Martin potichu túži po návrate medzi elitu, s pokorou a skvelými fanúšikmi

Nováčik z Martina bude už od začiatku súťaže patriť k horúcim favoritom na ligové víťazstvo. Zatiaľ čo vlani skladal káder pre 2. ligu v hodine dvanástej, tentokrát mal na prípravu dostatok času a výsledok stojí za to.

Na Turci zložili tím z talentovaných aj skúsených odchovancov. Prípravné zápasy naznačili, že Martinčania môžu konkurovať aj mužstvám z Tipsport ligy a návrat medzi slovenskú hokejovú elitu nemusí byť len snom fanúšikov. Tí vlani dokázali, že svoj klub podporujú v dobrom aj zlom a v novej sezóne budú rozhodne patriť k najväčším ozdobám 1. ligy. 
 

Predsezónna príprava

Martinčania mali spomedzi všetkých prvoligistov najkvalitnejší program prípravy na novú sezónu. Odohrali osem prípravných stretnutí, pričom až päť z nich proti zástupcom Tipsport ligy. Zverenci trénera Spišáka ich navyše zvládli na výbornú. Prehrali len raz, proti Detve, ktorú však predtým dokázali zdolať. Dvakrát tiež uspeli proti Žiline a víťazstvo zaznamenali aj proti Liptovskému Mikulášu. Proti papierovo slabším tímom si počínali rovnako výborne. Zdá sa, že Martin je na štart ligy vynikajúco pripravený.

Výsledky prípravných stretnutí HK Martin
(8 zápasov – 7 výhier, 1 prehra)

7. 8. 2018

Martin – Žilina

4:1

V

9. 8. 2018

Spišská Nová Ves – Martin

3:4sn

V

14. 8. 2018

Žilina – Martin

1:4

V

16. 8. 2018

Martin – Šumperk

3:0

V

21. 8. 2018

Martin – Liptovský Mikuláš

4:3sn

V

23. 8. 2018

Detva – Martin

2:3sn

V

28. 8. 2018

Martin – Detva

3:5

P

9. 9. 2018

Martin – Považská Bystrica

6:1

V

              

Nové posily

Z druholigového kádra si Martin najväčších ťahúňov ponechal. Ostalo najproduktívnejšie trio František Poliaček, Tomáš Pokrivčák a Andrej Jurášek. Všetci traja si v minulosti zahrali v martinskom drese aj extraligu. Na Turci ostali aj defenzívne opory Tomáš Rusina a Filip Oravec, ktorí v minulej sezóne hrali striedavo aj za prvoligové Michalovce. Základ vlaňajšieho tímu tak ostal pohromade.

Pribudlo doň ale viacero posíl zvučného mena. Ofenzívu bude ťahať dvojnásobný majster Česka s takmer 400 zápasmi v českej extralige Jakub Langhammer spoločne s ďalším českým majstrom Jaroslavom Markovičom, ktorý má na konte viac než 500 štartov v našej najvyššej súťaži. Skúsenosti s extraligou v Martine má aj ďalšia posila Matej Dírer.

V zadných radoch bude pôsobiť azda najväčšia osobnosť 1. ligy Ján Tabaček, päťnásobný majster Slovenska, dvojnásobný majster Česka a tiež držiteľ švajčiarskeho titulu. Obranca, ktorý si zahral v najlepších ligách sveta vo Fínsku, Švajčiarsku, Česku či dokonca KHL, prišiel na sklonku kariéry pomôcť rodnému mestu dostať sa späť na vrchol. Najväčšou slabinou Martina bude pravdepodobne brankársky post. Lukáš Gavalier, ktorý bude zastávať pozíciu jednotky, má iba 24 rokov a vlani sa mu nepodarilo naplno presadiť v Poprade a veľa priestoru nedostal ani v Spišskej Novej Vsi.

Káder HK Martin

Brankári: Gavalier, Bernát
Obrancovia: Tabaček, Lavička, Pacalaj, Burzík, Rusina, Dvořák, A. Themár, Brveník, Oravec, Lednický, Junas
Útočníci: Markovič, Langhammer, Rudzan, Poliaček, Jurášek, Brezniak, Zeliska, Dírer, Pokrivčák, Paulíny, Barto, Rechtorík, Brveník, Martančík
 

Zhodnotenie prípravy a ciele do sezóny

Milan Murček (generálny manažér HK Martin): „Po tom, ako v Martine skončil extraligový hokej, sme začali hrať 2. ligu iba s cieľom postupu. Nebolo to síce ľahké, no podarilo sa. Káder na novú sezónu sme mali poskladaný už v lete. Hráči sa spoločne pripravovali na 1. ligu a výsledky z prípravných zápasov sú optimistické. Naším cieľom teraz bude stabilizovať klub v novej súťaži, pritiahnuť späť vlastných odchovancov, zapojiť juniorov do tímu a prilákať na štadión čo najviac divákov.

V klube sú noví ľudia, zmenili sme dizajn, pripravujeme pre fanúšikov rôzne marketingové aktivity, spustili sme mobilnú kartu fanúšika a snažíme sa našim divákom ponúknuť niečo viac než len hokej. Výsledkovo sa chceme pohybovať v hornej polovici tabuľky a časom uvidíme, aká je reálna sila nášho mužstva. Príprava je totiž jedna vec a súťaž môže byť o niečom inom. Dostali sa ku nám aj ohlasy, že by sme mali patriť k favoritom na prvenstvo, no my ako vedenie klubu nechceme vytvárať na hráčov tlak.

Tréneri majú za úlohu koncepčne pracovať. Samozrejme, ak tento káder dokáže vyhrávať a pohybovať sa na čele 1. ligy, budeme radi. Nechceme si zatiaľ pripustiť pozíciu favorita, múdrejší budeme tak po štvrtine základnej časti. Prvoligové tímy sú vyrovnané, súťaž bude náročná a vyhrať môže každý s každým. V našich hlavách sú samozrejme aj myšlienky o postupe do Tipsport ligy, no musí to prísť prirodzene. Nechceme zatiaľ o postupe polemizovať. Káder máme zložený, je v ňom veľa mladých chalanov, ktorí by mali ešte výkonnostne rásť. Chceme s ním pracovať a systematicky ho pripraviť na postup do najvyššej súťaže.“
 

Naša prognóza

Martin poskladal mužstvo s hokejovými osobnosťami ako Ján Tabaček, Jaroslav Markovič a Jakub Langhammer. Väčšinu kádra tvoria martinskí odchovanci, veľmi dobre sa poznajú a v kabíne by tak mali vytvoriť dobrú partiu, ktorá je základom každého úspechu. Martinský útok by sme neváhali označiť za extraligový, no v zadných radoch a najmä v bránkovisku môžu mať hokejisti z Turca rezervy. Napriek tomu budú patriť k horúcim ašpirantom na víťazstvo v 1. lige a predpokladáme, že v prípadnej baráži by dokázali poriadne potrápiť aj súpera z Tipsport ligy.
 

Tip na umiestnenie v tabuľke: 1. – 3. miesto