Boj o Tipsport ligu začne už v utorok, Michalovce vyzvú Žilinu

Hokejisti Michaloviec ešte v piatok oslavovali vydretý titul v St. Nicolaus 1. Hokejovej lige, keď v siedmom zápase zdolali Martin. Radosť však netrvala dlho, Duklu už v utorok čaká vrchol sezóny, baráž o postup do Tipsport ligy so Žilinou. Vlci mali pred sériou s prvoligovým víťazom dvojtýždňové voľno. Či to bude výhoda pre oddýchnutý tím bojujúci o záchranu, alebo sa bude hrať lepšie mužstvu, ktoré bolo v pravidelnom zápasovom rytme, ukáže až samotná baráž.

 

Sezóna

Michalovce

Michalovce boli v základnej časti suverénne, pred druhým Martinom mali náskok 23 bodov a do play-off išli ako jasný favorit. Vo štvrťfinále narazili Zemplínčania na ôsmu Spišskú Novú Ves, s ktorou nemali väčšie problémy a do semifinále postúpili v najkratšom možnom čase. Séria s Topoľčanmi mala priniesť o niečo viac napätia, dokonca sa hovorilo aj o akomsi predčasnom finále. Dukla však nenechala nič na náhodu, takmer vždy bola o krok vpred a Topoľčany zdolala 4:1 na zápasy. Finále s Martinom už bolo o niečom inom a Dukla mala neraz na mále. Po troch kolách prehrávala sériu 1:2 na zápasy. Plné štadióny v oboch mestách videli nesmierne vyrovnané súboje, v ktorých rozhodovali maličkosti. Michalovčania dokázali finále vyrovnať a v piatom domácom finále nastal azda kľúčový moment série, keď zverenci trénera Chudého otočili v posledných minútach duel z 0:2 na 4:2. Vybojovali si tak prvý finálový mečbal, ktorý síce v Turci po ďalšej veľkej dráme nevyužili, no v siedmom rozhodujúcom zápolení už podali na domácom ľade dominantný výkon a zodvihli nad hlavu pohár pre víťaza St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy.

Žilina

Turbulentné leto prinieslo Žiline neistotu a krízový režim. Zverenci trénera Škorvánka akoby boli zmierení s barážovým osudom, ich štadión počas základnej časti zíval prázdnotou, do toho prišli aj polemiky o financovaní hokeja v budúcom ročníku, ktoré hokejistom na pohode taktiež nepridali. Bývalý majster Slovenska dal šancu niekoľkým odchovancom a mužstvo sa snažil doplniť skúsenými hráčmi. Hoci mená ako Jiří Kučný, Richard Jenčík, Jakub Ručkay, Lukáš Hvila, Richard Huna či Peter Húževka vzbudzovali rešpekt, klub sa očakávanej baráži napokon nevyhol. Napriek tomu do posledného momentu bojoval o jedenáste miesto s Liptovským Mikulášom. Väčšinu sezóny Žilinčania prehrávali a najdlhšiu víťaznú šnúru natiahli len na tri zápasy, a to v polovici januára, keď postupne porazili Košice, Nové Zámky a Detvu. 

 

Štatistické porovnanie

Michalovce (1. liga)

Ukazovateľ

Žilina (Tipsport liga)

60

Zápasy

57
311

Strelené góly

151

105

Inkasované góly

222

2677

Strely na bránu

1864

11,62%

Úspešnosť streľby

8,10%

978

Trestné minúty

808

19,43%

Využitie presiloviek

14,55%

87,80%

Úspešnosť v oslabeniach

77,24%

92,98%

Úspešnosť zásahov

90,56%

 

Hlasy trénerov

Miroslav Chudý, tréner HK Dukla Ingema Michalovce: „Prvýkrát nebudeme favoritom my. Z toho môžeme ťažiť. Žilina má kvalitné mužstvo. To, že skončili na poslednom mieste pripisujem tomu, že nezachytili úvod súťaže a súperi im utiekli. Vieme, že nás nič ľahké nečaká. Musíme si zobrať príklad z Martina. Ten proti nám vyrukoval s poctivou defenzívou, s ktorou sme mali obrovské problémy. Tieto veci musíme preniesť do série so Žilinou. Určite do nej nevstúpime s porazeneckou náladou. My sme už v úvode sezóny deklarovali, že sa chceme pobiť o najvyššiu súťaž. Prvýkrát v sezóne začíname sériu vonku. Zo Žiliny by sme si chceli niečo priniesť domov. Vieme, aké sú začiatky takýchto sérii. Je to po psychickej stránke náročnejšie pre domácich, čo chceme využiť. Musíme sa vrátiť na tú emocionálnu vlnu, na akej sme odohrali siedmy duel finále s Martinom. Musíme to zachytiť od začiatku. Keď sa do série budeme musieť dostávať v treťom či štvrtom zápase, môže byť už neskoro.“ (zdroj: novinyzemplina.sk)

Stanislav Škorvánek, tréner MšHK Žilina: „Robili sme všetko tak, aby chlapci boli na prvý duel prichystaní po všetkých stránkach na sto percent. Nemám strach, že by to nezvládli. Práve naopak, veľmi dobre si uvedomujú, o čo ide a chcú najvyššiu súťaž pre Žilinu zachovať." (zdroj: sme.sk)

 

Naša prognóza

Michalovčania už pred sezónou vyhlasovali, že ich cieľom nebude iba víťazstvo v súťaži, ale majú vážny záujem postúpiť do Tipsport ligy. Dukla poskladala nadpriemerne kvalitné prvoligové mužstvo, má výborné zázemie, vynovený štadión, pevnú fanúšikovskú základňu, všetky predpoklady na najvyššiu súťaž. Musí ich však potvrdiť na ľade v mimoriadnej náročnej baráži. Naopak, Žilina zažila hektické leto plné neistoty a od začiatku bola akoby zmierená s barážovým osudom. Napriek tomu je odhodlaná udržať sa v Tipsport lige. Pred sériou s Michalovcami mala dva týždne voľno, čo bude pre ňu miernou výhodou, rovnako ako aj možnosť začať baráž na domácom ľade. Zemplínčanov bude hnať vpred víťazná eufória a podpora fanúšikov. Očakávame veľmi vyrovnanú sériu, v ktorej rozhodnú maličkosti a trochu šťastia. To by sa napokon mohlo nakloniť k víťazne naladeným Michalovciam.

NÁŠ TIP: 4:2 na zápasy pre Michalovce