LETNÁ SONDA V SHL – HC TOPOĽČANY: Keby je to možné, káder by tvorili iba Topoľčanci

Topoľčany patria už piaty rok medzi tímy, ktoré sa pohybujú na vrchných priečkach tabuľky Slovenskej hokejovej ligy. Inak tomu nebolo ani uplynulú sezónu, v ktorej však Topoľčanom vôbec nevyšlo štvrťfinále play-off. S plným nasadením sa už ale chystajú na nový ligový ročník, pričom ich ambície ostávajú stále vysoké. S prezidentom topoľčianskeho hokejového klubu, Ervínom Mikom, sme sa rozprávali o tohtoročnej príprave, pohyboch v kádri, dianí okolo klubu i cieľoch do novej sezóny.

 

V minulej sezóne chýbal šiesty hráč na ľade

Topoľčany patria v Slovenskej hokejovej lige medzi tímy s najvyššou návštevnosťou a tribúny bežne zaplní viac ako tisícka fanúšikov. O to ťažšie v klube znášali v predošlej sezóne prázdny štadión. „Pre nás boli fanúšikovia vždy šiestym hráčom na ľade a minulú sezónu nám veľmi chýbali. Keby boli na štadióne, možno by sme zvíťazili v zápasoch, ktoré sme tesne prehrali. Možno niektoré tímy, ktoré nemávali na tribúnach toľko fanúšikov, to pocítili menej, iné zas viac. Ťažko je však o tom polemizovať, je to za nami a teraz sa pozeráme vpred,“ obracia sa Ervín Mik za uplynulou sezónou.

„Žochárov“ play-off nezastihlo v najlepšej forme a vo štvrťfinále s Dubnicou nad Váhom vypadli až prekvapivo hladko 0:4 na zápasy. „Play-off je hlavne o tíme, čo sme videli aj v tohtoročnom finále, keď Spišská Nová Ves dokázala poraziť Žilinu, ktorá mala na súpiske výborných hráčov. My sme mali tiež individuálne veľmi dobrých hráčov, no pravdepodobne nám chýbalo väčšie srdce a odhodlanie všetkých bojovať za spoločný cieľ. Toto náš súper mal, a preto postúpil do semifinále,“ poukazuje vedúci muž topoľčianskeho klubu na dôvody vypadnutia.

A hoci play-off nedopadlo podľa predstáv, s trénermi sa nehodlá rozlúčiť. „Nad výmenou hlavného trénera sme neuvažovali. Pán Hurtaj (hlavný tréner, pozn. red.) je naším odchovancom a sme presvedčení, že odvádza skvelú prácu. Rozumie si s hráčmi, vie dať dokopy partiu. Zároveň sám cíti, že sa ešte potrebuje niektoré veci stále učiť a aktívne sa snaží zlepšovať po každej stránke, a pracovať aj na sebe, a to samozrejme požaduje aj od svojich zverencov.“

 

Pri práci v hokeji je dôležité vidieť zmysel

Popri seniorskom hokeji v klube pracujú aj s mladšími hráčmi a deťmi. „Hoci to nie je vždy možné, snažíme sa stále pre deti niečo vytvárať nielen na ľade, ale aj mimo neho. Je to podľa mňa veľmi dôležité. Ponúkame deťom možnosť tráviť čas aktívne a inak, ako by ho trávili, keby sa hokeju nevenovali. Myslím, že tvoríme skvelú komunitu, a keď si budeme všetci pomáhať, dokážeme ešte oveľa viac,“ vysvetľuje Mik dôvody, pre ktoré vidí zmysel svojej práce, aj keď je to veľmi náročné.

V Topoľčanoch razia cestu, ktorou by sa mohli inšpirovať aj v iných slovenských mestách. „Snažíme sa zapájať do diania v Topoľčanoch a okolí. Pomocou nášho klubu organizovali naši tréneri aj denný športový tábor. Zabezpečili sme im ľadovú plochu a tréneri pripravili plán na celý týždeň, učili deti korčuľovať a venovali sa im,“ oceňuje prezident klubu prácu trénerov.

Príprava HC Topoľčany

Topoľčany sa stretli prvýkrát na ľade na začiatku augusta. Zdroj: facebook HC Topoľčany

„Taktiež sme organizovali tento rok prvýkrát akciu pod názvom Beh cez TO dva parky, do ktorej sa zapojili nielen hokejisti, ale aj rodičia a blízka komunita. Popri tom boli rôzne sprievodné súťaže, ktoré si všetci naplno užili. Každoročne robíme najmenším deťom Mikuláša, plyšákový zápas, z ktorého potom hráči chodia hračky rozdávať či už do deťom do škôlok, alebo do nemocnice, a veľa ďalších akcií v spolupráci s mestom Topoľčany.“

Popri ostatných akciách organizovaných klubom bola jedna špeciálna. Žiaľ, nedávne tornádo v Česku zasiahlo aj Hodonín, v ktorom býva topoľčiansky obranca Michal Novák. „V spolupráci s mestom Topoľčany a predovšetkým Michalom Uhlárikom, otcom tejto myšlienky, ktorý prevádzkuje podnik v oddychovej zóne Margarétka sme pripravili súťaž vo varení kotlíkovej polievky spojenú s tombolou. Finančný výťažok z tejto akcie išiel práve Mišovi, aby si mohol čo najviac opraviť zničený dom,“ vysvetľuje Ervín Mik.

 

Vytvárať priestor perspektívnym hráčom pre slovenský hokej

V Topoľčanoch ostalo gro tímu z poslednej sezóny pohromade, no podarilo sa im podpísať aj nových hráčov. Káder je už takmer kompletný, nechávajú si však ešte otvorené dvere pre jeho úplné doplnenie. 

„Súpisku máme na deväťdesiat percent uzavretú, no nechcem predbiehať. Zatiaľ prišiel Lukáš Novák či Erik Čaládi. Veľmi sa teším, že v našom klube budú pokračovať aj naďalej Michal Novák či naša stálica a kapitán Miloš Bystričan, ktorý odvádza skvelú robotu v kabíne i na ľade a je vzorom pre hráčov mladších kategórií. Rovnako v tíme zostávajú hráči ako Jožko Tomčák alebo Mišo Kluka,“ hovorí Mik, ktorý zároveň dodáva, že nové posily sa oslovujú jednoduchšie, pretože z klubu vytvorili zodpovednú organizáciu, ktorej hráči veria.

„Káder dopĺňajú mladší hráči a odchovanci, aby priniesli do tímu dynamiku a rýchlosť, ktorá nám v niektorých zápasoch chýbala. Myslím si, že máme dobre vyvážené mužstvo obsahujúce mladosť, dravosť, ale i skúsenosť. Zopár hráčov sa zrejme pripojí aj počas sezóny. Uvidíme tiež, aká situácia ohľadom hráčov bude po prvých kolách v extralige,“ pokračuje topoľčiansky prezident. „Snažíme sa dávať priestor perspektívnym hráčom z regiónu, ktorý môžu byť v budúcnosti hráči pre extraligu a možno i zahraničné ligy.“

„Žochári“ už vyriešili aj brankársku otázku. Podarilo im získať staronovú akvizíciu, ktorá v ostatnom ročníku nastupovala za Levice. Zároveň dohodli s Nitrou, že ako dvojke dajú šancu jej šikovnému mladíkovi. „Bude za nás chytať jeden z najlepších brankárov z posledných sezón v lige, Erik Kompas. Obzvlášť veľkú radosť mám z toho, že s nami bude aj Matej Marinov, ktorý je podľa mňa za posledné roky jeden z najväčších mladých brankárskych talentov na Slovensku a môže byť neskôr brankárom aj pre seniorskú reprezentáciu. Som rád, že sa môžeme i my podieľať na jeho výchove, keďže s nami bude trénovať a určite dostane v priebehu súťaže dobrú porciu zápasov. Matej je odchovancom Nitry, takže okrem nášho programu bude cez víkend nastupovať za nitriansku juniorku,“ objasňuje prezident klubu, aká je situácia ohľadom mladého brankára. 

Ervín Mik sa netají tým, že má najradšej mužstvá plné domácich hráčov, ktorí majú dostatok priestoru na rozvoj. Preto sa aj na otázku angažmánu zahraničných hráčov pozerá pomerne jasno, no kvôli pandémii situácia nie je jednoduchá.

„Bol som vždy zástancom toho, aby sme celkovo v lige príliš nepodpisovali zahraničných hráčov. Po minulom roku však ubudlo veľa hráčov a je ťažšie nájsť dostatočne kvalitných hokejistov. Kvôli tomu je ešte súpiska otvorená a musíme hľadať aj inde. Keby je na mne, najradšej by som mal v tíme čisto slovenských hráčov, možno najlepšie len topoľčianskych odchovancov. To však rýchlo rozvíjajucou sa ligou nie je možné, a preto keď chceme držať tempo s ostatnými, musíme sa rozhliadať aj v širšom okolí.“ 

HC Topoľčany

Topoľčany sa vždy vyznačovali tímovou súdržnosťou, na ktorej chcú stavať aj tento rok. Zdroj: Jäzva

V novej sezóne by najradšej prelomili zakliate semifinále

Na začiatku augusta celý tím zahájil letnú prípravu. Doposiaľ „žochári“ odohrali prípravné duely s Novými Zámkami, Debrecínom a Ferencvárosom. Vo všetkých zápasoch nebol prvoradý výsledok, dôležité bolo správne nastaviť tím na nový ročník. „V ani jednom zápase sme zatiaľ nehrali v takom zložení, v akom by sme mali hrať v lige. Snažili sme sa predovšetkým o to, aby sa hráči zohrali a tiež, aby sme videli nových hráčov, ktorých tak nepoznáme, a vedeli určiť, či s nami ostanú, alebo sa s nimi rozlúčime,“ vysvetľuje Mik. 

HC Topoľčany okrem štandardných prípravných stretnutí odohral aj dva súboje v rámci Slovenského pohára. „Zápasy pohára boli plánované náročky tak, aby sa odohrali ešte pred začiatkom ligy a plnili aj funkciu prípravných zápasov. Myslím si, že to bola veľmi dobrá myšlienka a je to tak správne nastavené.“ 

Napriek tomu v tíme mali ambíciu postúpiť. Rimavskú Sobotu porazili jednoznačne 8:2, no následne prišla tesná porážka s Levicami. „Chceli sme postúpiť ďalej, hrali by sme s Martinom, čo je náš rival z ligy a zápasy s ním bývajú vybičované. Keby sme postúpili do východoslovenskej skupiny s Michalovcami, Košicami a Prešovom, boli by to veľmi zaujímavé konfrontácie, mladí hráči by si to užili a mohli sa ukázať. Na budúci rok sa posnažíme byť lepší,“ odhodlane prezrádza Mik svoje plány pokúsiť sa zabojovať v Slovenskom pohári aj o rok.

Do začiatku súťaže ešte ostávajú dva týždne, a tak hráči nemôžu vypadnúť zo zápasové tempa. „Čaká nás zápas s UTE Budapešť, okrem toho sa ešte dohadujeme s Nitrou a Slovanom B,“ dodáva prvý muž topoľčianskeho hokeja informácie o tom, aké stretnutia ešte mužstvo čakajú v rámci prípravy.

Nový ročník Slovenskej hokejovej ligy už pomaly klope na dvere a Ervín Mik si praje predovšetkým dobrú pandemickú situáciu. „Dúfam, že sa sezóna odohrá až do konca, že nebude prerušená a nebudú lockdowny a zákazy, pretože to strašne vyčerpáva. Takisto verím, že na štadióny budú môcť chodiť aspoň v obmedzenom množstve aj fanúšikovia, tí nám veľmi pomáhajú.“ 

Topoľčany sa už päť rokov pohybujú na popredných ligových priečkach a radi by v tom pokračovali aj naďalej. „Máme samozrejme najvyššie plány, radi by sme sa konečne dostali cez semifinále až do finále, ale nerád by som predbiehal pred sezónou. Chceme najprv čo najlepšie odohrať základnú časť a umiestniť sa v tabuľke čo najvyššie, až potom príde play-off,“ naráža Mik na adresu semifinále, ktoré im bolo doposiaľ ako zakliate.

 

Aktuálna súpiska HC Topoľčany

Brankári: Erik Kompas, Matej Marinov.

Obrancovia: Miloš Bystričan, Michal Novák, Karol Korím, Adam Dúžek, Šimon Ďurech, Adrián Gergel, Michal Kapičák, Ľubomír Patlevič (na skúške)

Útočníci: Henrich Ručkay, Michal Kluka, Erik Gubo, Jozef Tomčák, Hugo Kováč, Dávid Gergel, Alexander Hvizdoš, Adam Matej, Martin Patrovič,), Patrik Bečka, Erik Čaládi, Lukáš Novák, Dominik Laššo, Adam Stránsky (na skúške), Gabriel Vereš (na skúške)

Tréner: Ľubomír Hurtaj.


Súvisiace články