Kto prenasleduje koho? Duo Jurík a Obdržálek opäť v jednej šatni

Už v predchádzajúcom ročníku Tipos Slovenskej hokejovej ligy sme sa presvedčili, že aj nižšia hokejová súťaž má v našich končinách patričnú kvalitu. Na atraktivite nestratí ani v novej sezóne, práve naopak. Fanúšikov čakajú tuhé boje o priamy postup medzi elitu a takisto špičkoví hokejisti, ktorí by sa nestratili ani v extralige. Dvoch takých získala aj Skalica, kam sa vracia zohraté a vysoko kvalitné duo Petr Obdržálek – Juraj Jurík.

Pre druhého menovaného je mesto na Záhorí domovom. V roku 2015 tamojší klub opúšťal po sezóne, v ktorej na drese hrdo nosil kapitánske „C“. „Narodil som sa tu, žije tu môj starý otec, bez ktorého by som hokej ani nehral. Uvažoval som, že by bolo pekné, keby ma videl hrať naživo. Skalica mi pomohla, tak dúfam, že jej to vrátim,“ praje si Juraj Jurík.

Adekvátny vzťah ku skalickej organizácii má aj Petr Obdržálek. Český legionár sa na tunajších klziskách premiérovo predstavil v roku 2011, kedy na seba výkonmi upútal nemalú pozornosť. „Na Skalicu mám len tie najlepšie spomienky, pretože práve tam odštartovala slovenská etapa mojej hokejovej kariéry a navyše sa mi pomerne slušne darilo,“ vraví rodák z Hodonína. „Aby toho nebolo málo, žije tam polovica mojej rodiny, takže som prakticky doma. Všetko tam funguje tak, ako má, asi aj preto som sa vrátil.“

Keď pred jedenástimi rokmi na Slovensku začínal, vtedy ešte zrejme ani sám netušil, že o niekoľko rokov sa stane najproduktívnejším legionárom, aký tu kedy pôsobil. V extralige naskočil Obdržálek do vyše 450 stretnutí, v ktorých nazbieral úctyhodných 339 kanadských bodov.

Jedného lanárila Žilina, u druhého zavážil tréner

Letné akvizície Skalice si za dlhé roky vybudovali skvelé meno, preto niet divu, že záujem prichádzal aj z iných strán. „So Žilinou sme boli dlho v kontakte a vyzeralo to, že tam podpíšem, ale napokon rozhodla rodinná stránka. Syn nastupuje do školy, chcem byť blízko neho. Pokúšali sme sa nájsť nejaké varianty, ako by to mohlo fungovať, no všetko vo finále padlo,“ priznal interes minuloročného víťaza druhej najvyššej súťaže Petr Obdržálek.

Petr Obdržálek

Od najproduktívnejšieho legionára extraligovej histórie Obdržálka sa budú body očakávať aj na Záhorí. Zdroj: Jäzva

Práve proti tomuto klubu pomohol v úplnom závere minulého ročníka Liptovskému Mikulášu zachovať si extraligovú príslušnosť. Z totožnej adresy prichádza taktiež Juraj Jurík. „Pán manažér Lipovský ma kontaktoval pred začiatkom aprílovej baráže o extraligu. Povedal som mu, že sa chcem sústrediť na Liptovský Mikuláš a že uvidíme, ako dopadne baráž,“ vysvetľuje 32-ročný krídelník.

„Následne som nemal žiadnu konkrétnu ponuku z extraligy, nechcel som čakať a dohodol som sa so Skalicou. Uvidíme, čo sa udeje počas prvej reprezentačnej prestávky. Rodinu budem mať ďaleko od seba – oni ostávajú na Liptove, ja budem v Skalici,“ predostiera potenciálnu možnosť predčasného ukončenia spolupráce v prípade zmysluplnej ponuky. Bývalý kapitán Nových Zámkov našiel slová chvály aj na šéfa lavičky staronového zamestnávateľa. „Do veľkej miery zavážilo, že trénerom Skalice je Michal Ružička, vnímam ho ako výborného kouča.“

Už si zo seba trochu robíme srandu, veď vidieť sa permanentne každý rok je trošku na hlavu.

Opäť v rovnakom drese

Nové akvizície Skaličanov už spolu na Záhorí pôsobili, no odvtedy prešlo dlhých 11 rokov. Medzitým sa však ich hokejové cesty stihli neraz prepojiť, keď spoločne hájili farby Zvolena, Nových Zámkov a naposledy Liptovského Mikuláša. Skúsená dvojička je teda na seba viac než zvyknutá, čo s humorom potvrdili obaja hokejisti.

„Už si zo seba trochu robíme srandu, veď vidieť sa permanentne každý rok je trošku na hlavu,“ usmial sa Obdržálek a súhlasil s ním aj jeho mladší kolega. „Na chvíľku som si už začínal myslieť, že sa ho zbavím, ale nepodarilo sa (smiech). Už sme ako nejaké prívesky,“ doplnil Jurík a dobre naladený pokračoval. „Dva mesiace som si od neho oddýchol, teraz ho budem mať rok zase na krku a hlavu budem mať ako balón. (smiech)“

V humornej nôte však kontroval aj najproduktívnejší legionár našich klzísk. „Znova sedí v kabíne vedľa mňa, chytám z toho ponorku. Našťastie, teraz sme boli aspoň dva mesiace od seba, avšak v pondelok už príprava opäť začala. Podpichujeme sa a je iba otázkou času, kedy sa začneme hádať.“ Obaja ale majú radosť, že sa opäť predstavia v rovnakom drese, čo deklarujú aj slová bývalého kapitána Nových Zámkov. „Samozrejme, boli sme neustále v kontakte a prestup do Skalice sme spolu riešili. Kam ide on, tam idem ja, veľmi sa na to teším,“ nechal sa počuť skalický rodák.

Juraj Jurík

Juraj Jurík bude patriť v skalickej kabíne medzi vodcov a lídrov. Zdroj: Jäzva

Byť lídrami a pomôcť tímu 

V šatni a na ľade budú obaja patriť medzi najskúsenejších hokejistov, očakávania vedenia a tímu zrejme budú vysoké. Vyhovuje im táto pozícia? „Som rád, keď je na mňa vyvíjaný tlak, dodáva mi to ešte väčšiu motiváciu. Chcel by som byť líder tímu, pomôcť celému mužstvu, odovzdať nejaké skúsenosti mladším hráčom. Asi by nikomu nedávalo zmysel, keby som niekde hral tretie husle, iba sa motal. Verím, že to vyjde podľa očakávaní všetkých,“ vraví zdravo namotivovaný Obdržálek.

Svojho postu skúseného korčuliara si je vedomý Juraj Jurík. „Prichádzam z vyššej súťaže do nižšej, takže sa odo mňa budú očakávať patričné kanadské body. V dnešnej dobe je to totiž hlavné meradlo dobrého hráča. Mojím cieľom však je, aby so mnou bol spokojný tréner aj manažér. Práve touto cestou by som im rád vrátil to, ako mi vyšli v ústrety pri mojom kontrakte,“ prezradil odchovanec zlínskeho hokeja.

Trochu oddychu a znovu tréningy

Po úspešnej záchrane extraligovej príslušnosti pre Liptákov malo spomínané duo pred letnou prípravou trocha času pre seba. Bolo to tak aj u otca dvoch ratolestí Juríka? „Moje deti sú vo veľmi hyperaktívnom veku, takže som sa veľmi nezastavil. Dovolenka je pre mňa momentálne všetok voľný čas, ktorý môže stráviť s mojou ženou. Boli sme si oddýchnuť aj pri mori, no vo výsledku som sa ozaj nezastavil,“ priblížil svoj aktívny odpočinok.

Jeho kolegu však potešila dlho odkladaná a zaslúžená dovolenka. „Som rád, že sa mi podarilo asi po piatich rokoch vyraziť s rodinou na dovolenku, čiže som si aspoň trochu oddýchol,“ zaspomínal si hodonínsky odchovanec.

Vzápätí ale nové skalické duo poodhalilo aj zákulisie predsezónnej prípravy. „Cez leto som začal s individuálnou prípravou pod vedením kondičného trénera v Skalici. Boli sme tam viacerí chalani, vrátane napríklad Mariána Studeniča,“ povedal Obdržálek.

Naberanie potrebnej kondície nepodcenil ani Jurík. „Na novú sezónu som sa pripravoval individuálne v Liptovskom Mikuláši, nedávno som sa na chvíľu presunul do Česka a teraz už som v Skalici. Podľa dnešného tréningu na ľade usudzujem, že to bude tvrdá príprava,“ zhodnotil na záver stále dobre naladený a zodpovedný krídelník.


Súvisiace články