Humenné vyrovnalo sériu a vynútilo si piaty zápas v Dubnici

Štvrťfinálová séria Dubnice nad Váhom s Humenným bude mať pokračovanie. Humenčania dokázali aj v druhom domácom stretnutí zdolať favorita. Už v úvode duelu išli do vedenia, ktoré zvýšili na začiatku tretej tretiny. Hosťom z Dubnice sa podarilo znížiť, no neskôr ich pribrzdili vylúčenia a výhru domácich napokon v 59. minúte spečatil Krajňák gólom na 3:1. Humenské "Levy" si tak vynútili rozhodujúci piaty zápas, ktorý sa odohrá na dubnickom ľade v piatok. 

 

Výsledky 4. kola štvrťfinále St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy
 

MHK Humenné – MHK Dubnica nad Váhom 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)  STAV SÉRIE: 2:2

Góly: 8. Solomončak (Ondrej), 42. Fedorko (Patlevič), 59. Krajňák (Solomončak, Babinets) – 45. Rehák (Kútny, Macek). Strely: 34:28, Vylúčenia: 6:9 na 2 min., navyše Kútny 10 min. OT za vrazenie na mantinel, Vrábeľ a Jakubík 10 min. OT za hrubosť. Presilovky: 1:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Orolín, Žák – Ordzovenský, Riš. Diváci: 890.

Humenné: Škorvánek – Ondrej, Lenďák, Mačkovič, Michalčin, Patlevič, Palacko, Sirotňák – Solomončak, Krajňák, Babinets – Vaško, Markuš, Fedorko – Žitný, Vrábeľ, Kövér – Frič, Juraško, Matej.

Dubnica nad Váhom: Gibl – Jarábek, Rehák, Plavecký, Hlaváček, Kozačuk, Vladimirov, Švec – Krajči, Jakubík, Macek – Kútny, Lantoš, Vešutkin – Kanaet, Dvonč, Trenčan – Medek, Vakhrameyev, Mikolášek.

Dopisovateľ: Marián Škuba, Podvihorlatské noviny
Tentokrát opatrný úvod z oboch strán, so snahou vykrývať klzisko, nefaulovať. Až v 5. min. ostal na dubnickej modrej čiare nestrážený Fedorko, i keď nemal rýchlosť, nájazd zakončil, ale strelu na lapačku mu Gibl zneškodnil. V 7. min. mali „levy“ výhodu presilovky, po kolmici Ondreja sa dostal Solomonchak až pred Gibla a strelou medzi jeho betóny otvoril účet duelu – 1:0. Po chvíli sa v dobrej pozícii ocitol Fedorko, brankár včas reagoval pokľakom. Po prieniku Palacku zakončoval pohotovo humenský Žitný, Gibl vymrštil betón a puk zasiahol. V 14. min. sa šikovnou sťahovačkou uvoľnil hosťujúci Lantoš, dobrý zákrok predviedol Škorvánek i voči dorážke. V závere I. tretiny hrali v početnej výhode hostia, Škorvánek svojich držal, najmä šanca Dvonča bola gólová.

Druhá tretina sa začala otočkou Babynetsa, Gibl bol pri žŕdke pozorný, po strele Lenďáka reagoval dubnický brankár rýchlo a kryl aj dorážku Krajňáka. V 27. min. hostia východniarov „zamkli“, dvakrát pohrozil Kanaet, pokus Krajčiho skryl Škorvánek vo výstroji. Považania zvyšovali obrátky, viac sa hra odvíjala v humenskom obrannom pásme, Škorvánek bol oporou. Na druhej strane minul odkrytú časť brány domáci Babynets. V 35. min. sa dostali „levy“ k 40-sekundovej početnej výhode 5 na 3, Gibl bol pod drvivou paľbou aj v klasickom oslabení, ale odolal.

Tretia tretina dala najskôr humenskú šancu po akcii Fedorko – Vaško s tesne nepresnou koncovkou, v 42. min. však Fedorko švihom našiel miesto pod hornou žŕdkou dubnickej svätyne – 2:0. V 45. min. hrali hostia presilovku, nahodený puk Kútneho tečoval Rehák až skončil v sieti – 2:1. Dubnický kapitán Kútny za vrazenie na mantinel sadol na lavicu hanby na 2+10 min., o minútu sa počet síl na ľade vyrovnal. Považania dobýjali, bombu Kanaeta kryl Škorvánek, v 51. min. si vyslúžil trest 2+10 min. aj hosťujúci Lantoš, presilovku domáci nevyužili. V 57. min. mal dve šance Solomonchak, Gibl čaroval. V čase 58:11 odvolali hostia brankára, po polminúte sa Humenčanom podarilo puk dostať von z pásma a Krajňák rozhodol – 3:1. Považania pokračovali v power-play, bola aj pästná vsuvka (Vrábeľ – Jakubík), „levy“ dospeli k výhre a vynútili si piaty duel.

Milan Staš, tréner Humenného: „Opäť to bol náročný zápas, v ktorom sa nám vydaril vstup. Vedúci gól nám pridal na pohode, i keď sme sa nevyhli ani hluchších fázam. Súper nás dokázal zatlačiť, ale chlapci dali do hry srdce a dosiahli rozhodujúci výsledok, ktorý určil v sérii piaty zápas. V predzápasovej príprave som chlapcom zdôrazňoval, že sa musíme vyvarovať vylúčení, lebo súper vie z presiloviek ťažiť. Dali si povedať, predviedli sme takticky dobrý výkon, vyšlo to. V závere sme dobre bránili vlastnú modrú čiaru, napádali súpera, čo slávilo úspech. Klobúk dolu pred brankárom Škorvánkom – vychytaný brankár predviedol veľmi dobrý výkon, je našou oporou. Čaká nás piaty zápas, začíname od stavu 0:0, šancu na postup isto máme aj my.“

Tibor Melichárek, tréner Dubnice nad Váhom: „Nevyužili sme druhý mečbal, strelili sme iba jeden gól, čo na ľade súpera nemôže stačiť. V play-off je úplne jedno ako zápas skončí, rátajú sa iba víťazstvá. My sme na humenskom ľade nevyhrali, séria je vyrovnaná na 2:2, ale ideme na domácu pôdu, kde sme silní. Vývoj série má stále nejaké dôvody, faktory, ktoré ju ovplyvňujú. My pracujeme v rámci vlastných možností, u súpera sme neuspeli, na druhej strane nás čaká piaty zápas – vrchol série. Hlavne mladší hráči budú mať možnosť zažiť situáciu, ktorú ešte nepoznajú. Treba si to užiť a hlavne odmakať tak, aby sme vyhrali. Obaja súperi sa dobre poznajú, rozhodujú maličkosti, momentálny stav. Humenné hralo dobre, doma zvládli oba zápasy, gratulujem im, rozhodne sa v piatok. Ja osobne mám takéto drámy rád, verím, že kabína sa zdravo zmobilizuje, doma sme silní a vyhráme. Musíme zopakovať štandardný výkon vo svojom prostredí, máme užšie klzisko, iné návyky, čo chceme využiť. Svojmu mužstvu verím.“