Päť objavov aktuálneho ročníka TIPOS SHL

Za nami je už približne štvrtina ligového ročníka TIPOS Slovenskej hokejovej ligy. Vo vyrovnanom osudí sa začína kryštalizovať postavenie tímov i výkonnosť jednotlivých hokejistov. Ako po minulé roky, aj tentoraz na seba zakrátko stihli upriamiť pozornosť viacerí korčuliari, o ktorých toho predtým fanúšikovia toľko nepočuli. V redakcii sme vybrali päticu objavov doterajšieho priebehu sezóny druhej najvyššej slovenskej hokejovej súťaže.

Richard NEMEC – HK iClinic Skalica

Priezvisko Nemec neúraduje iba na extraligových klziskách a v preddraftových rebríčkoch. Do koncepcie tímu zo Záhoria tento rok vynikajúco zapadol útočník Richard Nemec. Útočník Skalice hrá na seniorskej úrovni už svoju štvrtú sezónu, keďže 19-ročný mladík začínal medzi mužmi už vo veku 16 rokov. Produktívny rodák z Bardejova sa už počas mládežníckych kategórii presunul na sever republiky, kde sa vypracoval na jedného z ťahúňov tímu.

Vo výročnej sezóne zaujal miesto prvého centra po boku skúseného dua Nemec – Hujsa a svojimi výkonmi sa vyšvihol natoľko, že prednedávnom si jeho služby v rámci striedavých štartov vyhliadla o stupienok vyššie hrajúca Nitra. Richard Nemec je jedným z dvoch hráčov ligy, ktorí si aktuálne držia priemer vyše dvoch bodov na zápas. Konkrétne ich v 15 stretnutiach získal už 31 za 14 gólov a 17 asistencií.

Marek Pač

Útočník Richard Nemec sa na bodovej listine objavuje pravidelne. Zdroj: HK Skalica

Dávid BORÁK – HK iClinic Skalica

Po odchode minuloročnej jednotky Juraja Ovečku do Brezna sa nemuselo vedenie hokeja na Záhorí obzerať po novom gólmanovi. Adekvátnu náhradu našli Skaličania vo vlastných radoch, v podobe dvojky ostatnej sezóny Dávida Boráka. Ďalší hokejista z liahne tamojšieho hokeja sa zhostil pozície maskovaného muža číslo jeden na výbornú a aj on je jedným z dôvodov, prečo sa aktuálne druhému tímu súťažného tak darí.

Niekdajší mládežnícky reprezentant Slovenska do 18 rokov dostal dôveru realizačného tímu dovedna 12-krát, pričom si drží najvyššiu úspešnosť zásahov spomedzi všetkých brankárov TIPOS SHL. Súperi na jeho bránku vyslali doteraz bezmála 400 pukov, za jeho chrbtom skončilo 25 z nich, a to činí úspešnosť zákrokov na úrovni 93.73 %. Na premiérový shutout však stále iba 20-ročný gólman stále čaká. Vo svojej seniorskej kariére zatiaľ zaznamenal jediný, pred dvoma rokmi proti novozámockému B-tímu.

Marek Pač

Dávid Borák je na základe percentuálnej úspešnosti zákrokov najlepším brankárom TIPOS SHL. Zdroj: HK Skalica

Dominik BOROV – HC 19 Humenné

Medzi popredné tímy doterajšieho priebehu patrí takisto Humenné. Východniari zachovali dominantnú časť kádra z predošlých sezón, to sa zatiaľ ukazuje ako správna voľba. Druhú sezónu v rade je súčasťou tímu takisto rodák od Laborca Dominik Borov. Talentovaný krídelník sa minulý rok vrátil do svojho rodiska, kde dostáva dostatok priestoru a začína potvrdzovať svoj potenciál.

Medzi prednosti vzrastom nevysokého hokejistu patrí skvelá rýchlosť, obratnosť a útočná pripravenosť. Toto všetko doteraz vynieslo 22-ročnému útočníkovi 20 kanadských bodov za 10 gólov a rovnaký počet asistencií. Mimoriadne produktívny bol Borov už počas dorasteneckých, respektíve juniorských čias, kedy patril v drese Michaloviec a Košíc k najlepším hráčom mládežníckych extralíg.

Marek Pač

Aj vďaka Dominikovi Borovovi bojujú „levy" o čelo tabuľky. Zdroj: Jakub Homoľa

Alex František KUPKA – HK Gladiators Trnava

Útočník Trnavy zakotvil po návrate spoza veľkej mláky v rodnom meste, kde získava prvé skúsenosti s hokejom na seniorskej úrovni. Posledné dve sezóny strávil v USA, tam hrával americkú juniorskú North American Hockey League. Premiérovú skúsenosť s hokejom v zahraničí však získal ešte skôr, ročník 2017/18 strávil na severe Európy, ako hráč Malmö Redhawks.

Popri povinnostiach v mužskom hokeji stíha 19-ročný forvard cibriť svoje kvality a naberať hernú prax aj medzi juniormi „gladiátorov“. Bodovo sa však medzi staršími kolegami ani zďaleka nestráca, práve naopak – po ostrieľanej dvojici Holovič – Jurák je so ziskom 14 kanadských bodov tretím najproduktívnejším hráčom mužstva. Svoje všestranné ladenie potvrdzuje spoľahlivými striedaniami počas oslabení. Pri nerovnomernom počte hráčov na ľade získal Kupka už tri kanadské body, to je najviac spomedzi všetkých hráčov ligy.

Marek Pač

Mladík Kupka sa prednedávnom vrátil zo zámoria. Zdroj: SportZoo

Jakub PIŠOJA – Vlci Žilina

Dôležitejším aspektom ako produktivita je pre defenzívne ladených hráčov tabuľka pravdy. Základný cieľ každého mužstva v zápase je jednoduchý – vstreliť viac gólov ako súper. K tomu všetkému je potrebná spoľahlivá robota v obranných radoch. Pre obrancov je dôležité byť na ľade častejšie pri vstrelených, nie inkasovaných góloch a získať tak kladné hodnotenie +/-. To zatiaľ skvele vychádza obrancovi Jakubovi Pišojovi.

Spomedzi zadákov je v tomto ohľade obranca Žiliny so ziskom desiatich plusových bodov dokonca druhý. Napravo hokejku držiaci hokejista získava skúsenosti predovšetkým od kolegu z obranného páru Mareka Drtinu. Aj jeho zásluhou pauzujú „vlci“ na čele tímového pelotónu a môžu sa popýšiť štatútom najlepšej ligovej obrany.

Marek Pač

Jakub Pišoja sa nebojí ani tvrdej hry, prípadne zhodenia rukavíc. Zdroj: Vlci Žilina

Súčasťou TIPOS Slovenskej hokejovej ligy sú aj tento rok už tradične hokejisti reprezentácie do 18 rokov pod vedením hlavného trénera Ivana Feneša. Behom súťažného ročníka odohrajú s každý účastníkom dva zápasy - doma a vonku. Ako sa už v minulosti ukázalo, v radoch tohto výberu často sledujeme hráčov, ktorí sú v budúcnosti stabilnou súčasťou seniorskej reprezentácie a popredných klubov svetového hokeja. 


Súvisiace články