Nie je to len o mne, hovorí strelec Varga. Nebezpečné trio utužuje vzťahy za volantom

TOPOĽČANY (SZĽH) – Najviac skloňovaným menom posledných mesiacov na prvoligových klziskách je Róbert Varga. Topoľčiansky útočník podáva dlhodobo konzistentné výkony, aktuálne vládne individuálnym štatistikám celej súťaže a je najlepším strelcom SHL.

Dvadsaťpäťročný Bratislavčan naposledy pôsobil v rodnom meste, kde obliekal dres novovzniknutého Capitals. Aktuálnemu účastníkovi nadnárodnej IceHL pomohol k zakončeniu sezóny na prvej priečke prvoligového pelotónu a so ziskom takmer šesťdesiatich kanadských bodov patril k najproduktívnejším hráčom celej súťaže.

„S Capitals som mal podpísanú zmluvu na ďalšie dva roky. Strávil som tam celú prípravu, no pred prvým zápasom sezóny ma nenapísali na súpisku,“ pustil sa do vysvetľovania dôvodov nezotrvania v hlavnom meste Slovenska. „Ak by ma chceli dopísať neskôr, už sa to berie ako trejd, preto ma uvoľnili, nakoľko tréner Čada so mnou zrejme do prvých štyroch pätiek nepočítal,“ pokračuje Varga.

Produktívny mladý hokejista so skúsenosťami z Fínska i tunajšej extraligy sa razom stal súčasťou trhu voľných hráčov. Ostávalo otázkou času, kedy a kto po ňom siahne. „Keď sme formovali tím, bol tu Jurák s Kalináčom. Robo sa ku ním pridal neskôr.  Vedeli sme si túto spoluprácu predstaviť, preto sme ho angažovali. Začalo to fungovať a vlastne funguje doteraz,“ vyjadril sa na margo podpisu zmluvy s Róbertom Vargom prezident HC Topoľčany Ervin Mik. Podstatnú rolu pri príchode odchovanca bratislavského Ružinova zohralo nielen fungovanie klubu, ale i bývalý spoluhráč. „Riešil som viaceré možnosti, ale v extralige sa nič lákavé nenaskytlo. Komunikoval som s Martinom Kalináčom, ktorý bol mojím spoluhráčom aj minulý rok. Viac-menej cez neho som sa dostal do Topoľčian. Povedal som si, že pokiaľ niekde do prvej ligy, tak do klubu, kde to má zmysel.“

Najnebezpečnejšie ligové trio

Dokopy vyše stodvadsať kanadských bodov, pravidelná spoluúčasť na góloch „žochárov“ a bavenie sa hokejom. Elitná formácia aktuálne štvrtého celku prvej ligy patrí k najnebezpečnejším na klziskách SHL. Varga považuje za hlavný aspekt nadväznosti na svoje výkony z uplynulého ročníka práve tento ohľad: „Pripísal by som to súhre našej formácie. Od začiatku sme si sadli a vytvorili dobrú päťku. Z bodovej stránky sa nám darí a pomáha to mužstvu vyhrávať zápasy.“ Spojenie troch typologicky rozdielnych hokejistov jednoducho topoľčianskemu vedeniu vyšlo. Prirovnať by sme ho mohli napríklad k popradskému extraligovému zoskupeniu HSS (Haščák – Skokan – Svitana). Žiadna prvoligová formácia nezaznamenáva také vysoké čísla. „Vyše tridsať asistencií Romana svedčí o tom, že to tam parádne rozhadzuje. Kali je konštruktívny hráč – vie dať gól i prihrať. No a na mňa momentálne vyšlo zakončovanie. Takto nám to vyhovuje,“ hovorí dobre naladený najlepší zakončovateľ Slovenskej hokejovej ligy.

Aby sa prvému útoku Topoľčian chvíle na štadióne nemálili, čas spolu trávia i po skončení tréningového či zápasového procesu. Vzťahy utužujú za volantom. „Určite si rozumieme i mimo ľadu. Hlavne spolu cestujeme jedným autom každý deň do Topoľčian a domov,“ smeje sa Róbert Varga.

Gólové hody

Vyhlásený strelec má na svojom konte štyridsaťšesť kanadských bodov, z ktorých až okrúhlych tridsať vzišlo z presných zásahov. Róbert Varga dokázal prekonať brankára každého prvoligového účastníka, výnimkou je iba Považská Bystrica, proti ktorej doposiaľ neskóroval. „Dostávam dostatočný priestor na ľade a snažím sa veľa nevymýšľať. Keď sa dostanem do šance, hneď to strieľam a som rád, že to tam zatiaľ padá,“ prezrádza jednoduchý recept svojho streleckého kumštu. Z doterajších tridsiatichštyroch stretnutí, do ktorých vykorčuľoval, si z jeho pohľadu až osem z nich vyslúžilo prívlastok viacgólové. Sedem zakončil s dvoma presnými zásahmi, sieť Skalice dokázal v priebehu šesťdesiatich minút rozvlniť hneď štyrikrát. „Niekoľko podobných zápasov som mal rovnako minulý rok, nebolo ich však až toľko. Popravde, ani si na takú sezónu nespomínam. Možno sa mi to podarilo ešte v doraste.“

Vyrovnané tabuľkové osudie sa týka tímov, ale i individuálnych štatistík. Na ich čele sa permanentne strieda viacero hokejistov, zálusk k ich ovládnutiu si robí nejeden. Topoľčianska sedemdesiat trojka však prioritne smeruje pozornosť na tím. „Absolútne sa na to nechcem sústrediť, uvidíme ako to bude. Cieľom je pohybovať sa z tímového hľadiska na druhom-treťom mieste. To je oveľa podstatnejšie ako ovládnutie individuálnych štatistík,“ vraví Varga. Tímového ducha a obrovské odhodlanie vidí za jeho produktivitou i hlava tamojšej organizácie. „Robo je veľmi šikovný a ešte relatívne mladý hráč v najlepšom hokejovom veku. Už teraz má bohaté skúsenosti z extraligy, čo sa prejavuje na jeho streleckej potencii. Aj keď je koncovka väčšinou v jeho rukách, nie je to iba o ňom. Je to zásluha fungovania celého mužstva. Samozrejme, je lídrom, avšak pracujeme ako jeden kolektív, čo je podľa mňa správne. Je jedno, kto ten gól dá. Momentálne to sype jemu, za pár zápasov sa toho môže chopiť niekto iný. Ja to prajem každému chalanovi,“ dáva za pravdu prezident Ervin Mik.

Stále sa dá ísť vyššie

Štyri kolá pred začiatkom nadstavbovej časti sa Topoľčany pohybujú okolo štvrtého miesta tabuľky. „Sezóna bola z nášho pohľadu ako na hojdačke. Mali sme tam lepšie i slabšie zápasy. Veľa duelov s tabuľkovo horšími súpermi sme prehrali, čo by sa stávať nemalo. Môžeme byť radi za to, kde sme, avšak stále sa dá ísť vyššie. Máme dobrý tím aj hráčov, hádam to pred play-off ešte viac sadne, aby sme sa potom ukázali naplno,“ vraví Varga. Vysokými ambíciami sa prezentuje hneď niekoľko mužstiev, no postupujúci môže byť iba jeden. Rozhodovať budú úplne detaily, ktoré robia celok dokonalým. Podľa predpokladov by mal postupujúci vzísť z prvej štvorice. V čom môžu svojich protivníkov prevýšiť „žochári“? „Máme viacero skúsených hráčov ako v obrane, tak v útoku. Dlhodobo nás drží výborne chytajúci brankár, skvelý Juraj Halo. Ak všetci zaberieme a budeme ťahať za jedno lano, môžeme to zvládnuť,“ motivačne zakončuje Róbert Varga, aktuálne najlepší strelec SHL.  


Súvisiace články