Mali by sme to zvládnuť, hovorí Sýkora o postupových ambíciách Žiliny

Veľkú posilu ulovili v závere prestupového obdobia VLCI Žilina. Získaním Jána Sýkoru dalo vedenie jasne najavo, že v tejto sezóne si nič iné ako postup z TIPOS Slovenskej hokejovej ligy do extraligy nepripúšťa. Šikovný krídelník prinesie do tímu okrem vždy potrebnej kvality aj mnoho skúseností. Vo veku 32 rokov má toho veľa preskákaného.

Takmer 400 zápasov v slovenskej extralige, viac ako 200 v českej, 28 reprezentačných štartov. Ak bol niekto prekvapený, prečo Prešov urputne bojujúci o záchranu medzi elitou uvoľnil svojho hráča do Žiliny, všetko má jasné vysvetlenie. „V zápase proti Slovanu som sa zranil a Prešovu by som už v boji o záchranu nepomohol. Naopak, Žiline môžem pomôcť v play-off a preto som sem prišiel," odkrýva pozadie svojho príchodu pod Dubeň Sýkora.

S natrhnutou šľachou na bicepse ešte nemôže zaberať naplno, s novým prostredím sa však už podľa vlastných slov zoznamuje. „Ja som v Žiline a trénujem na ľade, akurát zatiaľ bez puku. Budem teraz chodiť na magnety a dávať sa postupne dokopy,“ pokračuje vždy usmiaty rodák z Detvy. Na vlastné oči už videl nedeľňajšiu domácu prehru „vlkov“ proti Dubnici. „Celkom ma prekvapilo, ako sa v tom zápase jazdilo hore-dole. Teším sa na to.“

Ján Sýkora

Sýkora ešte nie je zdravotne v poriadku. Zdroj: jäzva

Po príchode do kabíny spoznal niekoľko bývalých spoluhráčov. „S Robom Vargom som bol v Banskej Bystrici. Hrával som proti Mišovi Novákovi. A vlastne, ako súperi sa poznáme s väčšinou chalanov,“ priznáva Sýkora. Čo hovorí na káder Žiliny? „Tím je celkom mladý, ale teraz prišlo viacero skúsených posíl. Vyzerá to dobre. Samozrejme, play-off je iná súťaž a niečo úplne iné ako základná časť. Tam treba mať aj trochu šťastie. Ale myslím si, že by sme to mali zvládnuť.“

Takmer pred dvoma rokmi sa spolu s celým klubom presťahoval z Detvy do Prešova. V tej dobe pripúšťal, že z tejto zmeny nebol až taký nadšený. Ako však hovorí, teraz sa do Žiliny tešil. „Je pravda, že z Detvy sa mi vtedy príliš nechcelo, veď doma mi bolo dobre. V tejto situácii ja však dobré, že idem do Žiliny a zahrám si play-off," rozvíja Sýkora.

Svojim spoluhráčom v extraligovom Prešove v boji o záchranu drží na diaľku palce. „Mrzí ma, že im nemôžem pomôcť, ale verím, že sa zachránia.“ Hokejista známy svojimi šikovnými rukami si spoluhráčov v útoku nevyberá. „Je úplne jedno, s kým ma dá tréner dokopy. Už sme sa spolu bavili, ale zatiaľ len o mojom zranení. Takže sme neriešili, čo odo mňa očakáva a akú rolu budem mať,“ tvrdí.

Ján Sýkora

Pomôže Sýkora "vlkom" v postupe do extraligy? Zdroj: jäzva

Toho, že by si naňho vyšliapol niektorý z obrancov súperov, sa neobáva. „V play-off pôjde o krk všetkým. Tam robí každý všetko pre to, aby vyhral jeho tím. A v našom tíme máme našťastie Miša Nováka,“ usmieva sa a zároveň poodhaľuje recept na úspech. „Budeme musieť premieňať presilovky, tie určite budú rozhodovať. A samozrejme, dobrá defenzíva. Tak je to všade, v extralige či v NHL. Keď hráte štyri presilovky za zápas a premeníte štyri, tak nie je o čom.“

Koncom roka zvolili Sýkoru v komunálnych voľbách v Detve za poslanca mestského zastupiteľstva. Ako hovorí, z tejto pozície chce pomôcť mestu aj športu v ňom. „Samozrejme, nie každé zasadnutie sa mi podarí stihnúť. Ale čo sa týka športu, tam sa snažím byť. Som totiž v športovej komisii a tam by som chcel byť pri tom,“ dodal na záver rozhovoru Ján Sýkora.