Humenné nejdeme naháňať, ale predbehnúť, varuje Kluka

V pozícii druhého tímu TIPOS Slovenskej hokejovej ligy vstúpili do roku 2023 hokejisti Žiliny. Deväťbodové manko na Humenné sa na prvý pohľad javí ako priepastný rozdiel. Ako však tvrdí jeden z lídrov tímu Michal Kluka, „vlci“ urobia vo zvyšku základnej časti všetko pre to, aby sa dostali na prvé miesto.

V poslednom týždni uplynulého roka sa Žilinčania dvakrát predstavili na domácom ľade. Proti Skalici ešte na začiatku 57. minúty prehrávali 2:4, napokon sa tešili z víťazstva po predĺžení. S Topoľčanmi to bola jasná záležitosť s výsledkom 6:1.

Topoľčany sa určite zachránia

„Áno, chceli sme šesť bodov, ale Skalica nás veľmi potrápila, tak sme radi aj za päť. Nie sme úplne spokojní, ale v zápase so Skalicou sme ukázali, že tento tím má charakter a nevzdáva sa za žiadneho stavu,“ vrátil sa v krátkosti za uplynulým obdobím Kluka.

Odchovanec Dubnice sa pod obe výhry podpísal výraznou mierou. Vďaka bilancii 3+1 sa zaslúžene stal posledným hráčom týždňa SHL v roku 2022. No úplne spokojný so svojimi výkonmi a štatistikami nie je. „Samozrejme, je to pekné, ale mohlo to byť aj lepšie. Už dlhšiu dobu hráme pokope s Marcom Halamom a Robom Vargom. Vytvárame si veľa šancí, ale veľa ich aj spálime,“ priznáva.

V zápase proti Topoľčanom strelil Michal Kluka dva góly. „Zarezal“ nimi klub, v ktorom pôsobil šesť sezón. „Žochári“ sú na predposlednom mieste a zrejme ich čaká náročný boj o záchranu. „Sledujem každý zápas a ak je to možné, sledujem ich aj online. To, že by mali hrať o záchranu, si ani nepripúšťam,“ pokračuje produktívny krídelník.

„Pre mesto aj hokej v Topoľčanoch by to bola veľká rana a teda tam vypadnutie nepripadá do úvahy. Komunikujem aj s chalanmi, viem že je to tam iné ako to bolo, ale oni to zvládnu, nebojím sa o to,“ hovorí s istotou Kluka.

Vianoce? Rodina, jedlo a váha

Cez sviatky si aj počas rozbehnutej sezóny hokejisti doprajú o niečo viac rodinnej pohody. „Vianoce aj Silvestra sme trávili v Žiline, 25. decembra som bol u rodičov v Dubnici. Ja osobne nijaké špeciálne zvyky nemám,“ vraví a pripúšťa, že na Vianoce sa teší aj z iného dôvodu. „Skôr si užívam naplno vianočne jedlá. Mám rád rezeň so šalátom a kapustnicu. A či som si kontroloval váhu? Vážil som sa často, ale skôr som počas týchto sviatkov chcel pribrať naspäť to, čo som v Žiline schudol.“

Aj vítanie Nového roka bolo v tomto prípade špeciálne. „Silvester sa u nás niesol v znamení maškarného bálu, moja dcérka bola vlk, tak som musel byť horár,“ usmieva sa Kluka. „Polnoc som vítal s Paťom Koyšom, s Jakubom Uramom a našimi polovičkami.“

Silvester u Klukovcov

Silvester sa u Klukovcov niesol v znamení maškarného bálu. Zdroj: Michal Kluka

Pri bilancovaní starého roka a očakávaní od nového sa zamyslí. „Po hokejovej stránke to bolo ako na hojdačke. Podpísal som zmluvu vo Francúzsku a myslel som si, že tam zostanem až do konca sezóny. Zrazu som bol v Žiline a som spokojný s tým, ako to dopadlo. Od roku 2023 očakávam výhru v lige a postup do extraligy. Okrem toho si len prajem, aby zdravie slúžilo mne, mojej rodine a vlastne všetkým ľuďom. Týmto prajem všetkým fanúšikom hokeja šťastný nový rok a nech je lepší ako ten minulý,“ želá aktuálne piaty najproduktívnejší hráč Žiliny.

Humenné nejdú naháňať, idú ho predbehnúť

Ale späť k hokejovým témam. Ako v predchádzajúcich riadkoch naznačil Kluka, ktorý 5. januára oslávi 31. narodeniny, v lete bol vyskúšať šťastie vo Francúzsku v klube HC Brest Albatros. Napokon sa ocitol v Žiline, ktorá ho lanárila už viackrát v minulosti. Na nový klub si veľmi rýchlo zvykol. „Nebolo to náročné. Rozumiem si s veľa chalanmi. Je to aj tým, že veľkú časť z nich som už poznal.“

Vedenie klubu sa snaží vytvoriť tímu čo najväčší komfort. Aj v tomto smere tvrdo pracujú na tom, aby sa „vlci“ po dvoch neúspešných pokusoch vrátili do extraligy. „Podmienky sú tu výborné. Šatňa je na vysokej úrovni, je v nej všetko čo tam má byť a čo potrebujeme. Ľudia okolo pracujú tak, aby všetko fungovalo a hráči mali komfort. Prirovnal by som to k extralige,“ pochvaľuje si hokejista, ktorý si v našej najvyššej súťaži pripísal zatiaľ 14 štartov.

Michal Kluka

Michal Kluka si pôsobenie v Žiline pochvaľuje. Zdroj: Vlci Žilina/Daniel Stehlík

Ako bolo spomenuté v úvode, prvé Humenné je momentálne v deväťbodovom trháku. Základná časť je však len tesne za polovicou a pod Dubňom veria, že prvé miesto a najvýhodnejšia pozícia pred play-off bude patriť práve im. „S druhým miestom nie sme spokojní. Pohybovali sme sa v tabuľke aj o dosť nižšie, takže druhé miesto vyzerá dobre, ale už plánujeme iba stúpať,“ velí Kluka.

„Prakticky je pred nami ešte polovica súťaže. My nejdeme naháňať Humenné, my ich ideme obehnúť. Vieme, že niektoré zápasy nám nevyšli a nebolo to ideálne, ale vieme, že na to máme. Myslím, že budeme každým zápasom ešte lepší, prídu k nám ešte nejaké posily a netajíme sa tým, že máme najvyššie ambície,“ doal na záver rozhovoru Michal Kluka.