Nechceme ísť do baráže, hovorí kapitán Brezna. Z druhej ligy príde kvalitný súper

Koniec základnej časti TIPOS Slovenskej hokejovej ligy sa neúprosne blíži a tímy sa snažia získať posledné možné body. V tabuľke prebiehajú boje na viacerých frontoch  a medzi najzaujímavejšie patrí súboj o predposlednú priečku. O tú súperia Levice a Brezno. Práve „rytieri" nastúpili do aktuálnej sezóny ako nováčik ligy a chceli sa vyhnúť bojom o záchranu. O tom, ako napokon prebehla celá sezóna a ako vidí šance na predposledné miesto, sme sa rozprávali s breznianskym kapitánom Félixom Petrincom.

Hokejisti Brezna patrili v súčasnom ročníku medzi trojicu nových členov ligy, no tento fakt v kabíne neriešili. „Príliš sme to nevnímali. Skôr sme to videli z toho pohľadu, že sme sa zišli asi dva týždne pred úvodom ligy, čo bol celkom šok. Káder sa skladal narýchlo. V kabíne sme sa však poznali s väčšinou chlapcov, takže to bolo fajn a rýchlo sme vytvorili dobrú partiu. Bol to ale ťažký začiatok,“ rozrozprával sa Petrinec.

Napriek tomu, že do sezóny rýchlo vleteli, jej začiatok vyšiel Breznu výborne. Zo šiestich duelov zaknihovali štyri výhry a iba raz prehrali po predĺžení. „Úvod bol paradoxne asi najlepší z celej sezóny. Neviem, čím to bolo, mali sme v tíme dobrú energiu a na ľade sa nám darilo,“ zaspomínal si novozvolený kapitán.

Po sľubných výkonoch však rýchlo prišiel náhly obrat a klub zo stredu Slovenska sa zasekol. Za viac ako tri mesiace si pripísal iba tri víťazstvá a dokopy získal len desať bodov. Dvadsaťtriročný obranca hľadal dôvody veľkého skratu ťažko. „Sami nevieme, čo sa stalo. Nedarilo sa nám, nehrali sme dobre, nepomohla nám ani zmena trénera. Netušíme, čo za tým stálo. Doteraz to nešťastie trochu trvá,“ povzdychol si.

„Treba však povedať, že sme mali aj o čosi chudší káder. Občas sme hrávali na piatich či štyroch obrancov, čo bolo podľa mňa jednou z príčin. Na začiatku sezóny sme mali eufóriu, že je v Brezne prvá liga, no časom ostatné tímy posilňovali a naša súpiska sa nemenila. Prvotné nadšenie opadlo a prestalo sa dariť,“ poukázal na niektoré dôvody Petrinec.

Zdalo sa však, že následný januárový výpadok kvôli karanténnym opatreniam v súvislosti s koronavírusom Breznu pomohol. „Rytieri“ sa do súťažného kolotoča vrátili najlepším možným spôsobom a pripísali si tri výhry. No po nich sa opäť vrátila trpká príchuť prehier z predošlých mesiacov.

„Z jednej strany nám karanténa padla vhod, lebo sme si oddýchli a o trošku viac potrénovali. Na druhú stranu, zápasy potom prebiehali v krátkom časovom slede a my máme predsa len užší káder než väčšina ostatných tímov. V jednej chvíli sme hrali šesť zápasov za deväť dní a únava sa prejavila,“ vysvetľoval kapitán Brezna úskalia vložených stretnutí. Zo spomínaných šiestich duelov v priebehu deviatich dní získali hokejisti nováčika len tri body za jednu výhru a skomplikovali si boj o predposledné miesto.

Félix Petrinec

Petrinec si uvedomuje, že Brezno má oproti súperom užší a mladší káder. Zdroj: SportZoo

Rozhodujúce boli priame súboje s Levicami

Mladý obranca nelieta v oblakoch a uvedomuje si, že oproti najlepším tímom v lige chýba Breznu vyššia kvalita kádra. „Popredné tímy sú určite kvalitnejšie, majú väčší rozpočet. My sme asi najmladší tím v lige, takže rozhodne hral nejakú rolu vek. Ale myslím si, že sme dokázali, že vieme hrať s každým, len nám vždy chýbal krôčik, kúsok šťastia, gólik... Aj dobrých súperov sme však potrápili,“ s hrdosťou hovoril o svojom tíme kapitán.

„Rytierom“ sa podarilo skutočne potrápiť viacero tímov. V januári prehrali so Skalicou i Humenným až po samostatných nájazdoch, vo februári dokázali východniarov a rovnako aj Topoľčany poraziť. V ostatnom zápase dokonca siahali na veľkú senzáciu, keď viedli nad Žilinou, ktorá vyrovnala až dve sekundy pred koncom duelu a napokon vyhrala po predĺžení.

Mali sme Levice na lopate a nič z toho. Boli to veľmi dôležité body a všetko mohlo vyzerať úplne inak.

Podľa Petrinca však rozhodujúcimi v sezóne boli priame súboje s Levicami. „Myslím si, že vzájomné zápasy boli veľmi kľúčové, aj keď, samozrejme, dá sa to povedať o mnohých iných zápasoch, v ktorých nám ušli body. Ale predsa tie s Levicami boli asi najkľúčovejšie.“

A práve zo štvorice stretnutí s Levičanmi odchádzali zverenci trénera Becka spokojní iba jediný raz. To by v prípade rovnosti bodov na konci základnej časti zohralo hlavnú úlohu, keďže v takom prípade sa v tabuľke zohľadňujú práve vzájomné súboje. „Mrzia nás prehry s Levicami. U nich sme vyhrávali 2:0 a nakoniec prehrali 2:3. Rovnako sme viedli v poslednom zápase doma a mali ich na lopate a nič z toho. Boli to veľmi dôležité body a všetko mohlo vyzerať úplne inak. Stále sa to však ešte dá zvrtnúť, máme posledné zápasy do konca,“ s nádejou sa pozeral dopredu Petrinec.

Brezniansky kapitán priznal, že prehraté súboje s levickými „levmi“ boli zapríčinené aj menšími skúsenosťami. „To, že sme nezvládli závery zápasov je podľa mňa skôr mladším tímom. V Leviciach sú predsa len aj starí kvalitní hráči, povedal by som, že niektorí aj veteráni, ktorí vedia ako hrať pdoobné zápasy. My sme ich nezvládli, bude to zrejme v hlavách.“

BR-LV

Zo štyroch vzájomných zápasov s Levicami prehralo Brezno až tri. Naposledy doma po výsledku 2:3. Zdroj: Brezno Knights

Baráž by bola riziko, no ak budú musieť, popasujú sa s ňou

Napriek súčasnej nepriaznivej situácii ešte stále nie je nič stratené a v breznianskej kabíne si to uvedomujú. Do posledných duelov chcú nastúpiť naplno. „Nič iné nám neostáva, sme odhodlaní. Každý sa chce vyhnúť baráži a bojovať budeme až do konca. Ak sa ešte chytíme a vyhráme dvakrát, tak máme šancu. Samozrejme, aj súper je kvalitný a naposledy povyhrával zápasy. Ale šanca tam vždy je a budeme sa snažiť, aby to vyšlo,“ neskrýval obranca s extraligovými skúsenosťami odhodlanie a chuť do zostávajúcich dvoch duelov. Tie mužstvo z Horehronia odohrá proti Trnave a Martinu a boj o predposledné miesto môže prebiehať až do posledného stretnutia základnej časti.

Posledný tím tabuľky napokon bude musieť zabojovať o zotrvanie v TIPOS SHL v baráži s víťazom druhej ligy. „Úprimne, ešte sme to nerozoberali. Sústredíme sa na záver základnej časti a do baráže nechceme ísť. Určite to v nej bude ťažké, príde kvalitný súper, víťaz druhej ligy bude mať iste dobrý, skúsený aj starší tím. Pre náš mladší by to bolo riziko, ale myslím si, že sa s tým budeme vedieť popasovať a zvládli by sme to,“ zamýšľal sa nad barážou dvadsaťtriročný obranca.

Sme odhodlaní. Každý sa chce vyhnúť baráži a bojovať budeme až do konca. Šanca tam vždy je.

Pred sezónou vedenie horehronského klubu avizovalo, že sa chce vyhnúť záchranárskym prácam. To sa však klubu nepodarilo, čo mrzí aj kapitána mužstva. „Všetci sme chceli byť vyššie a mrzí nás, ako sa vyvíjala sezóna. Ak sa dostaneme do baráže, tak sa nedá nič robiť, budeme musieť iba drieť, aby sme ligu naozaj zachránili a aby budúca sezóna bola lepšia.“

Félix Petrinec v súčasnosti vedie Brezno ako kapitán, no na začiatku ročníka viedol mužstvo z tejto pozície jeho spoluhráč Patrik Španko. „Najprv bol iný kapitán, no odišiel na pár zápasov do Banskej Bystrice a tak tréneri zvolili mňa. Snažím sa to robiť čo najlepšie. V tíme sme si všetci rovnocenní, snažíme sa to tak aj brať a byť na jednej lodi, aby všetko fungovalo,“ skromne poznamenáva.

Zaujímavosťou je, že mladý obranca odohral v minulej sezóne trinásť stretnutí práve za Levice. Sama sa tak núka otázka, či sa s v terajšej situácii s bývalými spoluhráčmi nedoťahujú. „Poznám skoro všetkých, ale nejak to s nimi nechcem rozoberať. Občas sa porozprávame po zápase, ale to je všetko,“ dáva veci na správnu mieru kapitán „rytierov“.


Súvisiace články