HIGHLIGHT: Humenné - Michalovce 3:2 (25. kolo)

Najväčšia pozornosť v 25. kole St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy sa právom upriamovala na Zemplín, kde prišlo na rad tretie tohtosezónne derby. A prvýkrát sa v ňom tešili Humenčania, ktorí na domácom ľade zvíťazili nad neohrozeným lídrom tabuľky najtesnejším rozdielom.

 

 

MHK Humenné - HK Dukla Ingema Michalovce 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)

Góly: 12. Žitný (Cibák, Vrábeľ), 28. Babinets (Buraľ, Vaško), 33. Buraľ (Solomončak) – 11. Linet (Róth, Kolba), 22. Róth (Pulščák, Piatak). Strely: 28:55. Vylúčenia: 6:8 na 2 min., navyše Kolba 10 min. OT za nešportové správanie sa. Presilovky: 1:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Korba – Riš, Homola. Diváci: 849.

Humenné: Sidor – Ondrej, Michalčin, Buraľ, Mačkovič, Cibák, Krempaský, Kamenický – Solomončak, Bylina, Baláž – Vaško, Babinets, Fedorko – Jokeľ, Vrábeľ, Žitný – Šiňanský, Markuš, Majerník.

Michalovce: Trenčan – Korenko, Kolba, Hančák, Valečko, Hopkovič, Novický – Pulščák, Piatak, Mesaroš – Mašlonka, Cútt, Banovský – Safaraleyev, Linet, Róth – Chalupa, Toma, Hamráček.

Dopisovateľ: Marián Škuba, Podvihorlatské noviny
Hneď v 1. min. mali Humenčania výhodu presilovky, ale dvakrát ju narušila michalovská bránka, ktorá nebola v ľadovej ploche kvalitne upevnená. V 5. min. sa po zachytenej prihrávke na modrej čiare dostali domáci k prečísleniu 3 na 1, ale Vrábeľ v koncovke zle trafil puk. O dve minúty sa dostal do tutovky Bylina, zákrok vyrážačkou predviedol Trenčan. Svižný hokej podporila aj akcia Jokeľ – Žitný, opäť sa zaskvel Trenčan. V 9. min. mala michalovská Dukla 1:11 min. početnú výhodu 5 na 3, Sidor štyrikrát zasiahol. Keď Jokeľ naskočil na ľad, získal puk a od červenej čiary postupoval sám, michalovský gólman však jeho blafák prečítal. Hostia pokračovali v klasickej presilovke a presne v čase vypršania trestu Cibáka nedokázali humenskí obrancovia odpratať spred Sidora puk a Linet to využil – 0:1. O 33 sekúnd však Žitný vyrovnal a ľadová plocha bola zasypaná plyšovými hračkami. Vďaka divákom, ktorí pomohli dobrej veci. V 15. min. zazvonila humenská žŕdka, bombou ju napálil Hančák. V 19. min. po efektnej sťahovačke Jokeľa sa ocitol v šanci Vrábeľ, proti bol Trenčan.

Líder mal v úvode II. tretiny šťastie, po strele Rótha puk prepadol Sidorovi za chrbát a doskackal za čiaru. Humenská snaha bola vyslyšaná v 28. min., v presilovke po strele Buraľa dorážal Babynets – 2:2. V polovici stretnutia pri hre 4 na 4 napriahol spomedzi kruhov Buraľ a jeho bomba skončila pod hornou žŕdkou – 3:2. V 38. min. sa v dobrej pozícii ocitol hosťujúci Hamráček, ale Sidor bol pozorný. Humenský gólman podržal svojich v závere II. tretiny pri presilovke Dukly, v posledných sekundách sa zaskvel po strele Žitného aj Trenčan.

V 42. min. mal blízko k vyrovnaniu Linet, ďalšiu michalovskú snahu však Humenčania dobre eliminovali. Hra naberala grády, v 50. min. sa preštrikoval cez obrancu hostí Vaško, nestačil presne zakončiť. Nepríjemnú strelu Hamračeka zastavila lapačka Sidora. V presilovke „levov“ mieril tesne vedľa Baláž, aj domáci následne prečkali ťažké oslabenie. V 58. min. mala Dukla výhodu presilovky, unikol humenský Vaško, bol faulovaný = trestné strieľanie. Vaška cez vyrážačku  Trenčan vychytal. V pokračujúcej presilovke hostí došlo na power-play Dukly, hralo sa 4 na 6 z domáceho pohľadu, Dráma do posledných sekúnd sa pretavila do humenskej radosti.

Milan Staš, tréner MHK Humenné: "Zlepšujeme sa zápas od zápasu, náš výkon ide hore. Chalani pochopili, že musíme hrať disciplinovane, že aj útočníci musia brániť, pomáhať v defenzíve. Aj v derby sme to ukázali, potvrdili. I keď sme dvakrát prehrávali, mužstvo ukázalo svoju silu, dokázali sme otočiť, niekedy aj so šťastím vedenie udržať. Opäť musím vyzdvihnúť divákov, boli naším šiestym hráčom, chlapci to cítia, bojujú na 110 percent. Hrali obetavo, dobre bránili, vyzdvihnúť musím aj výkon Dušana Sidora, ktorý nás v mnohých ťažkých situáciách podržal. Je oporou, výkonnosť stúpa, graduje. Predviedli sme kolektívny výkon, nikto sa neuráža, že hrá menej, každý má svoje miesto v kádri, ktoré si musí zastať."

Miroslav Chudý, tréner HK Dukla Ingema Michalovce: "Aj dnešok ukázal, že sa trápime. Od úvodu sme neboli v hre podľa predstáv, síce sme sa ujali vedenia, domáci hneď vyrovnali. Neustrážili sme situáciu ani po druhom našom vedení. Mali sme veľa faulov, súper využil presilovku a vývoj otočil. V tretej tretine nás umne držal na dištanc, nepúšťal do tlaku, až na záver, keď sme si niečo vytvorili. Trápime sa najmä v ofenzíve. Obrana ešte ako-tak funguje, ale útočníci musia zabrať. Dávame málo gólov, čo sa prenáša do hry, myslenia. Boli sme efektívni, to nás zdobilo, teraz nám góly chýbajú. Musíme sa z nie dobrej situácie dostať sami, stále hľadáme spôsob, ako sa zlepšiť. Samozrejme Humennému gratulujem k víťazstvu."