Martinský nováčik zabojuje o prvoligové finále s nevyspytateľnou Dubnicou

Dubnica súperila s Martinom do posledných kôl základnej časti o druhé miesto, teraz sa obe mužstvá stretnú v semifinále St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy. Z minisúboja na diaľku vyšiel vtedy úspešne Martin, ktorý vďaka zisku 2. miesta začne sériu na domácom ľade. Lepšiu formu potvrdiili "Rytieri" aj vo štvrťfinále, ktoré zvládli v najkratšom možnom čase, hoci dvakrát po sebe museli otáčať náročné zápasy s Bratislavou. Naopak, Dubnica zápasila o postup do najlepšej štvorky až do posledného momentu. Humenné ju poriadne vytrápilo, predviedlo húževnatý hokej a favorizovaní Dubničania rozhodli o víťazstve v sérii až v piatom zápase. Považania sú nevyspytateľným tímom, v kritických momentoch vedia zabrať, no miernym favoritom na finále bude Martin.

 

Play-off

Martin

Martinčania postúpili do semifinále v najkratšom možnom čase a sériu s Bratislavou mali pod kontrolou, hoci hokejisti z hlavného mesta neraz vystrkovali rožky. Prvý zápas v Turci skončil jednoznačne 5:1, no v ďalších dvoch súbojoch zverenci trénera Spišáka zvíťazili len rozdielom gólu. Doma najprv otočili zápas z 1:2 na 3:2 a v treťom stretnutí série predviedli ďalší výborný obrat. V druhej tretine zmazali dvojgólový náskok Osmosu a v záverečnom dejstve dokonal obrat Adam Paulíny. Po kvalitnej sérii mal Martin päť dní voľna, ktoré by mu mali pomôcť naplno sa pripraviť na ďalšieho súpera.

Dubnica nad Váhom

Narozdiel od Martina, Dubnica si vybojovala účasť medzi štvoricou najlepších tímov St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy až na poslednú chvíľu. Počas série s Humenným platilo známe porekadlo "môj dom - môj hrad". Už prvý zápas, v ktorom Dubnica vyhrala 3:2 po nájazdoch, naznačil, že to pre favorita nebude prechádzka ružovou záhradou. V druhom stretnutí sa zrodila síce jasná výhra tretieho tímu po základnej časti, no dva postupové mečbaly Dubnica v Humennom nevyužila. Zemplínske "Levy" posilnené košickými hráčmi doma vyhrali 5:2 a 3:1, o poslednom semifinalistovi sa tak rozhodlo až v piatom zápase. Ten už ale Dubničania zvládli na výbornú a splnili tak rolu favorita. Náročné štvrťfinále ich muselo stáť množstvo síl, no na druhej strane môže takáto séria stmeliť kolektív a urobiť mužstvo ešte silnejším.

 

Štatistické porovnanie

Martin

Ukazovateľ

Dubnica nad Váhom

245

Strelené góly

218

126

Inkasované góly

130

1977

Strely na bránu

1908

12,39%

Úspešnosť streľby

11,43%

628

Trestné minúty

932

19,91%

Využitie presiloviek

18,22%

85,71%

Úspesnosť v oslabeniach

88,16%

91,10%

Úspešnosť zásahov

91,83%

 

Vzájomné zápasy

Dubničania dokázali poraziť Martin len raz, aj to až po predĺžení v poslednom vzájomnom meraní síl na konci januára. V predošlých troch dueloch uspeli martinskí "Rytieri". V októbri deklasovali Dubnicu vysoko 6:2, novembrový súboj týchto dvoch celkov skončil najtesnejším jednogólovým rozdielom 3:2 a hokejisti z Turca vyhrali nad Dubničanmi aj v decembri 4:2.

Súhrn: Na zápasy je to v tejto sezóne 3:1 pre Martin, pri celkovom skóre 16:10.

 

Posily pred play-off

Martin sa pred play-off posilnil o dvoch hráčov z extraligovej Detvy. Brankársky post prišiel vystužiť skúsený Dominik Riečický a do defenzívy pribudol urastený obranca v najlepších hokejových rokoch Martin Šimon.

V decembri prišla Dubnica nad Váhom o útočníka Olivera Ďuriša a obrancu Grigoriho Serkina. Do zadných radov však pribudol na prelome rokov bek z HK Orange 20 Enrik Švec a 18-ročný talentovaný Kórejčan Minjae Lee, ktorý ale Dubnicu opustil po prvom štvrťfinálovom zápase. Ako veľmi platná posila sa uviedol v januári ruský útočník Maxim Veshutkin a okrem neho pribudol do dubnickej ofenzívy aj Ronald Dvonč z Topoľčian.

 

Naša prognóza

V závere základnej časti Martin dokázal, že vie zvládnuť tlak, načasoval svoju formu a získal druhé miesto pred Dubnicou a Topoľčanmi. Vo štvrťfinále odohral náročné zápasy s Bratislavou, dvakrát dokázal otočiť nepriaznivé skóre a napokon postúpil v najkratšom možnom čase do semifinále. Aj preto rolu mierneho favorita prisúdime práve "Rytierom". Dubničania sa totiž vo štvrťfinále natrápili s Humenným, svoju sériu rozhodli až v poslednom možnom zápase a mali menej času na oddych, regeneráciu a prípravu na semifinále. Oba tímy majú v kádri viacero skúsených hráčov s bohatou extraligovou históriou. Hráčska kvalita Martina aj Dubnice je na podobnej úrovni, aj preto môže o víťazovi tejto série rozhodnúť akákoľvek maličkosť. Martinčania začnú sériu doma a spoľahnúť sa môžu tiež na skvelých fanúšikov. Aj tieto faktory by ich mohli napokon posunúť do priameho súboja o víťazstvo v súťaži.

NÁŠ TIP: 4:2 na zápasy