Najlepšie individuálne výkony aktuálneho ročníka TIPOS SHL

Aktuálny ročník TIPOS Slovenskej hokejovej ligy je na samom konci základnej časti. Doterajšie stretnutia ponúkli mnoho skvelých individuálnych predstavení. O veľkú časť z nich sa postarali muži, ktorí majú v popise práce najmä ofenzívne povinnosti. No nájdu sa aj obrancovia, ktorí dokážu pomôcť ofenzíve potrebnými bodmi a gólmi. V nasledujúcich riadkoch si predstavíme tie najlepšie individuálne výkony hráčov, ktorí svojimi štatistikami prispeli tímom k lepším výsledkom.

Martin Hřebíček, obranca (1+3) 

Topoľčany – Levice 7:2/24.2./42.kolo

V štatistikách nájdeme veľa štvorbodových útočníkov, no len dvoch obrancov. Prvým z nich je bek Humenného Leňdák, ktorý si pri výhre nad Martinom 6:2 pripísal štyri asistencie. Len nedávno, po piatkovom  42. kole základnej časti, sa do tabuľky vypýtal aj Čech Martin Hřebíček, ktorý sa pod víťazstvo Topoľčian 7:2 nad Levicami podpísal jedným gólom a tromi prihrávkami.

Ethan Szypula, útočník (1+4)

Brezno – Žiar nad Hronom 2:16/24.2./42.kolo

Podobne, ako Hřebíček, aj kanadský krídelník Žiaru nad Hronom pribudol do nášho výberu na poslednú chvíľu. A spolu s ním aj jeho viacero spoluhráčov. V Brezne zakývali na rozlúčku s TIPOS SHL domácemu tímu poriadnou nakladačkou 16:2. Szypula pri najvyššej výhre tohto ročníka bodoval päťkrát.

Michel Miklík, útočník (1+4) 

Trnava – Levice 6:2/21.12./24.kolo

Michel Miklík má toho spoločne s Romanom Kkumbergom z trnavského kádra preskákaného najviac aj na medzinárodnej úrovni. Tri slovenské majstrovské tituly, strieborná medaila z MS 2012, trofej pre víťaza Ligy Majstrov 2017/18. To sú len zlomky úspechov účastníka piatich svetových šampionátov a jedných olympijských hier. Svoje skúsenosti prišiel v lete roku 2021 rozdávať práve do Trnavy a táto stávka na istotu sa klubu zo slovenského Ríma rozhodne vypláca. V tomto ročníku doteraz ovládol nielen klubovú produktivitu, ale so spoluhráčmi z útoku Kukumbergom a Antonovom sú aj prví traja najproduktívnejší hráči celej súťaže.

Pri pohľade na jeho štatistiky udrie do očí jeho päťbodový duel proti Leviciam. Skóre duelu otváral už v 2. minúte a následne prihrával na druhý, tretí, štvrtý aj piaty gól svojho tímu. Nie je prekvapenie, že Trnava má aj vďaka vychýrenému kanonierovi najlepšiu ofenzívu súťaže. Navyše, v štatistikách Miklíka zaujmú aj dva štvorbodové zápasy.

Roman Kukumberg, útočník (2+3)

Trnava – Levice 6:2/21.12./24.kolo

Hokejový životopis Kukumberga je prešpikovaný zaujímavými destináciami. Zahraničie si vyskúšal v Rusku, v nižšej zámorskej AHL, ale i v Česku. V roku 2010 sa tešil z Gagarinovho pohára v KHL s tímom Ak Bars Kazaň. Trikrát zvíťazil aj v Slovenskej extralige – v drese Trenčína v sezóne 2002/03 a potom dvakrát s bratislavským Slovanom – 2006/07 a 2011/12. Dvakrát sa dostal aj do All Stars výberu slovenskej extraligy. V národnom tíme si pripísal 113 štartov, zahral si na štyroch majstrovstvách sveta. Na sklonku kariéry prišiel do Trnavy. Aj v predchádzajúcich dvoch sezónach bol produktívny, v tejto však bodovo explodoval. Takmer jeden a pol bodu na zápas je obdivuhodné číslo.

Svoj bodovo najvydarenejší zápas si pripísal rovnako ako Miklík 21. decembra proti Leviciam. Na prvé dva presné zásahy svojho tímu prihrával, tretí v poradí, víťazný, sám strelil, na štvrtý opäť asistoval a piaty má v kolónke strelca opäť meno skúseného internacionála. Okrem tohto vydareného predstavenia má ešte zapísaný aj jeden štvorbodový zápas, v ktorom štyrikrát asistoval.

Viktor Fekiač, útočník (1+4) a (0+5)

Žiar nad Hronom – Dubnica 8:5/7.10./5.kolo

Brezno – Žiar nad Hronom 2:16/24.2./42.kolo

Keď pred sezónou oznámili „indiáni“ príchod zvolenského rodáka, azda každému bolo jasné, že sa zaradí medzi hviezdy celej súťaže. Veď ešte v minulej sezóne odohral v drese extraligového Prešova 51 zápasov a celkovo nastúpil v najvyššej súťaži viac 400-krát. V Žiari do bodky napĺňa očakávania do neho vkladané, za mimoriadne vydarenú možno označiť jeho spoluprácu s Martinom Jakúbekom. Kabína si ho po Novom roku zvolila za svojho nového kapitána. Center, ktorý na Valentína oslávil tridsiate narodeniny, nastúpil deväťkrát aj v extralige za Zvolen.

Za jeho bodovo najvydarenejší možno označiť zápas 5. kola, kedy jeho tím privítal na svojom ľade Dubnicu. Divoký duel s viacerými otočkami sa skončil šialenou výhrou domácich 8:5. Fekiač získal päť bodov a hoci strelil jediný gól, bol to práve ten rozdielový na 6:5 v závere 58. minúty. Hosťom tak prakticky nezostal čas na odpoveď a pri odvolanom brankárovi inkasovali ešte dvakrát.

Druhý päťbodový zápas odohral v piatok 24. februára, keď na ľade absolútne odovzdaného Brezna pri výhre 16:2 päťkrát asistoval.

Kevin Ralph Gábor, útočník (1+5)

Brezno – Žiar nad Hronom 2:16/24.2./42.kolo

Jediný šesťbodový hráč tejto sezóny TIPOS SHL. Švéd so slovenskými koreňmi vyčnieval bodovo najviac pri práve spomenutom víťazstve v Brezne. Samozrejme, pri výhre 16:2 je ťažšie nebodovať ako bodovať, no šesť kanadských bodov Gábora si jednoznačne zaslúži absolutórium.

Matej Macek, útočník (4+0 a 4+0)

Brezno – Žilina 1:5/28.10./11.kolo

Humenné – Žilina 5:6pp/27.1./35.kolo

Streliť štyri góly v jednom zápase je samo o sebe výnimočný počin. No keď sa vám to v jednej sezóne podarí hneď dvakrát, niet pochýb o tom, akú dôležitosť pre svoj tím zohrávate. A presne takýmto husárskym kúskom sa môže pochváliť 24-ročný krídelník „vlkov“. Tento zápis je o to pôsobivejší, že v obidvoch prípadoch strelil aj víťazný gól. A aby toho nebolo málo, v oboch zápasoch padli všetky jeho góly bez toho, aby sa počas jeho šnúry presadil iný spoluhráč alebo protihráč.

Poďme pekne po poriadku. Prvý štvorgólový zápis zaznamenal stále mladý útočník 28. októbra v Brezne. V 38. minúte svietil na tabuli posledného tímu tabuľky nerozhodný stav 1:1. A vtedy zobral opraty duelu do svojich rúk Macek. Najskôr sa dvakrát presadil v presilovke, ďalšie dva presné zásahy pridal v rovnovážnom stave. Jeho prvý a štvrtý gól delilo presne štrnásť a pol minúty.

Aby toho nebolo málo, svoje galapredstavenie zopakoval žilinský útočník aj 27. januára. Jeho tím ťahal od úvodu v Humennom za kratší koniec. Žilina prehrávala v 32. minúte hrozivo 1:5, Varga znížil v 34. minúte na 2:5. A potom už prišlo ďalšia veľkolepá show Maceka: v rozmedzí 35. až 61. minúty rozvlnil sieť za gólmanom Krasanovským štyrikrát vrátane víťazného presného zásahu v predĺžení. Famózna otočka a druhý štvorgólový zápas Maceka v tomto ročníku TIPOS SHL. Len ťažko si predstaviť lepší individuálny prínos hráča na priebeh zápasu. Podarí sa mu to vo zvyšku základnej časti, prípadne v play-off aj do tretice?


Súvisiace články