Mali sme finálový apetít, ale po nevydarenej minulej sezóne berieme aj bronz, hovorí Lipovský

Skalickým hokejistom po tohtoročnej sezóne visia na krku bronzové medaily. Základná časť im vychádzala bez väčšieho zaváhania, no vo štvrťfinále ich ako favorita potrápila bojovná Trnava. V semifinále sa museli so súťažou po prehre proti Martinu rozlúčiť, a tak zakočnili ročník TIPOS SHL na bronzovej pozícii s príchuťou bronzu. 

Cieľom sezóny bol návrat na vrchné priečky 

Záhoráci obsadili vo vlaňajšom ročníku nelichotivé 9.miesto, ktoré im nestačilo na play-off, a tak sa pre nich sezóna skončila pomerne skoro. Pre Skalicu to bolo najhoršie umiestnenie za posledných päť sezón. A tak sa niet čomu čudovať že už príprava na sezónu prebiehala s jasnou víziou. 

„Mali sme celkom skoro vyskladaný káder, keďže po tej predchádzajúcej sezóne, kedy sme skončili na 9. mieste chcelo veľa chalanov hrať za Skalicu a vrátiť ju späť na vrchné priečky. Mali sme aj spoločnú letnú prípravu, ktorá začala niekedy v polovici júla, august bol tiež výborný,“ vyslovil sa k mesiacom pred štartom ligy riaditeľ klubu Miroslav Lipovský.

Aj útočník Daniel Štumpf si myslí, že gro úspechu spočívalo v skorom zjednocovaní mužstva. „V lete sme mali kvalitnú fyzickú prípravu a kolektív sa stmelil už tam. Myslím, že práve to nám dalo dobrý základ do sezóny, a potom sme začali šlapať hneď od začiatku.“

Presvedčivá základná časť 

Pre Záhorákov nebol štart do súťaže jednoduchý, hneď v úvode sa museli vysporiadať s početnou maródkou a odohrať zápasy v značne oklieštenej zostave. „Na začiatku sme mali veľa zranených hráčov, a niektoré zápasy sme hrali dokonca len na dve formácie, ale celkom sme to zvládli. Hneď v úvode sme chytali body a nemali sme potom žiadny deficit,“ hovorí Štumpf.

Skalica teda hektický úvod sezóny zvládla a svojimi konštantnými výkonmi dokazovala , že tento ročník s ňou treba počítať. „Nemali sme nijakú sériu, kedy by sme prehrali viacero zápasov po sebe. Maximálne to boli dva. Hrali sme útočný hokej, mali sme aj vysoký počet strelených gólov,“ spomína na priebeh vydarenej základnej časti Lipovský. „V určitom momente aj chalani zistili, že môžu v lige pôsobiť na vrchných priečkach,“ pokračoval.

Modre kridla Miroslav Lazo

Medaily svojmu tímu odovzdal riaditeľ Miroslav Lipovský, mimo iného predseda ligovej rady TIPOS SHL.  Zdroj: HK Skalica/Beáta Tokošová

Štumpf odkazuje aj na umne vyskladané mužstvo. „Mali sme kvalitných hráčov, veľmi nám pomohli aj importi, tí hrali veľmi dobre. Skladba a chémia v kádri bola skvelá. Boli sme veľmi dobrým kolektívom, čo sa podpísalo aj na výsledku.“

Skladba a chémia v kádri bola skvelá. Boli sme veľmi dobrým kolektívom, čo sa podpísalo aj na výsledku.

Skaličanov sprevádzalo počas sezóny viacero nepríjemných situácii, kedy im zo zostavy vypadli dôležité opory tímu a produktívni hráči. Štumpf si myslí, že aj to sa nakoniec podpísalo na nezdare vo vyraďovacej časti. „Ako negatívum sezóny hodnotím určite zdravotný stav, kedy nám vypadli kľúčoví hráči,  Ondřej Šmach nehral mesiac, Rišo Nemec asi dva. To sa na konci podpísalo aj v play-off. Aj situácia okolo covidu bola pre nás nepríjemná.“

Play-off nedopadlo podľa predstáv 

Ako favorit po úspešne zvládnutej základnej časti vstupovala Skalica do štvrťfinále proti Trnave. Len málokto čakal, že rozhodovať bude až siedme stretnutie. „Nevedeli sme sa presadiť vpredu, aj keď herný prejav nebol zlý, veď každý zápas sme mali 50 striel. Ale nevedeli sme dať góly, Juraj Hollý za Trnavu chytal veľmi dobre. Našťastie sme sériu s Trnavou napokon zvládli,“ vracia sa spätne k napínavým zápasom Daniel Štumpf.

Hneď dva dni po dlhej štvrťfinálovej sérii čakal Skalicu súper z Martina. Skaličania do nej vstupovali bez väčšieho oddychu. „Keby postúpime 4:1, 4:2 proti Trnave na zápasy tak máme o pár dní viac bez zápasov, to by nám tiež prospelo. Naozaj sme dali všetko do série s Trnavou a našťastie sme postúpili aspoň cez nich, ale potom to bolo vidieť v zápasoch s Martinom,“ myslí si Štumpf.

Séria s Martinom sa ukončila pomerne skoro, Záhoráci si pripísali na konto len jedno víťazstvo a sezóna sa pre nich skončila v semifinále s konečným stavom 1:4 na zápasy. „Tím bol v semifinále unavený nie len fyzicky ale aj mentálne. Ako som spomínal, dali sme všetko do zápasov proti Trnave. Je to škoda,“ posmutnel skalický útočník.

Chceli sme postúpiť do finále, no bohužiaľ sa nám to športovo nepodarilo.

„Samozrejme ten apetít, ktorý sa vytvoril počas sezóny bol,  to si musíme priznať vyšší, chceli sme postúpiť do finále a bohužiaľ sa nám to športovo nepodarilo. Musíme uznať kvality súpera,“ vyslovil sa na margo nevydareného semifinále Lipovský.

Bronzová Skalica 

Skaličania však nemusia mať hlavy v smútku, po kvalitnej sezóne obsadili v TIPOS SHL medailovú priečku. „Z pohľadu toho, že sme sa predchádzajúcu sezónu nedostali do play-off  hodnotíme pozitívne, že sme skončili bronzoví,“ hovorí Lipovský.

Modre kridla Miroslav Lazo

Daniel Štumpf si v sezóne pripísal 78 kanadských bodov.  Zdroj: HK Skalica/Beáta Tokošová

Keď opadla trpká príchuť prehry v semifinále, Skaličania mohli začať oslavovať úspech, ktorý sa im pre klub podaril vybojovať. Napokon na krku im visia bronzové medaily. Priestor na oslavy bol na mieste. „Po zápase sme si spoločne posedeli v šatni a išlo sa von,“ priznal kanonier Štumpf s úsmevom a dodal: „Ešte budeme mať jednu oficiálnu rozlúčku, kde uzavrieme sezónu. Treba sa rozlúčiť, predsa len sme spoločne strávili osem mesiacov skoro každý deň.“

Útočníci pri streleckej chuti 

V tabuľke produktivity nájdeme na popredných priečkach viacero skalických mien. V prvej desiatke figurujú hneď tri - Daniel Štumpf, Vladislav Dziošvili a Martin Hujsa. Skvelú sezónu odohral takisto len 19-ročný útočník Richard Nemec.

„To, že boli hráči strelecky pri chuti veľmi pomohlo aj celému tímu. Útok bol veľmi produktívny a gólový priemer na zápasy celkom vysoký. Mali sme veľmi dobré štatistiky v oslabeniach, takisto presilových hrách,“ hodnotí bývalý brankár a momentálny riaditeľ Skalice Lipovský.

Azda najviac však vyšla sezóna 30-ročnému rodákovi z Nitry, Danielovi Štumpfovi. Ten si v 55 stretnutiach pripísal na konto 78 kanadských bodov za 35 gólov a 43 asistencií. Právom sa tak jeho meno vyníma na čele tabuľky produktivity. 

„Musím povedať, že ja som si sezónu veľmi užíval, už od začiatku sa našej formácii veľmi darilo. Keď sa zranil Rišo Nemec, veľmi dobre som sa zohral s Vladom Dziošvilim, ktorý je neuveriteľne dobrý a rozdielový hráč v tejto lige,“ komentuje svoju sezónu kráľ produktivity Štumpf.

Vyraďovacia časť mu však nevyšla podľa jeho predstáv a očakávaní. „Trochu ma mrzí, že na konci mi došla para, musím povedať, že som mal aj zdravotné problémy. Ale mrzí ma, že som viac nedokázal pomôcť v play-off,“ ľutuje priebeh vyraďovacej časti nitriansky rodák.

Na súpiske skalického tímu figurovalo počas tejto sezóny aj viacero mladších ročníkov. To či sa táto snaha o zapracovanie mladíkov vyplatila, rozhodnú podľa Miroslava Lipovského nasledujúce roky.

„Ako pozitívum vidím to,  že sa nám podarilo zapojiť do tímu ďalších mladých chlapcov, ktorí odohrali celú sezónu. Samozrejme, nie sú to ešte hotoví hráči. Uvidíme ako sa zaradia do ďalších sezón, či to bolo prospešné. To je už na nich či budú hokejovo rásť alebo nie.“