Levice omladili káder a stanovili si vyššie méty. Ručkay: Mužstvo je veľmi dobre vyvážené

Na zlepšení svojej povesti z minulej sezóny počas leta usilovne pracoval káder Levíc. Do klubu prišla mladá krv, ktorá by v kombinácii so skúsenými hráčmi mohla dosiahnuť stanovené ciele. Nová tvár zavítala aj na trénerskú lavičku – asistentom trénera sa stal Jakub Ručkay. Práve s bývalým extraligovým hráčom sme sa pozhovárali o predsezónnych dôležitostiach klubu.

Od ukončenia aktívnej hráčskej kariéry pracovitého útočníka ubehli už tri roky. Bez hokeja však dlho nevydržal a počas minulého ročníka už stál na trénerskej lavičke rodných Piešťan. Chuť zlepšovať sa nestratil a v novej práci sa našiel. „Veľmi ma to baví. Hokej mi chýbal, no kvôli zdravotným problémom som ho hrať nemohol. Ostal však mojou srdcovkou a naďalej chcem pracovať na pozícii trénera,“ začal svojimi zámermi.

Novú výzvu si bude plniť v Leviciach, s ktorými ho ale hráčska minulosť veľmi nespája. Ako sa teda zrodila dohoda práve s týmto klubom? „V Piešťanoch sa vyskytli určité problémy, po uplynulej sezóne som teda nemal angažmán. Chcel som ostať trénerom tamojšieho dorastu, neboli však na to vytvorené podmienky,“ priblížil svoj odchod z rodného mesta.

„Následne som bol v bližšom kontakte s pánom Ozimákom, ktorý mi ponúkol možnosť byť asistentom trénera Dorniča. Poznám ho veľmi dobre, pod jeho taktovkou som pôsobil v Nitre. Takáto príležitosť sa neodmieta, prikývol som a pôsobenie v A-mužstve beriem ako veľkú skúsenosť,“ vysvetlil zrod svojho príchodu.

Jakub Ručkay

Jakub Ručkay odohral medzi slovesnkou elitou osem sezón. Zdroj: Jäzva

Novák nielen oporou, ale aj trénerom 

V porovnaní s minulou sezónou sa levický káder omladil. Úmyslom klubu bolo vydať sa práve touto cestou, ktorá ponúka mladým hráčom viac herného priestoru. „Myslím si, že SHL by mala slúžiť najmä na rozvoj mladších hokejistov. My to máme veľmi dobre vyvážené, pretože u nás sú aj skúsenejší hráči, ktorí majú chuť do hokeja. Snažia sa usmerňovať mladších kolegov a dokážu nám pomôcť aj svojou produktivitou,“ načrtol sľubné zloženie.

Uplynulý ligový kolotoč klubu nevyšiel – skončil preň už po základnej časti, v ktorej obsadil jedenáste miesto. „V minulom ročníku sa Levice trápili, vedenie však urobilo všetko preto, aby stabilizovalo mužstvo. Dalo mu možnosť posunúť sa minimálne do stredu tabuľky a ak nám to pôjde, tak aj vyššie,“ vyjadril nádej na lepšie výhľady.

Jakub Ručkay bude šéfovať aj svojmu bývalému kolegovi Michalovi Novákovi, s ktorým sa ako spoluhráči stretli v Trenčíne. „S Mišom spolupracujem aj po trénerskej stránke, pretože na to má špecializovanú vysokú školu. Tímu pomáha najmä pri kondičnej časti prípravy a pracuje sa mi s ním veľmi dobre. Zdravie mu stále slúži, je to platný hráč a dobrý kapitán,“ vyzdvihol kvality opory mužstva.

Michal Novák

Najproduktívnejší obranca minulého ročníka bude pomáhať „levom" na viacerých frontoch. Zdroj: HK Levice

Brankárske duo tvoria mladí gólmani Beržinec a Opatovský, ktorých vek predurčuje na zdravú bitku o post tímovej jednotky. „Juraj Beržinec má momentálne skvelú formu a bude ťažké udržať si ju celú sezónu. My však máme mužstvo, ktoré mu k tomu môže dopomôcť. Z môjho pohľadu je jednotkou práve Juraj. Je už len na Opaťákovi, do akej formy sa dokáže dostať svojimi výkonmi na tréningoch alebo počas zápasov, v ktorých dostane šancu,“ uviedol na margo brankárov.

Na súpiske Levíc sa nachádzajú aj legionári, od ktorých by sa mal očakávať prísun kanadských bodov, a ten by mohol mužstvo nasmerovať k vyšším priečkam v tabuľke SHL. „Zo svojho pôsobenia v Innsbrucku viem, že tréneri a vedenie vytvárajú na zahraničných hráčov tlak. Budeme teda dohliadať na to, či sú spomínaní hokejisti produktívni, ale rovnako aj či sú vodcovskými  osobnosťami a vzorom pre mladších. Doposiaľ to funguje perfektne, legionári bodujú a sú oporami,“ pochválil snahu cudzincov v tíme.

Počet odchovancov: 5 (Július Adámik, Viliam Zajko, Denis Adámik, Adam Tužinský, David Hofer)

Počet legionárov: 5 (Vladislav Šiškov, Vladislav Leščenko, Viktor Šakhvorostov, István Gábor Szücs, Dmitri Vorobjev)

Rozpočet na sezónu: 250-tisíc eur

Ambície: pohybovať sa v strede tabuľky 

* údaje aktuálne k dátumu vydania článku 27.9.2022

Progres sa odzrkadľuje na návštevnosti 

V prípravnom období si Levičania počínali viac než solídne. S výnimkou úvodných duelov proti Nitre a  domácemu celku z Budapešti následne „levy“ dokázali šesťkrát zvíťaziť. Panuje spokojnosť s herným prejavom a tímovou partiou? „ Je to výborné, no cieľom bude zlepšiť hernú disciplínu, a to najmä vo chvíľach, keď počas zápasu vedieme. Musíme sa teda naučiť byť v pozícii vedúceho tímu a udržať si to,“ upozornil na vylepšenie konkrétneho aspektu hry.

„Prípravu si chlapci poctivo odmakali, určite toho mali dosť. Začína sa súťaž, fyzická záťaž sa ustáli a my budeme mať čas rozobrať si prípadné nedostatky, na ktorých budeme ďalej pracovať,“ pripomenul začiatok novej ligovej sezóny

Štyri zo spomínaných šiestich výhier Levičanov boli pohárové, čím si mužstvo zabezpečilo postup do semifinále JOJ Šport Slovenského pohára. Aké ambície má v tomto súťažnom formáte? „Chceme sa dostať čo najvyššie. Teraz nás čaká kvalitný súper zo Žiliny, ktorý bude ťažkou previerkou našich síl. Tento duel nám veľmi veľa napovie ohľadom tohtosezónnych možností tímu. Teším sa, že proti sebe budeme mať takéto silné mužstvo,“ nadšene hodnotil semifinálový žreb.

HK Levice

Levickí fanúšikovia veria, že takéto obrázky budú vídať často. Zdroj: HK Levice

Základnou skupinou pohára prešli Levičania bez zaváhania, získali maximálny počet bodov. Do ďalšej fázy postúpili z prvého miesta, čím dozaista prekvapili nejedného fanúšika. „Odzrkadlilo sa to na počte divákov, ktorí si našli cestu na náš štadión - pre levický hokej je to super,“ tešil sa zo záujmu priaznivcov.

Cesta do boja o pohárové finále ale nebola bezproblémová. Prvé tri víťazné zápisy skončili v prospech tamojšieho tímu rozdielom jediného presného zásahu. „Priebeh pohárového pôsobenia nebol vôbec jednoznačný – v kvalifikácii nás poriadne vytrápila Rimavská Sobota. V základnej skupine sme so svojimi súpermi odohrali vyrovnanú partiu, zápasy neboli jednoduché. Podali sme však tímové výkony a postúpili sme,“ pozitívne posúdil prístup svojich zverencov.

Spomínaná jedenásta priečka po základnej časti a neúčasť vo vyraďovacích bojoch by sa tentoraz juhoslovákom málila. S akými ambíciami vstupujú do aktuálnej sezóny? „Pohybovať sa v polovici tabuľky, prípadne vyššie,“ stručne opísal ciele klubu.

Aktuálna súpiska HK Levice: 

Brankári: Július Adámik, Juraj Beržinec, Šimon Opatovský

Obrancovia: Michal Novák, Matúš Rais, Michal Korenko, Vladislav Šiškov, Juraj Štefanka, Samuel Socha, Kornel Gaško, Viliam Zajko

Útočníci: Dmitri Vorobjev, Vladislav Leščenko, István Gábor Szücs, Viktor Šakvorostov, Samuel Zahradník, Martin Volko, Mário Múčka, Jozef Mihalik, Adam Tužinský, Denis Adamik, Michal Suľovský, Erik Gubo, František Smidžár, Lukáš Pohl, David Hofer

Hlavný tréner: Ivan Dornič 

* súpiska aktuálna k dátumu vydania článku 27.9.2022