Najlepší tínedžeri aktuálneho ročníka TIPOS SHL

TIPOS Slovenská hokejová liga je výborný odrazový mostík pre mladých hokejistov smerom k budúcej kariére. Potvrdzuje to aj táto sezóna. Vedieť o sebe dáva veľa talentovaných hráčov. V tejto časti nášho pravidelného seriálu sme sa bližšie pozreli na piatich najproduktívnejších hokejistov do 20 rokov.

Patrik Masnica, JOJ ŠPORT Slovensko 18

Rodák z Martina pôsobil strávil minulý ročník v českom Třinci, ktorý v lete vymenil za centralizovanú prípravu mládežníckej reprezentácie Slovenska. Vďaka tomu zbiera prvé seniorské štarty v TIPOS SHL, kde sa rozhodne nestratil. Je druhým najproduktívnejším hráčom výberu trénera Tartaľa.

Patrik Masnica

Patrik Masnica. Zdroj: Mário Bóna

Tomáš Pobežal, JOJ ŠPORT Slovensko 18

Stále len šestnásťročný talent, ktorý svoj prvý kontakt s SHL zažil už v minulej sezóne. Tento rok však ukazuje, aký veľký potenciál sa v ňom skrýva. Reprezentačný výber odohral zatiaľ len dvadsať zápasov, Pobežal ich má na konte ešte o dva menej. Napriek tomu patrí medzi najproduktívnejších mladých hráčov celej súťaže. V zostávajúcom priebehu sezóny určite zabojuje o účasť na svetovom šampionáte do 18 rokov. A ak bude v najbližších rokoch pokračovať vo svojej produktivite, určite ho čaká krásna kariéra. A kto vie, možno sa dostane až do NHL. Jeho ročník čaká draft do NHL až o dva roky.

Tomáš Pobežal

Tomáš Pobežal. Zdroj: Mário Bóna

František Dej, Modré krídla Slovan

Ďalší dôkaz správnosti prepojenia prvého tímu Slovana so svojou rezervou. V posledný februárový deň oslávi šikovný mladík svoju plnoletosť, no v tejto sezóne toho stihol už neúrekom. Prvé extraligové štarty, mládežnícka reprezentácia do 18 rokov, svetový šampionát do 20 rokov. Svojou produktivitou s priemerom 0,82 bodu na zápas by sa v prípade plnej porcie zápasov radil medzi najproduktívnejších hráčov TIPOS SHL.

Svoju výbornú sezónu môže v závere ešte vyšperkovať. Skvelú formu môže potvrdiť aj na majstrovstvách sveta do 18 rokov. Otvoril by si tým veľkú šancu aj smerom k draftu NHL, kde je považovaný za jednu z našich nádejí.

František Dej

František Dej. Zdroj: Jakub Homoľa

Antonio Ožvald, Modré krídla Slovan

Celú svoju doterajšiu kariéru strávil v materskom klube, s výnimkou jedného štartu za Trnavu v sezóne 2020/21. Okrem toho bol súčasťou projektu Slovensko 18, kde získaval svoje prvé skúsenosti so seniorským hokejom. V predchádzajúcich ročníkoch dostal aj šancu v prvom tíme Slovana, za ktorý nastúpil v extralige na štrnásť zápasov bez bodového zápisu. Už v minulom ročníku naznačil v Modrých krídlach svoj potenciál a pokračuje v tom aj v súčasnosti. Dokáže vo zvyšných zápasoch základnej časti pokoriť métu dvadsiatich bodov?

Antonio Ožvald

Antonia Ožvald. Zdroj: Mário Bóna

Alex Géci, TSS Group Spartak Dubnica

Na čele rebríčka sa nachádza rodák z Topoľčian, ktorý prežíva prelomový ročník. Už vo svojich mládežníckych časoch toho pomerne veľa preskákal. Jednu dorasteneckú sezónu absolvoval vo fínskom Lukko, dva roky pôsobil v Kanade. No v sezóne 2020/21 neodohral ani jeden zápas, keďže štart OHL sa kvôli Covidu stále odkladal, až sa napokon vôbec nehralo. Približne pred rokom sa však vrátil na Slovensko do Modrých Krídel. Práve zo Slovanu odchádzal predtým do zahraničia.

V lete sa rozhodol pre Dubnicu a toto rozhodnutie určite neľutuje. V tíme, ktorý síce na prvé miesto tabuľky môže pomýšľať už len teoreticky, no stále je v hre o druhú priečku, sa zaradil medzi najproduktívnejších hráčov. Aj na jeho body sa budú tréneri spoliehať v zostávajúcom priebehu základnej časti a v následnom play-off. Už teraz však môžeme povedať, že Alex Géci, ktorý je aktuálne najproduktívnejším hráčom SHL do dvadsať rokov, si zaslúži za svoju prvú kompletnú seniorskú sezónu veľkú pochvalu.

Alex Géci

Alex Géci. Zdroj: Mário Bóna

Najproduktívnejší hráči TIPOS SHL do 20 rokov (k 18.2.2023):

1. Alex Géci, Dubnica, 41 zápasov, 15 gólov, 10 asistencií, 25 bodov
2. Antonio Ožvald, Slovan, 41 zápasov, 7 gólov, 12 asistencií, 19 bodov
3. František Dej, Slovan, 22 zápasov, 8 gólov, 10 asistencií, 18 bodov
4. Tomáš Pobežal, Slovensko 18, 18 zápasov, 7 gólov, 9 asistencií, 16 bodov
5. Patrik Masnica, Slovensko 18, 20 zápasov, 7 gólov, 7 asistencií, 14 bodov

Pedchádzajúce články:

Najlepší veteráni aktuálneho ročníka TIPOS SHL

TOP posily aktuálneho ročníka: Kto sa ihneď zaradil medzi opory?