Brezno čaká náročná baráž. Tréner Beck: S rešpektom, no odhodlaní uspieť

Premiérová sezóna v TIPOS SHL nevyšla nováčikovi z Brezna podľa predstáv. Časté obmeny v kádri, nedostatok skúseností a nízka konzistentnosť výsledkov sa podpísali na konečnom zisku 36 bodov, po ktorom sa „rytieri“ umiestnili na poslednej ligovej priečke. O zotrvanie v súťaži tak budú musieť zabojovať v baráži, kde bude ich súperom suverénny víťaz 2. hokejovej ligy z Trebišova.

Nevydarená základná časť

Klub zo stredu republiky vstupoval do prebiehajúceho ročníka ako jeden z troch nováčikov. Aj keď úvod sezóny „rytierom“ vyšiel pomerne uspokojivo, potom prišlo dlhé obdobie bodových strát.  

„V priebehu základnej časti sme sa stali tímom, ktorý sa postupne stabilizoval a až do poslednej chvíle sme bojovali o predposlednú priečku. Je veľká škoda, že sme v závere nedokázali dotiahnuť niekoľko výborne rozohratých zápasov do úspešného konca,“ krátko sa ohliadol za základnou časťou tréner Jaroslav Beck.

Jedným z hlavných problémov Brezna počas základnej časti bola absencia bodového ťahúňa a hráča, ktorý by tím dokázal v náročných chvíľach potiahnuť. „Napriek tomu, že veľkú časť nášho kádra tvorili mladí a pomerne neskúsení hráči, vždy sme sa snažili ísť na maximum. Žiaľ, baráži sme sa o malý kúsok nevyhli,“ hovorí ďalej skúsený český kormidelník.

„Na konečnej prehre v minisúboji o predposlednú priečku sa podpísali najmä dva vzájomné zápasy proti Leviciam. V oboch dueloch sme viedli 2:0 a mali veľkú šancu na zisk cenných bodov,“ spomína si na zrejme kľúčové zápasy šéf lavičky klubu od Hrona. „Hráči Levíc využili každú našu malú chybičku a nedôslednosť. Hokej býva občas krutý, no musíme sa s tým vysporiadať a zabojovať o záchranu,“ skonštatoval Beck.

K priebehu základnej časti v podaní horehronských „rytierov“ sa vyjadril taktiež bodový líder mužstva Maroš Surový. „Počas sezóny sa nám niekoľkokrát podarilo získať body aj proti silným súperom, no veľkým problémom z našej strany bola nekonzistentnosť výsledkov,“ vysvetľuje dôvody uzavretia základnej časti na poslednej priečke tabuľky.  

Maroš Surový

Maroš Surový si medzi slovenskou elitou zahral už viac ako dvesto súťažných stretnutí.  Zdroj: HK MŠK Žiar nad Hronom/Mário Bóna

„Ako sa hovorí, body a góly by každý najradšej vymenil za tímový úspech. V mužstve som pociťoval úlohu lídra, snažil som pomáhať produktivitou, no na záchranu nám to nestačilo,“ sklamane konštatuje odchovanec banskobystrického hokeja.  

Plná sústredenosť 25-ročného forvarda momentálne smeruje na blížiace sa záchranárske práce. „Baráž je krátkodobá súťaž a pokojne sa môže stať, že motyka vystrelí pre niekoho iného z mojich spoluhráčov, no osobné štatistiky sú až na druhom mieste,“ konštatuje autor dvanástich gólov a štrnástich asistencií.

„Rytierov" čaká neľahká úloha

V uplynulom týždni spoznali hokejisti Brezna meno svojho barážového súpera. Stal sa ním suverénny víťaz druhej hokejovej ligy z Trebišova. „Ide o veľmi nepríjemné a skúsené mužstvo, ktoré za žiadnu cenu nesmieme podceniť. V tíme Trebišova sa nachádza niekoľko ostrieľaných hráčov, ktorí svoje kvality predviedli už vo finále,“ hodnotí nebezpečného súpera Jaroslav Beck.

S čím chce ísť český šéf lavičky do dôležitej série? „Ja ako tréner si vždy zakladám na tom, že na prvom mieste je disciplína. V náročných situáciách musíme zachovať chladné nervy, ovládať svoje emócie a púšťať ich správnym spôsobom do stretnutí,“ upozorňuje skúsený rodák z Prostějova, ktorý kedysi ako generálny manažér doviedol Olomouc k majstrovskému titulu.  

V náročných situáciách musíme zachovať chladné nervy, ovládať svoje emócie a púšťať ich správnym spôsobom do stretnutí.

Svojim zverencom však v zachovanie druhej najvyššej súťaže v Brezne verí. „Do série ideme s rešpektom ku kvalitám a najmä skúsenostiam súpera, no ak budeme v dueloch trpezlivý, verím že to zvládneme,“ priblížil svoj názor ostrieľaný kormidelník.

Náročnosť nadchádzajúcich zápasov si uvedomuje taktiež skúsený líder breznianskej kabíny. „Medzi prvou a druhou ligou je pomerne veľký rozdiel, no k súperovi treba mať určite v správnej miere rešpekt. Našou úlohou je vstupovať do každého zápasu sebavedomo a potvrdiť rolu mierneho favorita,“ hovorí bývalý mládežnícky reprezentant.

Neskúsený káder prechádzal častými obmenami

Súpiska mužstva z Horehronia sa počas sezóny potýkala s viac než častými zmenami. Dres Brezna si v aktuálnom ligovom ročníku oblieklo viac než 60 často pomerne mladých hráčov, čo v náročných stretnutiach prinášalo problémy s nedostatkom skúseností.

„Skladanie tímu bolo mimoriadne náročné už pre vedenie, ktoré sa v tíme nachádzalo pred mojim príchodom,“ hovorí Beck, ktorého organizácia angažovala po odvolaní hlavného trénera Miroslava Staša. „Veľa hráčov, ktorí do tímu prišli z juniorskej extraligy, mali minimálne skúsenosti so seniorským hokejom a k tomu všetkému sa schádzali až v priebehu augusta.“

„Naši predchodcovia to mali nesmierne ťažké, keďže v nových podmienkach dávali tím dokopy takmer za chodu a nemali ani dostatok času na prípravu,“ s absolútnym pochopením voči vedeniu vysvetľuje už spomenuté kroky.  

Český kouč sa na trénerskú stoličku „rytierov“ dostal v priebehu novembra. „Keď som po bývalom vedení nastúpil do tímovej lode, snažil som sa zastaviť zostupný trend a stabilizovať zápasové výkony. Ihneď zo začiatku som sa v tíme snažil vytvárať väčšiu súdržnosť, ktorá mladým hráčom pomáha v ich hokejovom raste,“ vyjadril sa Jaroslav Beck, ktorý sa k trénerskej brandži vrátil po ročnej pauze.

HK Brezno

Hokejisti Brezna veria, že TIPOS SHL sa bude hrať pri Hrone aj v budúcom ročníku.  Zdroj: Brezno Knights

„S kolegami sme sa snažili robiť maximum už v priebehu základnej časti, no náš cieľ sa nám bohužiaľ nepodarilo naplniť. Veríme však, že práca a úsilie, ktoré sme do tímu vložili, sa preukážu práve v dôležitých zápasoch baráže,“ nádeja sa hlavný tréner pochádzajúci z krajiny našich západných susedov.

Spokojnosť s prípravou

Barážové zápasy o udržanie v TIPOS SHL sa začínajú čochvíľa. Príprava „rytierov“ na náročnú skúšku už preto pomaly finišuje. „Posledné dni prípravy nám poslúžili ako zrkadlo výkonnosti a chlapci spolu s nami si vďaka nim uvedomili, kde ich najviac tlačí topánka.“

Ak všetko pôjde podľa plánu, verím, že boj o zotrvanie v súťaži pre nás bude úspešný.

Súčasťou inak „hluchého“ obdobia boli tentokrát aj dohodnuté prípravné stretnutia. „Dvojzápasy s Liptovským Mikulášom a s reprezentáciou Ukrajiny síce nedopadli úplne podľa našich predstáv, no najmä v odvetných stretnutiach proti týmto tímom sme podali dobré výkony a podarilo sa nám zlepšiť veľa činností,“ spokojne hodnotí brezniansky kouč.

Na záver vyslal Jaroslav Beck slová chvály aj smerom k vedeniu. „Mesto aj klub nám, rovnako ako počas celej sezóny, aj teraz pred barážovými zápasmi vytvorili skvelé podmienky a celá príprava prebieha, ako má. Ak všetko pôjde podľa plánu, verím, že boj o zotrvanie v súťaži pre nás bude úspešný,“ prajúc si zakončil svoje rozprávanie hlavný tréner HK Breno.


Súvisiace články