Namiesto výsledku testu ponuka zo zahraničia. Vidíme sa v extralige, odkazuje spoluhráčom Paulíny

Aj hokejisti druhej najvyššej slovenskej súťaže sú pod neustálym drobnohľadom organizácií zo zahraničia. Účastníci TIPOS SHL zo seba na ľade zakaždým odovzdávajú maximum a ich tvrdá práca je neraz odmenená. Ukážkovým príkladom toho je Adam Paulíny – martinský útočník strávi druhú polovicu sezóny v rakúskom tíme EK Zell am See.

Mladý 21-ročný forvard odštartoval prebiehajúci ročník v Brezne, následne sa po ôsmich odohratých stretnutiach vrátil do rodného Martina. „Mal som nejaké zdravotné problémy, po covide mi ostali ťažkosti. Snažil som sa dať dokopy, chodil som po vyšetreniach, ale stále som sa necítil stopercentne. Až postupom času som sa do toho pomaly začal dostávať,“ vracia sa k úvodu sezóny rodák z Turca.

Bývalý mládežnícky reprezentant Slovenska počas svojej kariéry doposiaľ nikdy nepôsobil v zahraničí, ak by sme nerátali krátku anabázu v Brezne, hokejovo dokonca neopustil ani hranice materského klubu z Martina. „Ešte nikdy som nebol takto ďaleko od domova. Je to pre mňa taká malá výzva. Chcem rozhodne pomôcť tímu a zlepšiť sa takisto po individuálnej stránke, a to nie len hokejovo.“

Namiesto výsledku testu prišla ponuka zo zahraničia

V čase, kedy Adamovi Paulínymu oznámil riaditeľ HK Martin interes zo zahraničia, čakal na úplne inú správu. „Popravde, ani sám poriadne neviem k tomu došlo. Boli sme vtedy v karanténe, akurát som doma čakal na výsledok testu, keď mi zavolal pán Murček. Z klubu Zell am See mu volali, že by o mňa mali záujem. Bolo na mne, či chcem ostať alebo vyskúšať niečo nové,“ vysvetľuje ako došlo k ponuke z Rakúska.

V Alpskej hokejovej lige aktuálne pôsobí osem slovenských hokejistov. Za najznámejšieho z nich možno označiť obrancu Henricha Jaborníka. Skalický rodák bol v uplynulom ročníku oporou zadných radov žilinských „vlkov“. „Ide pre mňa o malú neznámu. Hovoril som však s trénerom, podľa ktorého je to súťaž na úrovni SHL, možno ešte o čosi vyššie. Už po prvom tréningu som si všimol, že hráči sú na tom kvalitatívne veľmi dobre, ako po fyzickej, tak aj hernej stránke,“ hovorí Paulíny o obraze, ktorý mu poskytol hlavný tréner Martin Ekrt. Český kouč zasadol na pozíciu šéfa lavičky „ľadových medveďov“ na konci novembra.

Nemecký slovník nevyužije, vystačí si angličtinou

Hráčske obsadenie v súčasnosti siedmeho tímu nadnárodnej súťaže je vskutku pestré. Domácich Rakúšanov dopĺňajú dvaja Nemci, traja Švédi, jeden zástupca fínskeho hokeja a po najnovšom aj toho slovenského. „Po nemecky neviem ani ceknúť. S angličtinou som na tom však fajn, rovnako azda všetci chalani tu ju vedia, čiže dorozumieť sa problém nebude. Na dome bývam s ďalšími jedenástimi spoluhráčmi, komunikujeme úplne v pohode,“ prezrádza Adam Paulíny, ktorý sa na nedostatok spoločnosti rozhodne sťažovať môcť nebude.

Po nemecky neviem ani ceknúť. S angličtinou som na tom však fajn, rovnako azda všetci chalani tu ju vedia, čiže dorozumieť sa problém nebude.

Malé, ani nie desaťtisícové chladné mestečko Zell am See sa nachádza v rakúskej oblasti Salzbursko, čo je približne v strede krajiny našich západných susedov. Na slovenskú akvizíciu účastníka Alpskej hokejovej ligy čakala niekoľko hodinová cesta autom. „Zastavili ma na hraniciach s Rakúskom. Potrebovali si overiť, či som očkovaný alebo nie a pustili ma ďalej. Bola to pomerne dlhá cesta, ale nič nezvládnuteľné,“ vracia sa k prakticky bezstarostnému presunu do nového domova.

Spoluhráči mu držia palce, vidia sa v extralige

„V Martine mi bolo naozaj super, zišli sme sa skvelá partia a všetko klapalo ako malo. Už dlhšiu dobu som však chcel odísť z domu, získať nové skúsenosti zo zahraničia. Prebral som to so svojimi rodičmi a rozhodol sa, že to skúsim,“ opisuje Adam Paulíny dôvody svojho odchodu a podpisu zmluvy s prvým zahraničným zamestnávateľom.

Adam Paulíny

Talentovaný útočník patril k bodovým ťahúňom Martina. Zdroj: SportZoo

V čase, kedy sa jeho prestup uvaril, sa nachádzal mimo kontaktu so spoluhráčmi. Rozlúčka preto prebehla iba v online priestore. „S chalanmi som sa kvôli pandémii nemohol rozlúčiť, keďže sme boli v karanténe. Napísal som im, že ich budem naďalej sledovať, fandiť im a veriť, že sa budúci rok stretneme v extralige. Všetci mi popriali veľa šťastia, mám tam ukázať ako sa hrá slovenský hokej,“ smeje sa šikovný produktívny pravák.

Pôsobenie v Turci je už teraz minulosťou. Plná sústredenosť smeruje k ďalšej kapitole hokejového života. „Musím ísť do každého zápasu naplno. Nechcem byť vyslovene nesmierne produktívny, ide mi o to, aby som hral dobre. Momentálne mám hrať na centri, tréner mi avizoval, že budem naskakovať do presiloviek aj oslabení. Musím byť komplexný, pomáhať vpredu aj vzadu,“ ambíciami uzatvára útočník Adam Paulíny, bývalý hráč HK Martin a najnovšia akvizícia rakúskeho EK Zell am See.


Súvisiace články