Hokej má v mene, v žilinskom drese zažil seniorský debut snov

To, čo v predošlých rokoch nedokázali Dušan Gregor a ani Stanislav Škorvánek, dostal za úlohu Jarrod Skalde. Kanadský tréner s hráčskymi skúsenosťami z NHL prišiel pod Dubeň s jednoznačným cieľom vrátiť Vlkov na extraligovú mapu. Spoločne s ním však prišiel k Váhu aj syn Skate.

Devätnásťročný center narodený v americkom Orlande nasleduje kroky otca a po spoločnom pôsobení na britských ostrovoch spoznávajú slovenský hokej. Mladý Skate pôsobí primárne v žilinskej juniorke, no v súboji proti reprezentačnej osemnástke zažil aj svoj seniorský debut. Po víťazstve 5:1 schádzal z ľadu s typickým americkým úsmevom na tri prsty.

Svoj prvý profesionálny zápas som sa tešil a ani som si ho nemohol predstaviť krajšie. Najprv som získal svoj prvý bod, potom prvý gól a navyše sme vyhrali. Cítim sa teda fantasticky,“ tešil sa Skalde junior po vydarenom debute. Svoj prvý seniorský gól strelil štyri minúty pred koncom duelu a jeho „obeťou“ sa stal brankár Samuel Urban.

O deň neskôr už na ľade pri prehre Vlkov s Dubnicou chýbal, no v aktuálnej sezóne by rád pridal aj ďalšie seniorské štarty.

„Verím, že áno. Je to samozrejme v rukách trénerov, no myslím si, že som sa uviedol pozitívne,“ pousmial sa Skate, ktorý je pripravený bojovať o miesto v A-tíme výkonmi v juniorke. „Žilinu som si rýchlo zamiloval. Cením si šancu, ktorú mi tu ponúkli a myslím si, že sa tu môžem zlepšovať. Som stále mladý a počíta sa každý zápas. Prioritou je stále juniorka, no budem vďačný za každý seniorský štart.“

Pôsobenie pod velením otca nevníma ako tlak, ale ako jedinečnú skúsenosť. „Len málo hráčom sa pošťastí, aby ich na tejto úrovni trénoval otec. Je zároveň mojim mentorom, ktorého sa snažím počúvať. Viem, že nech už povie hocičo, snaží sa pomôcť môjmu napredovaniu. Na oplátku sa ho snažím nesklamať.“

Jarrod Skalde odohral v NHL v dresoch New Jersey, Anaheimu, Calgary, San José, Chicaga, Dallasu, Atlanty a Philadelphie celkovo 115 zápasov. Skúseností má teda na rozdávanie.

Je to skvelý otec a skvelý tréner. Keď potrebujem objať, tak ma objíme. A keď si to zaslúžim, tak na mňa nakričí. Vždy bol mojim najobľúbenejším hráčom. Ale nehovorte mu to,“ poznamenal so šibalským výrazom mladý útočník, ktorý má hokej v mene (skate - korčuľa). „No povedzte, mohol som robiť niečo iné? Hrával som aj bejzbal a lakros, no prioritný šport bol u mňa vždy jasný. Hokej je môj život. Ak vyrastáte v rodine hráča NHL, tak to asi ani inak byť nemôže. Hokejku som dostal do vienka a ja som sa na to nikdy nesťažoval. Práve naopak – milujem túto hru.“

Z pohľadu kariéry si hokejista s kanadským i americkým občianstvom nekladie nejaké ultimátne ciele.

„Určite to neberiem tak, že ak sa nedostanem do NHL, tak to nemalo význam. Chcem sa dostať tak vysoko, ako to pôjde. Podstatné je však baviť sa hrou zakaždým, keď vykorčuľujem na ľad. Inak to nemá zmysel,“ zauvažoval 19-ročný útočník.

To, že otca privial hokejový osud na Slovensko, vníma ako príležitosť pre zisk nových životných skúseností.

„Žilina je pekné mesto a veľmi rýchlo som si obľúbil aj tunajšiu stravu. Cením si prístup spoluhráčov, ktorí sa so mnou snažia komunikovať anglicky a pomáhajú mi zvládnuť aklimatizáciu. Môžem povedať, že ich zásluhou sa tu cítim veľmi dobre,“ dodal Skate Skalde.


Súvisiace články