si, že sezóna z našej strany nebola zlá. Ešte stále ju ovplyvňoval covid a viaceré prestávky, čo bolo náročnejšie. V konečnom dôsledku sme ale s umiestnením spokojní, hoci mohlo byť aj lepšie, keby sa nám v základnej časti podarilo skončiť na vyššie. Celkovo však prevláda spokojnosť,“ hodnotil posledný ligový ročník prezident klubu.

Žilina, na ktorej stroskotali topoľčianske nádeje, bola v semifinále jasným favoritom, no napriek tomu vyradenie z play-off vedenie klubu mrzelo. „Každé vypadnutie mrzí. Žilina mala silnejší káder a podľa mňa aj bola lepšia, ale ľúto mi je hlavne to, že sme nevyhrali ani len jeden z dvoch domácich zápasov. Podľa mňa sme na to mali,“ vyjadril svoje sklamanie Mik.

Na lavičke i v bránke s overenými tvárami

V nadchádzajúcej sezóne povedie tím staronový kouč Ľubomír Hurtaj. Po štyroch sezónach znovu podpísal s Topoľčanmi zmluvu. „Je to náš, domáci, tréner. Vie si svoju prácu zastať a niekedy odvádza aj čosi navyše, čo by možno niekto cudzí nerobil. Preto z tohto pohľadu nebolo o čom rozmýšľať,“ rozhodne vysvetľoval Mik.

Podobne to bolo pri brankárskej jednotke. Tú by mal naďalej zastávať Erik Kompas, ktorý patril medzi najlepších gólmanov minulej sezóny. „Myslím si, že je u nás spokojný. Povedal by som, že tu zdomácnel. Vie, čo ho tu môže čakať, pozná prostredie, ľudia ho majú radi. Zapadol do skladby kádra nielen hráčsky, ale aj povahovo a je pre nás obrovskou oporou v bránke,“ pochvaľoval si člen predstavenstva klubu.

Erik Kompas

Erik Kompas bude dôležitou oporou svojho tímu aj v ďalšej sezóne. Zdroj: HK MŠK Žiar nad Hronom / Mário Bóna

Okrem Kompasa majú v Topoľčanoch vyriešené aj ďalšie miesta medzi tromi žŕdkami. „Ako druhého brankára máme podpísaného Miša Vojvodu. Ide o odchovanca Slovana, ktorý minulý rok pôsobil ako trojka v Michalovciach. Je to šikovný gólman, no zatiaľ nedostal príliš veľa priestoru medzi seniormi. Vnímam ho ako perspektívneho brankára aj do budúcna, ktorý chce na sebe pracovať. A ako trojku chceme do tímu zapracovať nášho vlastného juniora Mareka Ambru,“ objasnil situáciu Ervín Mik.

Náhradu za Nováka ešte nenašli, skúsenosti hľadajú aj do útoku

Jedna z najväčších  strát „Žochárov“ je zaiste odchod najproduktívnejšieho beka minulej sezóny Michala Nováka, ktorý sa rozhodol vo svojej kariére pokračovať v Leviciach. „Je to citeľná strata. Ale Miško sa rozhodol ako sa rozhodol – pre nové pôsobisko. Plne to rešpektujem. Nech sa mu darí a prajem mu všetko dobré,“ žičlivo odkázal Ervín Mik  na adresu minuloročnej veľkej opory tímu.

Hlavu však v Topoľčanoch nevešajú a hľadajú vhodnú náhradu. Ako riaditeľ klubu poznamenal, v tíme sú hráči, ktorí môžu ťahať obranu. Zo Žiliny prišiel Martin Hřebíček a zmluvu predĺžil Alexander Zekucia. Z Česka zas káder posilnil Stanislav Dosek, ktorý sa vedeniu zapáčil hneď v prvých dueloch. „Je síce ešte mladý, no už niečo odohral v českej prvej aj druhej lige a bol ťahúňom. Teraz sme odohrali len dva zápasy a veľmi sa nám páčil, má skvelý prehľad v hre,“ chválil novú posilu Mik a doplnil: „Čo sa týka obrancov, sme spokojní, no poškuľujeme ešte po niekom skúsenejšom.“

Prvý muž topoľčianskeho hokeja to vidí rovnako aj pri útočníkoch. „Radi by sme priviedli do útoku ešte niekoho skúseného, možno aj dvoch. No predovšetkým centra. Aby sme pomerne mladému kádru, ktorý máme, odovzdali aj nejakú skúsenosť, aby mal kto nasmerovať kabínu správnym smerom či na ľade alebo mimo neho a aby mal kto pomôcť hráčom v ich raste,“ nechal sa počuť riaditeľ klubu.

Podľa jeho slov však skladba tímu nie je zlá, hráči sú perspektívní, šikovní a možno chýba naozaj len niekto ostrieľanejší medzi nich. „Zo skúsenejších hráčov tu máme Jožka Tomčáka, Heňa Ručkaya či Eda Piačku. Títo chlapci by mali byť u nás ťahúňmi a okrem nich chceme doplniť niekoho ďalšieho vhodného. Máme na to ešte čas, uvidíme, čo sa vyskytne na trhu,“ objasnil situáciu v klube Mik.

Počet odchovancov: 7 (Marek Ambra, Miloš Bystričan, Patrik Španko, Martin Patrovič, Samuel Cápay, Dávid Gergel, Adam Detko)

Počet legionárov: 4 (Stanislav Dosek, Martin Hřebíček, Marek Rubner, Tadeáš Jaroš) 

Rozpočet na sezónu: 160 - 200-tisíc eur

Ambície: dostať sa na domáci ľad, dosiahnuť minimálne taký výsledok, ako minulý rok, zapracovať vlastných odchovancov do tímu

* údaje aktuálne k dátumu vydania článku 16.9.2022

Náročná príprava s precestovanými kilometrami bez vlastného ľadu

Príprava hráčov na novú sezónu trvá v Topoľčanoch od začiatku augusta, no je sťažená kvôli rekonštrukčným prácam na štadióne. Približne po dvadsiatich štyroch rokoch sa rekonštruuje strojovňa, chladenie aj ľadová plocha. „Už to bolo treba vymeniť. Veľká vďaka fondu aj mestu, že sme sa do toho teraz mohli pustiť a že do budúcna budeme mať kvalitnejší ľad a tým pádom aj lepšie podmienky pre rozvoj každého jedného hráča,“ vďačne hovoril Mik.

Vzápätí však dodal, že celá situácia je dosť náročná, nakoľko hráči chodia trénovať do viac než dvadsať kilometrov vzdialených Bánoviec nad Bebravou. Pocítili to všetky vekové kategórie, nielen muži. „Je to namáhavé na dopravu, chlapci tým strávia viac času, hlavne mládežníci. Ľadu nie je toľko, koľko by potrebovali. Hráči len prídu autobusom do Bánoviec, tam sa oblečú, idú na ľad, stadiaľ sa vyzlečú a idú autobusom naspäť. Chýba trošku priestor na väčšie rozvíjanie vzťahov v kabíne, a to hlavne v starších kategóriách – v doraste, juniorke a áčku,“ opisoval sťažené podmienky riaditeľ klubu.

„Tešíme sa, keď strojovňu budeme mať spravenú a budeme môcť byť na našom ľade, aby sa tieto veci vylepšili a aby sme po nejakom čase podávali kvalitnejšie výkony ako momentálne. Tie zatiaľ určite nie sú podľa predstáv našich ani chlapcov,“ bez okolkov priznal Mik.

TO stadion

Topoľčiansky štadión si po viac než dvadsiatich rokoch vyžiadal rekonštrukciu strojovne, chladenia i ľadovej plochy. Zdroj: HC Topoľčany

Ľadová plocha by mala byť v Topoľčanoch prístupná približne od polovice októbra. Dovtedy muselo vedenie klubu vyriešiť, ako začať novú ligovú sezónu, ktorá roztočí svoj kolotoč už 24. septembra. „Prvý domáci zápas máme doma naplánovaný na 14. októbra s Martinom. Dovtedy máme dohodnuté výmeny prostredia a následne budeme zápasy otáčať. Dalo sa to takto zrealizovať,“ objasňuje prvý muž topoľčianskeho hokej.

Či sa však dovtedy naozaj stihne ukončiť rekonštrukcia, je ešte otázne. „Uvidíme, máme nejaký prísľub, ale pri dnešných dodávkach komponentov je to veľmi náročné. Dodávky niekedy meškajú a nedá sa povedať, kedy presne rekonštrukcia skončí. Určité termíny tam ale sú. Pokiaľ sa aspoň plus mínus dodržia, tak by sme v polke októbra mohli ísť na ľad. Veríme, že sa to nebude zdržovať a trvať oveľa dlhšie,“ vyjadril svoju nádej Ervín Mik.

Hlavným cieľom je zapájať do tímu vlastných odchovancov

Pri pohľade na novú sezónu je riaditeľ klubu opatrný a nechce dávať prehnané vyjadrenia. Uvedomuje si, že momentálne je najdôležitejšie mať opäť prístupný vlastný štadión. „V prvom rade je našou ambíciou dostať sa na ľad, aby chlapci mohli normálne trénovať a mali normálny režim. Druhý cieľ je podávať dobré výkony v jednotlivých stretnutiach. Pôjdeme od zápasu k zápasu a uvidíme, ako sa umiestnime. Určite chceme postupne dopĺňať tím tak, aby sme boli pripravení na play-off, aby sme v ňom dosiahli minimálne taký výsledok, ako minulý rok,“ poodhalil svoje priania Ervín Mik.

V Topoľčanoch majú okrem toho ešte jeden, dlhodobejší, cieľ – zakomponovávať do seniorského kádra čo najviac odchovancov. „Posledné tri roky sme nemali juniorku, nakoľko sa zmenili vekové kategórie a až teraz sa nám ju podarilo znovu poskladať. Sú tam aj chlapci, ktorí preskočili z dorastu a potrebujú sa v juniorskom hokeji viac etablovať. Ak niekto postupne bude mať na to a bude spĺňať kritéria, aby sa zapojil do áčka, tak ho určite budeme ťahať, lebo nikomu nechceme brániť v raste. A možno nie túto sezónu, ale o jeden, dva roky by sme mohli postupne zapracovať medzi seniorov čím viac vlastných odchovancov, čo by bolo to najviac, čo chceme,“ nádejal sa riaditeľ „Žochárov“.

Aktuálna súpiska tímu HC Topoľčany:

Brankári: Erik Kompas, Michal Vojvoda, Marek Ambra

Obrancovia: Miloš Bystričan, Stanislav Dosek, Lukáš Drapal, Adam Dužek, Martin Hřebíček, Zdenko Sedlák, Alexander Zekucia, Patrik Španko, Martin Patrovič

Útočníci: Samuel Cápay, Dávid Gergel, David Maniaček, Adam Matej, Samuel Nagy, Edmund Piačka, Marek Rubner, Henrich Ručkay, Peter Šandor, Adam Stránsky, Timotej Tomala, Jozef Tomčák, Gabriel Vereš, Vladimír Vybiral, Tadeáš Jaroš, Adam Detko

Hlavný tréner: Ľubomír Hurtaj

* súpiska aktuálna k dátumu vydania článku 16.9.2022


Súvisiace články