Džugan už pred výjazdom rolby vedel, čo urobí, na rozhodujúci nájazd sa vypýtal

Hokejisti Spišskej Novej Vsi po dvanástich rokoch a celkovo štvrtýkrát v histórii vyhrali druhú najvyššiu súťaž. Vo finále Slovenskej hokejovej ligy vyvrátili všetky papierovo predpoklady a favorita zo Žiliny, ktorý až do rozhodujúcej série sezóny bol v súťaži suverénny, zdolali 4:1 na zápasy.

Spišiaci základ svojho nečakaného úspechu, za ktorým išli systematickými krokmi, položili už v prvých dvoch súbojoch finále na ľade Vlkov. Nečakane sa ujali vedenia v sérii, doma síce v prvom stretnutí prehrali vysoko 1:5, v druhom však ukázali skvelú defenzívu a po futbalovej výhre 1:0 cestovali pod Dubeň s troma mečbalmi. Napokon premenili hneď prvý, po veľkej dráme sa tešili z výhry 4:3 až po samostatných nájazdoch.

Spišiaci išli za svojím cieľom

Nájazdová lotéria bola poriadne dlhá. Hneď v prvej sérii sa presadil Spišiak Jakub Černý a keď sa už zdalo, že hostia budú oslavovať, v poslednej možnej chvíli vyrovnal Ondrej Mikula. Na rozhodnutie sa čakalo do dvanástej série, keď sa presadil 21-ročný odchovanec hokeja na Spiši Róbert Džugan.

„Hral som svoje prvé mužské play-off a hneď som ho aj vyhral. Ani vo sne by som to takto nepredstavoval. Je to niečo neuveriteľné. Už pred sezónou sme si dali jasné ciele, počas nej sa postupne dopĺňala skladačka tímu. Chceli sme minimálne finále. Čo sa povedalo, to sa aj slnilo. Boli sme skromní, snažili sme sa veriť vo svoje schopnosti i tomu, že dokážeme splniť naše ciele. Napokon sme to dali a zvládli sme to,“ nadchýnal sa nadšeným hlasom v oslavnej atmosfére Róbert Džugan, ktorý strelil víťazný gól aj v prvom finále. Žilinský ľad mu v SHL svedčal. 

Bývalý reprezentant do 20 rokov akoby aj symbolicky posunul materský klub k vytúženej trofeji. Do rodného dresu sa vrátil po dvoch rokoch. Na svoj nájazd sa vypýtal. Ako mladík a hráč s minimom skúseností v náročných play-offových bojoch nedostal šancu hneď v úvode rozstrelu. Napokon presvedčil trénerov, aby ho poslali na ľad. „Pýtal som sa už pár nájazdov predtým. Veľmi som chcel ísť a bol som presvedčený, že uspejem. Ešte nešla ani rolba na úpravu ľadu pred nájazdami a ja som už vedel, čo spravím. Vyšlo mi to aj v praxi,“ prezradil Džugan, ktorého so spoluhráčmi čakala veselá cesta domov na Spiš.

Spišský zázrak

Pred pár rokmi to s hokejom v Spišskej Novej Vsi nevyzeralo najlepšie. Klub sa finančne trápil a tápal. V poslednom čase však išla úroveň hokeja na Spiši opäť nahor. Od začiatku tejto sezóny išla nahor aj krivka výkonnosti A-mužstva. V základnej časti SHL obsadila „Novejša“ 3. miesto, za Žilinou zaostala o 25 bodov. V play-off postupne vyradila Levice, Martin a napokon si poradila aj so Žilinou. V pätnástich zápasoch vyraďovacej časti slávila úspechy najmä vďaka defenzíve, v piatich dueloch ani raz neinkasovala. Veľkou oporou a prekážkou pre súperových strelcov bol predovšetkým brankár Marcel Melicherčík. Jednotka Spišiakov bola kľúčom aj k úspechu proti favoritovi celej súťaže.

„Za postupom sú tri roky tvrdej práce zopár ľudí z vedenia klubu. Považujeme za zázrak, čo sa nám podarilo dosiahnuť. Marcel Melicherčík nás v zápasoch udržal často v hre, aj v piatom, ak by nezachytal, bolo by rozhodnuté možno už po prvej tretine. Žilinu sme zdolali najmä vďaka srdcu, bojovnosti a tímovosti,“ radoval sa útočník a hrajúci manažér Spišskej Novej Vsi Richard Rapáč.   

Žilinčania verili do poslednej chvíle

Žilina po dvoch rokoch nezvládla ďalší dôležitý duel na vlastnom ľade. V závere sezóny 2018/19 sa z historického postupu do extraligy radovali vo „vlčom stánku“ Michalovčania, teraz oslavovali Spišiaci, ktorým nepokazilo radosť ani postupné zhasínanie svetiel nad hracou plochou. „Do poslednej chvíle riadnej hracej doby i predĺženia sme verili v pokračovanie série, mali sme viac z hry, držali sme puk, vytvárali si šance. Žiaľ, aj taký je hokej a po poslednom zápase sezóny sme smutní,“ skonštatoval žilinský útočník Šimon Petráš, ktorý bol aj jedným z neúspešných exekútorov v nájazdoch.

Vlci doplácali najmä na koncovku, aj v piatom zápase spálili viaceré tutovky. Podľa ich trénera Dušana Gregora súperi vyťažili z minima maximum, svojim hráčom nemôže veľa vyčítať. V každom stretnutí finále SHL inkasovali ako prví, čo bolo dôležité pre jeho ďalší vývoj. „Celé finále i play-off nebolo z našej strany také, ako bola základná časť. Zodpovednosť zväzovala chlapcom ruky, akoby ich tlak príliš zviazal. Opäť sa ukázalo, že play-off je iná súťaž ako dlhodobá sezóna. Veľmi ma to mrzí, že sme neuspeli,“ smútil tréner Dušan Gregor


Prehľad zápasu

3
Góly Góly
4
37 (8,11 %)
Strely Strely
30 (13,33 %)
26 (86,67 %)
Zákroky Zákroky
34 (91,89 %)
2/5 (40,00 %)
Presilové hry Presilové hry
0/6 (0,00 %)
6/6 (100,00 %)
Oslabenia Oslabenia
3/5 (60,00 %)
0/0 (0,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
3/3 (100,00 %)
Kompletný prehľad zápasu

Priebeh zápasu

1. tretina
2. tretina
3. tretina
+ 92,16,7,79,77,4 / - 30,17,71,89,93,22
  • 42:27
  • 2:3
+ 30,37,20,55,83,16 / - 92,4,11,7,43
  • 56:30
  • 3:3
  • PH1
Predĺženie
Samostatné nájazdy
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu