Kvalifikácia o play-off: Modré krídla vyzvú P. Bystricu, ktorá prišla o Lušňáka

Základná časť TIPOS SHL je na konci a štvrťfinálové miestenky sú takmer rozdané. O posledné dve sa v kvalifikácii o play-off stretne štvorica tímov, medzi ktoré patrí aj mužstvo Považskej Bystrice. „Panteri“ sa napokon umiestnili na siedmej priečke, ktorá im priradila desiaty celok – nováčika z Bratislavy.

Z tábora Považskej Bystrice: Lušňáka má kto nahradiť

Zverenci trénera Júliusa Penzéša bojovali o priamu postupovú miestenku do poslednej chvíle, no v tabuľkovom súboji bol napokon úspešnejší dubnický Spartak. „Panteri“ tak budú musieť o postup do štvrťfinále zápasiť v predkole, kde bude ich súperom tím Modrých krídel.

„Naším cieľom bolo zaistiť si priamy postup do štvrťfinále, čo sa nám napokon nepodarilo. Na výkonoch nášho mužstva sa občas podpísal taktiež koronavírus, kvôli ktorému sme párkrát mali veľmi nahustený program, no v niektorých zápasoch sme body postrácali zbytočne. S týmito vecami však už nič nenarobíme a aktuálne sa zameriavame na predkolo, z ktorého tak ako všetci budeme chcieť postúpiť,“ zhodnotil situáciu tréner Považskej Bystrice.

Aj napriek tomu, že sa Považskobystričania umiestnili o tri tabuľkové pozície vyššie, svojho súpera vôbec nepodcecňujú.

Domáce prostredie môže byť miernou výhodou

„Má určite svoje kvality a očakávame, že to nebude jedonduchá séria. Aj keď sme v našom poslednom zápase zvíťazili práve proti Modrým krídlam, ponaučenie si musíme zobrať hlavne z úvodnej tretiny, po ktorej sme museli dobiehať súperov náskok. Verím však, že ak sa tomu tentokrát vyvarujeme, dokážeme byť úspešní,“ povedal pred sériou druhý najproduktívnejší forvard „panterov“ Milan Drevenák.

„Náš súper bude nepríjemný, bude veľa korčulovať, ale ja verím, že keď do toho dáme všetko, tak dokážeme vybojovať postup,“ nádeja sa skúsený považskobystrický harcovník.

Tomu sa v základnej časti strelecky darilo aj v zápasoch s Modrými krídlami, proti ktorým si na svoje konto pripísal dokopy štyri presné zásahy.

Milan Drevenák a Patrik Lušňák

Patrik Lušňák (vľavo) a Milan Drevenák (vpravo) už v tejto sezóne bok boku stáť nebudú. Zdroj: Mário Bóna

Séria kvalifikácie o play-off napíše svoj úvod práve na ľade tímu Považskej Bystrice, kde sa odohrajú prvé dve merania síl.

„Verím, že úvod série v domácom prostredí pre nás dokáže byť miernou výhodou, no vzhľadom na aktuálnu nižšiu návštevnosť by som bol v tomto tvrdení opatrný. Obe mužstvá sú vyrovnané a v tejto súťaži môže vyhrať každý u každého,“ konštatuje kormidelník „panterov“ Július Penzéš.

V play-off bez najproduktívnejšieho hráča

Mužstvo Považskej Bystrice sa v ďalšom pokračovaní sezóny bude musieť vysporiadať s výraznou stratou, ktorou je odchod najproduktívnejšieho hráča Patrika Lušňáka, ktorý ukončil hosťovanie a ostatok sezóny odohrá v druhej lige za rodné Piešťany.

Bývalý slovenský reprezentant nastúpil v drese „panterov“ do 36 stretnutí, v ktorých si na svoje konto pripísal úctyhodných 33 bodov za 12 gólov a 21 asistencií.

„Patrikove skúsenosti a strelecká produktivita nám budú určite chýbať, no v tíme máme dostatok hráčov, ktorí ho budú musieť nahradiť.“

„Patrikove skúsenosti a strelecká produktivita nám budú určite chýbať, no v tíme máme dostatok hráčov, ktorí ho budú musieť nahradiť. Aktuálne je pár chalanov stále zranených, ale verím, že do utorka sa dáme všetci dokopy a budeme bojovať v plnej sile,“ vyjadril sa k odchodu šikovného útočníka Július Penzéš.

„Niektorí chalani v tíme spolu hrajú už 2-3 roky a vidieť medzi nimi skvelú súhru. V neposlednom rade musím vyzdvihnúť aj super partiu, ktorá ťahá za jeden koniec a navzájom sa podporuje,“ spokojne hovorí Penzéš.

Ten počas sezóny postavil medzi tri tyče hneď trojicu brankárov, z ktorých odchytali najväčšie porcie zápasov Mário Lamper a Tomáš Hrušík.

„Obaja počas sezóny predvádzali výborné výkony, no keďže v posledných zápasoch nastupoval pravidelnejšie Mário Lamper, na začiatok série sa do bránkoviska postaví on,“ zakončil Penzéš.

Z tábora Modrých krídel: V bránke s Hlavajom, v útoku s Gašparom

Príjemné oživenie tejto sezóny TIPOS Slovenskej hokejovej ligy prinieslo aj B-mužstvo Slovana Bratislava. Tím zložený prevažne z mladíkov doplnený o skúsenejších hokejistov napokon skončil po základnej časti na 10. mieste.

„S postupom do kvalifikácie o play-off sme spokojní, pretože sme potrebovali získať pre chlapcov ďalšie zápasy v sezóne. Samozrejme, sme radi, že budú môcť zažiť aj vyraďovacie boje a nabrať skúsenosti aj z takýchto zápasov,“ hovorí hlavný tréner Modrých krídel Rudolf Jendek.

Bratislavčania zdolali „panterov“ iba jediný raz, a to ešte v októbri. Odvtedy im trikrát podľahli, naposledy pred štyrmi dňami najtesnejším rozdielom 3:4.

„Veríme, že séria bude vyrovnaná tak, ako bol posledný zápas. Chlapci musia bojovať a plniť to, čo sme si predsavzali. Ja naozaj verím, že Považská Bystrica je zdolateľná a že zabojujeme o postup. Chlapci si musia veriť,“ velí Jendek.

Jeho zverencom by mohol pomôcť aj fakt, že ich súper prišiel vo februári o najproduktívnejšie hráča. „Vieme o tom, Paťo Lušňák je kvalitný hráč, ktorý pomohol Považskej Bystrici. Ale myslím, si, že aj naďalej majú dostatok kvalitných hráčov, ktorí vedia premeniť svoje šance, čo predviedli aj v poslednom zápase, takže nemyslím si, že to zohrá kľúčovú rolu,“ zamyslel sa 49-ročný bratislavský kouč.

Striedačka Modrý krídel

Striedačka Modrých krídel počas zápasu Zdroj: FB Modré krídla

Gašpar by mohol pomôcť najmä v presilovkách

Modré krídla mali o čosi menej priestoru na oddych, pretože ešte v nedeľu museli dohrávať zápas v Dubnici. Po víťazstve v samostatných nájazdoch sa však aspoň naladili na víťaznú vlnu.

„Február bol pre nás strašne náročný, odohrali sme 11 zápasov, mali sme množstvo dohrávok. Chlapci boli unavení, ale verím, že sme dokázali dobre zregenerovať a budeme teraz dôstojným súperom,“ prezradil Jendek.

„Samozrejme, sme radi, že budú môcť zažiť aj vyraďovacie boje a nabrať skúsenosti aj z takýchto zápasov. Veríme, že Považská Bystrica je zdolateľná a že zabojujeme o postup.“

Keďže Modré krídla sú oficiálne B-mužstvo extraligového Slovana Bratislava, môžu za nich nastúpiť hráči A-tímu aj po konci prestupového obdobia.

„Áno, môžu, ale my sme tu skôr preto, aby chalani boli v zápasovom rytme a aby sa mohli dostať smerom hore. Jediné, čo očakávame, je, že sa príde po zranení a zdravotných problémoch rozohrať Rasťo Gašpar, ktorý by nám mohol pomôcť hlavne v presilovkách. Uvidíme, ako na tom bude, či to zvládne,“ prezradil informáciu „z kuchyne“ Rudolf Jendek.

 Do brány by sa mal postaviť 20-ročný Samuel Hlavaj, ktorý vo februári odchytal aj tri duely v extralige za prvé mužstvo bratislavského Slovana.

 

TIPOS Slovenská hokejová liga - kvalifikácia o postup do play-off

HK´95 Považská Bystrica (7.) - Modré krídla Slovan (10.)


Súvisiace články