Chudého misia za piatym prvenstvom. Prvý krok vo veľkom štýle (FOTO)

Základná časť Slovenskej hokejovej ligy sľubovala viaceré štvrťfinálové drámy, no opak bol pravdou. Všetci štyria semifinalisti postúpili v najkratšom možnom čase a o miestenku vo finále tak zabojujú Žilina, Martin, Spišská Nová Ves a Dubnica. Najviac prekvapil hladký postup Dubničanov, ktorí vyradili tabuľkovo vyššie postavené Topoľčany. Takto ľahké to však nemali mať ani Martinčania.

Hokejisti z Turca boli v pozícii druhého tímu základnej časti v sérii proti Humennému favoritom, no zo strany posilneného súpera sa očakával silnejší odpor. „Rytieri“ však prešli štvrťfinálovým kolom s priemerom jedného inkasovaného gólu na zápas a v pokoji sa tak môžu pripravovať na očakávané semifinále proti Spišiakom. Sériu sme si zhodnotili s magnetom na prvoligové úspechy – trénerom Miroslavom Chudým. K prvenstvám v tejto súťaži v minulosti priviedol Nové Zámky, Detvu a hneď dvakrát Michalovce.

Pán Chudý, hovorí sa, že posledný krok býva najťažší. Postup cez Humenné ste však spečatili s gráciou a bez väčších stresov. Ako ste vnímali túto sériu?

Výsledkovo to možno vyzerá ľahko, ale ľahká séria to určite nebola. Zvládli sme to však veľmi dobre a hru sme mali pod kontrolou. Skomplikovali sme si to niektorými vecami, ale celkovo sme boli počas celej sérii na koni. Ani raz sme v nej neprehrávali a dobre sme si to teda strážili. Z tohto pohľadu som spokojný.

V štyroch zápasoch ste inkasovali iba štyri góly. Rozhodla teda práca v defenzíve?

Áno, vzadu sme hrali dobre a keď sme to potrebovali, podržal nás brankár Bernát. Hlavne v druhom zápase nám veľmi pomohol, pretože to bol zápas, v ktorom podalo Humenné najlepší výkon. Tam sa asi lámal chlieb a v tom zápase sme mali aj šťastie. Stále je čo zlepšovať, ale zvládli sme to k spokojnosti a teraz sa to pokúsime ešte vylepšiť.

Počas dvoch zápasov v Humennom ste prišli o zranených útočníkov Františka Poliačka a Michala Murčeka. Ako to s nimi vyzerá?

Sú to zranenia, ktoré si vyžiadajú svoj čas a aj preto je dobré, že sme to ukončili na štyri zápasy. Máme tak čas na doliečenie. Nie je to príjemné. Verím, že do poriadku sa dá aj Rasťo Špirko. V prípade Murčeka ide o zranenie tváre a sánky. Išiel na vyšetrenie do nemocnice a uvidíme. Ja samozrejme verím, že oni dvaja i Poliaček sa vrátia. Je to náš prvý útok a takýto hráči by chýbali každému. V play-off mali navyše dobrú formu.

V semifinále vás čaká Spišská Nová Ves a finálovými ambíciami sa prezentujú obe strany. Môžeme sa tešiť na sériu ako bič?

Áno, karty sú jasne dané a obaja chcú do finále. Postúpiť však môže iba jeden. Bude to veľmi zaujímavá séria. Spišská má kvalitne vyskladané mužstvo a aj v závere základnej časti ukázali progres. Bili sme sa o druhé miesto v základnej časti a teraz sa pobijeme o finále. Určite to bude vyrovnaná séria a našou výhodou je to, že prípadný siedmy zápas by sa hral u nás. Teraz si však želám hlavne zdravie pre celý tím.

Hovorili sme o vašej defenzíve, Spišiaci sú však na tom podobne. Brankár Marcel Melicherčík dokonca neinkasoval gól v troch zápasoch série proti Leviciam. Bude to teda defenzívne ladená séria?

Play-off sa nehrá na krásu a nebude to hurá hokej. Určite sa bude hrať do plných obrán, ale obe mužstvá sú skladané útočne a sám som teda zvedavý, do kedy vydržia dodržiavať obrannú ulitu. Možno sa to náhle otvorí a góly sa rozsypú. Uvidíme, ale myslím si, že pre divákov pri počítačoch to bude atraktívna séria. Nech postúpi lepší.

V prvej lige ste priviedli k prvenstvám Nové Zámky, Detvu a dvakrát Michalovce. Verejnosť vás teda vníma ako experta na úspech v tejto súťaži. Cítite šancu na obohatenie tejto krásnej zbierky?

Ja sa za nejakého mága nepovažujem. Mal som možno šťastie a bol som v správny čas na správnom mieste. Viackrát. Ja to však nepreceňujem, ani nepodceňujem. Tréner bez hráčov je nič a toto je tímový šport. Verím, že sme pripravení dobre a budeme bojovať do konca.

Má tento martinský tím niečo spoločné s mužstvami,  ktoré ste doviedli k prvenstvám v SHL?

Tu je trochu rozdiel, pretože napríklad v Zámkoch sme si skladali mužstvo od úvodu na postup. To isté bolo v Michalovciach. Tu som prišiel iba pred mesiacom a tím bol hotový. Niektoré veci som ovplyvniť mohol, iné nie. Našiel som tu však pracovitých chlapcov a ja som sa s týmto mužstvom stotožnil. Niektoré veci neovplyvním, ale nehľadám žiadne výhovorky. Musíme pokračovať v poctivej práci a uvidíme, čo z toho bude.


Prehľad zápasu

2
Góly Góly
5
32 (6,25 %)
Strely Strely
42 (11,90 %)
37 (88,10 %)
Zákroky Zákroky
30 (93,75 %)
1/2 (50,00 %)
Presilové hry Presilové hry
2/5 (40,00 %)
3/5 (60,00 %)
Oslabenia Oslabenia
1/2 (50,00 %)
0/0 (0,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
0/0 (0,00 %)
Kompletný prehľad zápasu

Priebeh zápasu

1. tretina
+ 33,97,90,10,70,75 / - 2,55,33,18,8,66
  • 04:34
  • 0:1
2. tretina
+ 2,8,66,18,90,89 / - 33,21,8,75,61
  • 25:47
  • 1:2
  • PH1
3. tretina
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu

Fotogaléria