Celá sezóna je o tom, či to Žilina zvládne, alebo nie, hovorí pred finále Markovič

Žilinčania dokázali prejsť semifinálovou sériou proti Topoľčanom bez jediného zaváhania, a tak si opäť po roku zahrajú finále. Určite však dúfajú, že oproti vlaňajšiemu neúspechu bude mať víťaznú príchuť. V súbojoch o titul TIPOS SHL zabojujú v atraktívnom krajskom derby proti „rytierom“ z Martina. Vrchol súťaže odštartuje v pondelok a utorok na štadióne pod Dubňom.

Žilina má šancu odčiniť trpkú príchuť minulého ročníka, v ktorom im priamy postup do extraligy uchmatla Spišská Nová Ves. „Z histórie sa treba poučiť, my sa k tomu už nechceme vracať. Človek niekedy dostane druhú šancu, my sme ju dostali teraz. Verím, že s ňou naložíme tak, ako sa patrí, že tentoraz to zvládneme,“ vyslovil sa na margo nachádzajúceho finále žilinský útočník Jaroslav Markovič.

Tentokrát ich vo finále čaká rival z neďalekého Martina, ktorý už má za sebou 7-zápasovú sériu vo štvrťfinále proti Dubnici a päť semifinálových duelov so Skalicou. „Síce ten výsledok semifinálovej série vyzerá suverénne, boli to vyrovnané zápasy a predĺženia. Určite sme to očkom sledovali, súper je daný a my sa tešíme,“ zhodnotil svojho finálového súpera hlavný tréner „vlkov“ Stanislav Škorvánek.  

Rekordnú šnúru 35 víťazstiev v rade za sebou ťahajú hokejisti spod Dubňa. Pocit z prehry nepoznajú hráči Žiliny už od polovice novembra. Neúspech v podobe nevydareného zápasu by po tak dlhej dobe mohol s hráčmi Žiliny ľahko zamávať.

„Pravda je taká, že sme už naozaj dlho neprehrali. Ale finále je finále a mužstvo je nastavené v hlavách tak pozitívne, že aj v prípade nejakej prehry sa rýchlo oklepe a ide si ďalej za svojím cieľom, ktorým je víťazstvo vo finále,“ verí mentalite „vlkov“ Markovič.

Človek niekedy dostane druhú šancu, my sme ju dostali teraz. 

Vrchol sezóny bol na pláne až počas nasledujúceho víkendu, no expresné ukončenie obidvoch semifinálových sérií posunuli na základe plávajúcich termínov v play-off dátum štartu už na pondelok.

Boli sme z toho trochu zaskočení, keďže pred semifinále sme čakali až 10 dní,“ prezradil Markovič pocity z kratšej pauzy a pokračoval: „Pozitívom je, že sme na vlne, nemusíme dlho čakať a pripravovať sa. Je to finále play-off, tu už sa nehrá na únavu, takže myslím, že nám to môže len vyhovovať.“

Jaroslav Markovič

Jaroslav Markovič nastúpi vo finále proti rodnému Martinu. Zdroj: FB Vlci Žilina, Daniel Stehlík 

Finále s príchuťou derby

Finálová bitka o titul v TIPOS Slovenskej hokejovej lige ponesie v prebiehajúcom ročníku príchuť derby. Špecifické stretnutia odohrajú aj viacerí hráči, ktorí obliekali hokejový dres ako jedného, tak aj druhého tímu. Práve odchovanec Martina hrajúci v žilinskom drese Jaroslav Markovič je jedným z nich.

„Prišlo to, nemal som to ako ovplyvniť. My sme vo finále a Martin sa tam dostal tiež. Teraz som v Žiline a chcem jej pomôcť. Určite tam budú isté podpichovačky, ale to k tomu patrí. Treba si zachovať chladnú hlavu. Chceme vyhrať a urobíme všetko pre to, aby sme sa na konci tešili my,“ dodáva.  

Kombinácia bojov o titul s príchuťou derby nie je atraktívna len pre fanúšikov. Na svoje si prídu nepochybne aj tréneri a hráči. Každý si praje hrať zápasy, počas ktorých to žije na ľade aj na tribúne. Derby súboje sú nepochybne jednými z nich.

„Aj  zápasy v základnej časti sa odvíjali v rovnakom duchu. Teraz je to ešte aj finále, čím je emócia zdvojnásobená, takže očakávam boj o každý meter ľadu, tvrdé fyzické súboje, nasadenie a hlavne dobrý hokej,“ predvída žilinský lodivod Stanislav Škorvánek.

Dôležitým dielikom v skladačke úspechu bude podľa neho pokračovať naďalej v tom, v čom sa jeho tímu darilo doteraz: „Kľúčové bude hrať našu hru, ktorou sa mužstvo do finále dostalo a nenechať sa rozhodiť. Hrať svoje a dôverovať vo svoje schopnosti.“

V základnej časti vyrovnaná bilancia

Výsledné skóre vzájomných zápasov medzi Žilinou a Martinom bolo už po základnej časti veľmi tesné. Napokon vždy o víťazovi stretnutia rozhodoval len jediný gól. Vyrovnaná je aj bilancia triumfov. Dva si pripísala na konto Žilina aj Martin. Každý z tímov dokázal zvíťaziť na domácom ľade aj súperovom a rovnako uchmatnúť body v predĺžení.

Celá sezóna je o tom, či to Žilina zvládne, alebo nezvládne, takže tlak je na našej strane. Martin z toho môže chcieť ťažiť.

„Tiež sme mali vyrovnané zápasy vo štvrťfinále aj v semifinále. Ale v play-off sa hľadí hlavne na víťazstvá. Očakávam, že to bude veľmi vyrovnané a v zápasoch budú rozhodovať jeden alebo dva góly,“ myslí si tréner Žiliny.

Stanislav Škorvánek

Hlavný tréner ,,vlkov", Stanislav Škorvánek. Zdroj: FB Vlci Žilina, Daniel Stehlík 

Psychickou výhodou pre Martinčanov môže byť postavenie Žiliny, ktorá je počas sezóny vo favorizovanej role. „Všade sa hovorí, že my sme favorit a oni nemajú čo stratiť,“ priznáva center tretieho žilinského útoku Markovič. „Celá sezóna je o tom, či to Žilina zvládne, alebo nezvládne, takže tlak je na našej strane. Oni z toho môžu chcieť ťažiť. My sme na to pripravení a predpokladáme, že rozhodovať budú maličkosti, ktoré sa veríme, priklonia na našu stranu.“

Hokejové sviatky pre fanúšikov

Koho blížiace sa finále teší najviac, sú nepochybne fanúšikovia oboch táborov. Pre nich neexistuje snáď lepší darček, ako finálové stretnutia proti svojmu najväčšiemu súperovi. Na štadiónoch nebude o skvelú atmosféru núdza. „Ľudia aj my hráči sme si nemohli nič lepšie priať. Myslím si, že atmosféra na oboch štadiónoch bude elektrizujúca. Pre nás hráčov, to bude po tých dvoch rokoch veľkou čerešničkou na torte. Veľmi sa na to tešíme,“ zakončil Markovič.


Nasledujúce zápasy

Pre vybrané tímy nie sú naplánované žiadne zápasy

Súvisiace články