Nie sme v kríze, odkazujú „vlci“. V derby ich hetrikom zostrelil Dírer

Derby o Strečno napísalo svoju prvú časť v tejto sezóne. Jeho aktéri sa však pred vzájomným duelom nenachádzali v optimálnej hernej pohode, Žilina aj Martin totiž prehrali dvakrát za sebou. A hoci papierovým favoritom boli domáci „vlci“, tentoraz sa tešili z víťazstva hokejisti z metropoly Turca. 

Martinskí „rytieri“ prišli pod Dubeň odhodlaní zvíťaziť a už v 14. minúte prekvapivo viedli o dva góly. „Dnes sme vstúpili do zápasu koncentrovane, vedeli sme o veľkej sile Žiliny, ale dobre sme sa na to pripravili. Spočiatku sme sa netlačili veľmi do útoku, pretože by sme to nedali fyzicky. Podarilo sa nám odskočiť na dva góly, ale Žilina nás naozaj zatlačila a stav sa vyrovnal,“ rozhovoril sa po stretnutí kormidelník hosťujúceho celku Daniel Babka starší.

„Vlci“ v závere úvodnej tretiny znížili a na začiatku druhého dejstva vystupňovali svoj tlak, ten však otupil tretí gól Martinčanov po chybnej rozohrávke domáceho obrancu Jakuba Pišoju. Žilinskú cestu za vyrovnaním naštartoval až v druhej polovici zápasu Marcel Petran gólovom v presilovke o dvoch hráčov, o päť minút neskôr vyrovnával najproduktívnejší Žilinčan Šimon Petráš.

„V tretej tretine sme to ohromnou bojovnosťou a dobrým výkonom brankára udržali. Obrovský kolektívny výkon, sme veľmi šťastní, že sme vyhrali,“ netajil slová spokojnosti Babka po tom, čo v predĺžení potrestal vylúčenie domáceho kapitána Matej Dírer a hetrikom tak zabezpečil pre Martin dva body.

Jeho náprotivok neskrýval rozhorčenie z výsledku. Nečudo, veď Žilinčania prestrieľali Martin v pomere 37:24. „O dva týždne takýto zápas vyhráme 6:1, pretože nám tam góly len nepadajú a dostávame góly, na ktoré prihrávame súperovi. Stále pracujeme. Je to dlhodobá súťaž, zápasy sú vyrovnané a mám niečo na jazyku, ale nebudem to hovoriť,“ zakončil tajomne domáci lodivod Stanislav Škorvánek starší.

Lepšie je dostať pár faciek na začiatku sezóny

Žilina sa treťou prehrou v rade dostala do nepríjemnej situácie, ktorú nezažila počas minulej sezóny ani raz. „Momentálne sme v stave, že súper každú našu chybu potrestá. Myslím si, že dnes sme nezaslúžene prehrali. Boli sme lepší, dynamickejší a boli sme vo všetkých fázach hry lepší. Nepremenili sme množstvo šancí, ale verím tomu, že to príde. Verím, že trpezlivou prácou sa zajtra vrátime lepší,“ myslí pozitívne žilinský kouč.

Chybám, ktoré sprevádzajú celý tím Žiliny, sa nevyhol ani Marcel Petran – jedna z najskúsenejších tvárí „vlčej svorky“. „Poviem to takto. Vyhráme základnú časť a v play-off zhoríme? Lepšie je dostať pár faciek na začiatku sezóny, pretože ja ešte nepoznám mužstvo, ktoré by vyhralo ligu bez prehratého zápasu. Nie sme v kríze, na ten hokej sa dá pozerať,“ hovorí 35-ročný obranca.

VLCI Žilina

Kapitán Žiliny Marek Drtina a skúsený Marcel Petran si krízu nepripúšťajú. Zdroj: Vlci Žilina

„Chyby spraví každý. Zápas s Topoľčanmi si beriem na hlavu ja. Spravil som tam strašné chyby. Som skúsený hráč, nemal by som ich spraviť, ale spravil som ich. Oklepeme sa, sme dobrá partia. V piatok ideme po výhru do Žiaru a v nedeľu chceme vyhrať pohárový zápas v Skalici. Ono to príde, máme dobrý káder a ja nemám žiadne obavy,“ dodáva hráč s viac ako 400 štartmi v najvyššej slovenskej súťaži.

Petran sa už v Žiline stihol udomácniť. V klube našiel všetko, čo potrebuje, no na návštevu Žiliny a okolia ešte nemal čas. Rieši príjemné starosti.

„Zázemie v Žiline je extraligové. Nevidím tu absolútne žiaden problém a nemôžem zatiaľ na klub povedať jedno krivé slovo. Na návštevu mesta som ešte nemal čas. V Žiline v podstate prespím, keď sú zápasy, inak chodím domov za manželkou, keďže mám dve deti a z toho jedného polročného syna. Veľa času nemám, ponáhľam sa vždy za rodinou,“ zakončil s úsmevom na perách Marcel Petran.

Fínska posila pred bránu a pozitívne nakopnutie

Martinčanom vstup do súťaže ideálne nevyšiel. Na svojom konte mali pred stretnutím so Žilinou iba jednu výhru, keď triumfovali v Skalici. V kolónke prehier im svietilo číslo päť.

„Rozobrali sme si to aj s vedením. Dali sme si krátkodobé a dlhodobé ciele. Aj na dnešnom spoločnom mítingu sme si prízvukovali, že musíme byť trpezliví. Chalani majú určité návyky, na ktorých treba neustále pracovať. Niečo sa darí prenášať do zápasu, niečo zase nie. Všetko je o hlave. Musíme pracovať aj tam, aby sme vedeli zastabilizovať naše výkony,“ ponúkol možný kľúč k zlepšeniu martinských výsledkov Babka.

Klubu z Turca chýba zranený Michal Murček a so zlomeninou ruky zápasí Michal Juščák. Vedenie sa tak rozhodlo posilniť káder a oznámilo príchod fínskeho legionára Riku Petteri Tiainena. 

„Mali sme problém v predchádzajúcich zápasoch v koncovke. Puk sme síce dostali do okolia brány, ale nevedeli sme ho pretlačiť za brankára. Oslovili sme teda agentov s požiadavkou na takéhoto hráča, dostali sme na Rikuho tip. Jednania prebehli za pol dňa a veľmi rýchlo sme našli spoločnú reč. V utorok večer prišiel, vysvetlili sme si určité veci a veríme, že nám pomôže. Bude pre nás veľkým prínosom. Tiež máme zranených hráčov, takže verím, že naša sila pôjde hore a pracujeme ďalej. Súťaž je dlhá,“ zakončil 49-ročný tréner.


Nasledujúce zápasy

Pre vybrané tímy nie sú naplánované žiadne zápasy

Súvisiace články