Hráč mesiaca Filip Krasanovský: Nadobudnúť slovenské občianstvo bol správny krok

Filip Krasanovský je aktuálne druhým najvyťaženejším brankárom TIPOS Slovenskej hokejovej ligy. V jeho osobe našlo Humenné veľkú oporu a zároveň adekvátnu náhradu za vlaňajšiu jednotku Eugena Rabčana. Odzrkadlením skvelých výkonov českého rodáka bol nedávny zisk štatútu Hráč mesiaca december.

Od posledného mesiaca kalendárneho roka už síce niekoľko dní ubehlo, avšak jednotka „levov“ na neho aj s odstupom času veľmi rada spomína. „December bol pre náš tím mimoriadne úspešný. Pre mňa obzvlášť, a to nie len po hokejovej stránke. Rok sme ukončili na prvom mieste, navyše sme postúpili do pohárového finále,“ v krátkosti sa vracia za vydarenou fázou sezóny.

Ako už sám 25-ročný brankár načrtol, dôvody na radosť mal aj mimo zimného štadióna. „Dlho som bol v zahraničí, kvôli čomu som nemohol tráviť sviatky s rodinou. Po piatich rokoch sa konečne mohli rodičia prísť pozrieť na niekoľko mojich zápasov,“ s radosťou konštatuje.

Slovenské občianstvo? Správny krok!

Päť konfrontácii, päť výhier. Filip Krasanovský zaistil Humennému z pozície medzi tromi žŕdkami decembrový zber bodov. „Všetky duely boli náročné. Najmä proti Martinu a Žiline sú to vždy veľké zápasy. Svedčí o tom aj divácka návšteva, na náš štadión prišlo vyše 1500 fanúšikov. Keďže som v Martine kedysi hral, pre mňa je to zakaždým trochu špecifické. Už sme porazili každý tím ligy, čo nás veľmi povzbudilo,“ vyťahuje z talóna pozoruhodnú zaujímavosť.

Zatiaľ čo počas celého predchádzajúceho ročníka odchytal desať súťažných stretnutí, teraz už má na konte trojnásobok. „Vlani som prišiel o polovicu sezóny kvôli zraneniu. O to viac ma teší dôvera klubu, vedeniu som nesmierne vďačný. Presne to potrebujem, chytať čo najviac,“ netají radosť z veľkého vyťaženia.

Odchovanec hokeja v Plzni pred dvoma rokmi nadobudol slovenské občianstvo. Nebyť toho, aktuálne by vôbec nemohol pôsobiť na klziskách TIPOS SHL. „Bol to správny krok! Keby som ho nespravil, všetko by bolo inak. Na Slovensku som sa nikdy necítil ako cudzinec – mám tu rodinu, strávil som tu detstvo. Stále však rozprávam po česky, občas tam hodím nejaké slovenské slovíčko. Spoluhráči sa na tom skvele bavia,“ so smiechom hovorí opora východniarov.  

Krôčik od zisku pohára

Po fantastickom zavŕšení roka ale prišiel akýsi menší útlm. „Začiatkom januára kabínu postihla menšia viróza, kvôli čomu sme dokonca museli jedno stretnutie odložiť. Niekoľko hráčov k tomu odišlo na univerziádu, no nemôžeme sa na to vyhovárať. Každé mužstvo počas ročníka zastihne kríza. Musíme sa z toho dostať sami a čo najskôr,“ reaguje statný muž v maske na to, že Humenné čaká na plný bodový zisk už takmer mesiac.

Filip Krasanovský

Aj vďaka Filipovi Krasanovskému je Humenné na popredných priečkach tabuľky. Zdroj: Peter Šimurda

Celok od Laborca mal na dlhší čas osedlané čelo tabuľky. Hoci z neho zverenci hlavného trénera Parfjonova padli, stále patria medzi hlavných adeptov na triumf v základnej časti. „Dlho sme boli na prvom mieste, čiže tímy sa na nás začali výraznejšie pripravovať. Z nášho pohľadu je to čoraz náročnejšie. Koniec základnej časti sa blíži, každý bod je nesmierne dôležitý,“ prízvukuje Filip Krasanovský.

So spoluhráčmi ho už čoskoro čaká atraktívne vyvrcholenie JOJ ŠPORT Slovenského pohára. „Vzájomné stretnutia so Žilinou sú od začiatku sezóny vyrovnané. Pohár by sme veľmi radi priviezli na východ. Tento tím a fanúšikovia si zaslúžia mať trofej doma. Čo sa týka motivácie, všetko už bolo dávnejšie povedané, zrejme to netreba opakovať,“ naráža na fakt, že v prípade víťazstva si finančnú odmenu rozdelí kabína.

Veľké pohárové vyvrcholenie je na programe už 7. februára pod Dubňom.  „Výhoda domáceho prostredia bude obrovská. Ale zišli sme sa skvelá partia, nikto nerieši, či hráme v pozícii domácich alebo hostí. Jednoducho tam ideme s cieľom vyhrať. Nikto z nás nečakal, že sa dostaneme do finále. Brali sme to ako prípravné duely, zrazu sme krôčik od zisku pohára,“ pozitívne prognózuje víťaz českej juniorskej extraligy.

Brankársky tandem tvoril počas ostatnej sezóny s Eugenom Rabčanom. Ten si výkonmi vypýtal miesto medzi elitou a nedávno sa dokonca dočkal premiérovej reprezentačnej pozvánky. Filip Krasanovský sa výsledkami svojmu ex-kolegovi veľmi približuje. „Každý hráč chce pôsobiť na najvyššej úrovni. Medzi slovenskou elitou som už hral a bolo by krásne sa tam opäť vrátiť. Mysľou som ale momentálne nastavený na Humenné. Kým neskončí sezóna, nechcem sa príliš pozerať dopredu.“