Marko Ondov zavesil spoza bránky: Skúšam to už 6 rokov, nemôžem uveriť, že to vyšlo

Dlho sa nerozhodoval. Nemal čas ani priestor. Jednoducho si dvihol puk na čepeľ hokejky a spoza bránky ho elegantne zavesil dnu. Takýto husársky kúsok sa podaril v stredu Spišiakovi Markovi Ondovovi, stále iba 21-ročnému útočníkovi, ktorý sa však technickými zručnosťami vyníma nad ostatnými.

Inšpiroval sa svojím predchodcom

„Ešte stále tomu nemôžem uveriť, že to vyšlo. Je to naozaj krásne a navyše sa mi to podarilo pred domácimi fanúšikmi. Naozaj neopísateľný pocit,“ teší sa zo svojho úchvatného gólu Marko Ondov, ktorý ním vyrovnával stretnutie Spišskej Novej Vsi proti Bratislave na 1:1, domáci Spišiaci skórovali ešte raz a nakoniec vyhrali.

„Nemal som to vopred vôbec premyslené, pretože sme nehrali ani presilovku, bolo to pri hre piatich proti piatim. Nevedel som, kde sa hra a puk dostane, zrazu sa ocitla šanca, tak som to skúsil a vyšlo to. Myslím, že Bratislavčania si akurát preberali hráčov a brankár v tej chvíli nevidel, čo sa chystám spraviť,“ opisuje svoj parádny zásah Ondov.

Podobný kúsok predviedol na spišskonovoveskom ľade takmer presne na vlas pred šiestimi rokmi ďalší technicky zručný odchovanec tamojšieho hokeja Lukáša Novák. „Áno, skúšam to vlastne odvtedy, keď som to videl na zápase Spišskej proti Prievidzi v podaní Kuka Nováka. Ale doteraz mi to v súťažnom zápase ešte nikdy nevyšlo,“ priznal krídelník Spišskej Novej Vsi.

Marko Ondov svojím presným zásahom spustil na spišskonovoveskom zimnom štadióne gejzír nefalšovanej radosti. Za ten však aj zaplatí. „Spoluhráči mi blahoželali ešte na striedačke a hneď po zápase mi oznámili, že ma to bude čosi stáť (smiech). Uvidíme, či budú trvať na sume, ktorú si povedali, alebo im pripravím nejaké pohostenie,“ s úsmevom podotkol Marko Ondov.

Už nastal čas byť mužom

Mladý talent Spišiakov pritom vlani zvolil cestu do zámoria a pôsobil v kanadskej juniorskej súťaži GMHL. „Tá liga je ešte mladá, stále sa na nej pracuje, je to súťaž do dvadsaťjeden rokov. Dáva príležitosť starším juniorským hráčom, ktorí skončili v OHL alebo v OJHL, aby si predĺžili juniorskú kariéru o jeden rok a pomohlo im to v prechode medzi juniorkou a mužmi,“ objasňuje útočník, ktorý v nej vlani nazbieral v 52 zápasoch až 117 bodov.

Bola to doteraz jeho jediná sezóna v hokejovej kariére mimo domova. „Zo začiatku to bolo dosť ťažké. Nevedel som jazyk, hrá sa tam iný štýl hokeja, celkovo ľudia majú inú mentalitu a iný životný štýl. Po nejakých troch mesiacoch som sa už ale v pohode dorozumel, prispôsobil sa tamojšej mentalite, hokeju a už to bolo v poriadku,“ priblížil svoju kanadskú anabázu Marko Ondov.

V Kanade odštartoval aj túto sezónu, napokon sa však vrátil domov. „Áno, prišiel som naspäť domov. Oslovil má nový riaditeľ klubu pán Potenga, navyše pred sezónou som s chalanmi trénoval, takže som videl, že sa buduje solídne mužstvo, v klube sa napreduje a pracuje na hokeji. Už som cítil, že je čas prejsť z juniorského hokeja do toho mužského,“ vysvetľuje 21-ročný útočník. 

Práve prechod z juniorského do seniorského hokeja býva často zlomovým momentom v kariére mnohých hokejistov. Buď sa presadia, alebo ich kariéra postupne upadá smerom nadol. Markovi Ondovovi síce jeden obdivuhodný gól hviezdnu kariéru neprinesie, môže mu ju však pomôcť odštartovať. „Takýto gól je krásny, upúta pozornosť, ale nemyslím si, že mi dokáže otvoriť cestu do lepšej súťaže. Tam vedie cesta cez tvrdú prácu a výborné výsledky v klube. No všetko je možné, hlavne musím na sebe stále makať a baviť hokejom nielen seba, ale aj divákov, ktorí dúfam postupne zaplnia zimáky po celom Slovensku, samozrejme, aj ten v Spišskej,“ umne dodal na záver mladý odchovanec Spišiakov.