Nahustený program, koronavírus i odchod Lušňáka sa podpísali na nezdare „panterov“

Základná časť aktuálneho ročníka TIPOS SHL bola pre mužstvo Považskej Bystrice jednou z najúspešnejších za posledné roky. „Panteri“ až do poslednej chvíle viedli s tímom Dubnice minisúboj o priamy postup do play-off. Ten bol z ich strany napokon neúspešný.

O účasť vo vyraďovacej časti museli zabojovať v predkole, kde si zmerali sily s mužstvom Modrých krídel. Úvodný zápas kvalifikácie síce dokázali hokejisti z Považia ovládnuť, no ďalšie víťazstvo v sérii už nepridali a z postupu sa napokon tešil tím bratislavských mladíkov.

Nespokojnosť s výsledkom

„Myslím si, že naše konečné postavenie nezodpovedá priebehu celej sezóny. Pekné momenty, akými boli určité série výhier sme striedali so slabšimi chvíľami, jednou z ktorých bola napríklad prehra s osemnástkou,“ v krátkosti sa na úvod ohliada za sezónou kapitán nakoniec deviateho celku Miroslav Zaťko.  

„Ak by som mal však vyzdvihnúť nejaké pozitívum, bol by ním určite náš tímový kolektív. Vytvorili sme skvelú partiu, ktorá bola súdržná od začiatku až do konca,“ hovorí ďalej skúsený obranca.

Malým zadosťučinením pre neho môže byť titul najproduktívnejšieho hráča tímu. „Počas celej sezóny sa mi hralo dobre a sedelo mi, že som bol pomerne dosť vyťažovaný. Keďže som chodil aj na presilové hry, očakávalo sa odo mňa, že budem zbierať body. Mojej hre sa, samozrejme, nevyhýbali ani zytočné chyby, ktoré som sa však snažil eliminovať a podávať čo najlepšie výkony,“ vyjadril sa Zaťko.

Základná časť v podaní hokejistov Považskej Bystrice občas pripomínala jazdu na horskej dráhe. Mužstvo sa v jej priebehu muselo niekoľkokrát vysporiadavať s výsledkovou krízou, počas ktorej strácalo dôležité body do ligovej tabuľky.

„V priebehu základnej časti nás viackrát postihlo obdobie, ktoré nebolo výsledkovo úplne ideálne. Snažili sme sa to však vždy hodiť za hlavu a do každého zápasu ísť s čistou hlavou. Paradoxom je, že proti mužstvám z vyšších poschodí tabuľky sme občas hrali lepšie ako proti tým, ktoré boli pod nami,“ vysvetľuje nositeľ kapitánskeho „céčka“.

Miroslav Zaťko patrí k najskúsenejším hokejistom na ľadoch TIPOS SHL. Zdroj: SportZoo

K celkovému priebehu sezóny sa vyjadril taktiež generálny manažér tímu Ján Zlocha. „S konečným výsledkom nie sme príliš spokojní, no faktom je, že naše mužstvo v tejto sezóne opäť z veľkej časti ovplyvnil koronavírus. Do doby, kedy sa všetky zápasy konali podľa plánu bola z našej strany väčšina vecí v poriadku, no následný nahustený program mal na chalanov pomerne veľký vplyv,“ tvrdí.

O tesnom nepostupe rozhodlo viacero faktorov

Považskobystričania si pred začiatkom sezóny určili jasný cieľ, ktorým bola účasť vo vyraďovacej fáze. K splneniu tejto úlohy mali blízko už v základnej časti, kde ich však v postupovom minisúboji napokon zdolalo mužstvo Dubnice.

„V určitých momentoch sezóny to s našim priamym postupom vyzeralo nádejne, no následne sa objavilo niekoľko minifaktorov, v dôsledku ktorých sme sa nedokázali umiestniť medzi šiestimi najlepšími mužstvami,“ konštatuje 38-ročný líder kabíny „panterov“, ktorý sa na Slovensko vrátil po dvoch rokoch strávených na klziskách našich severných susedov.  

„Z veľkej časti nás ovplyvnil nahustený program a následná únava, no najviac sa na tom podpísali početné zranenia, ktorých sme v dôležitých častiach sezóny mali viac než dosť,“ hovorí Zaťko.

Po umiestnení na siedmej tabuľkovej priečke sa pre „panterov“ naskytla ďalšia príležitosť v podobe kvalifikácie o postup do play-off. Pred začiatkom tejto série sa mužstvo muselo vysporiadať s výraznou stratou, ktorou bol odchod dovtedy najproduktívnejšieho hráča tímu.

„Odchod Paťa Lušňáka mohol byť jedným z faktorov, ktorý prispel k tomu, že sme nedokázali postúpiť,“ priznáva generálny manažér Považskej Bystrice. Za hlavný dôvod neúspechu to však nepovažuje „V základnej časti sme však dokázali odohrať veľa dobrých zápasov aj bez jeho účasti, čiže by som tomu až takú veľkú váhu nepripisoval,“ priblížil svoj názor Zlocha.

Mladému kádru pomohli ostrieľané posily

Funkcionári tímu si už pred začiatkom sezóny uvedmomovali, že ich pomerne mladé mužstvo potrebuje určitú dávku skúseností, ktorú so sebou napokon prinieslo niekoľko nových posíl. „Sme radi, že sa nám pred úvodom aktuálneho ročníka podarilo získať niekoľko ostrieľaných hráčov, ktorí boli počas celej sezóny veľkými oporami,“ spokojne sa vyslovuje na margo letných akvizícií jeden z hlavných mužov hokeja na Považí.

„Jednou z týchto dôležitých posíl bol aj náš kapitán Miro Zaťko, ktorý toho za svoju kariéru odohral veľa  a na mužstvo mal veľmi dobrý vplyv,“ chválil Považskobystrický manažér skúseného zadáka. „Naše mužstvo je však stále pomerne mladé a aj niekoľko chalanov z juniorky ukázalo veľkú perspektívu, no na ich ďalší rast je potrebné, aby hrali po boku hráčov, ktorí si vo svojich kariérach už prešli všeličím,“ doplnil Zlocha.

Patrik Lušňák odišiel krátko pred koncom základnej časti, aby pomohol rodným Piešťanom. Zdroj: SportZoo

K otázke skúseností v kádri sa vyjadril taktiež samotný kapitán „panterov“, ktorý bol najstarším členom tímu. „V našom mužstve sa okrem mňa nachádzali len ďalší dvaja hráči, ktorí mali viac ako 30 rokov. Je teda pozitívom, že mužstvo je mladé a môže sa ďalej vyvíjať, no tento fakt so sebou niekedy prinášal aj nedostatok vyspelosti, ktorá nám v určitých momentoch chýbala,“ skonštatoval Zaťko.

Veľa priestoru na oddych nebude

Aktuálna sezóna síce napísala pre zverencov trénera Júliusa Penzéša záverečnú kapitolu, no dostupný čas pred začiatkom nového ročníka plánujú využiť na doladenie nedostatkov. „Keďže by sme si priali, aby pre nás nadchádzajúca sezóna dopadla úspešnejšie ako táto, musíme zapracovať hneď na niekoľkých veciach,“ vraví manažér „panterov“ pohľadom do dohľadnej budúcnosti.

V Považskej Bystrici majú jasno v tom, na akých aspektoch je potrebné popracovať, aby mohli byť všetci spokojní. „Našimi hlavnými cieľmi sú vylepšenia streleckej efektivity a najmä konzistentnosti výsledkov, ktorú sa nám v tejto sezóne nedarilo udržiavať. Chalani, ktorí môžu a majú záujem chodia na ľad už teraz, čiže si neplánujeme dávať nejaký väčší priestor na oddych,“ zakončil rozhovor Ján Zlocha, generálny manažér HK´95 Považská Bystrica.


Súvisiace články