Plyšákový december plný prekvapení, Humenné prežilo klinickú smrť

Prvoligový december začal kolom v predvečer Mikuláša, a už to veru naznačilo, že posledný mesiac v roku bude plný prekvapení. Liga sa ešte vzácnejšie vyrovnala a priniesla skvelé hokejové zápolenia s nečakanými víťazmi. Líder tabuľky z Michaloviec sa dočkal a prvýkrát získal striebornú prilbu. Vianočnú atmosféru dotvorili „plyšákové zápasy“, ale aj žiadosť o ruku od ukrajinského útočníka Sergeja Babynetsa na humenskom ľade. Azda jedinou decembrovou škvrnou je práve Humenné, ktoré prežilo klinickú smrť, no zatiaľ v súťaži pokračuje.
 

Našimi očami - TOP momenty decembra v STN Lige


Decembrové darčeky prekvapili

Už v prvom decembrovom kole Panteri vyhrali v Skalici, Topoľčany po šiestich rokoch dokázali dobyť Michalovce, Humenné uštedrilo debakel domácemu Martinu, Trnava zdolala Dubnicu a Spišiaci pokorili Bratislavu. Fantastická vyrovnanosť, čo poviete? No namiesto toho, aby sme sa tešili, že liga sa vyrovnala, okamžite za tým hľadáme iné dôvody.

Tak sa ponorme do hĺbky. A skutočne ich hľadajme. Považská Bystrica vyhrala v decembri sedem zápasov z desiatich, Topoľčany dokonca osem. Humenčania dokázali zdolať okrem Martina aj Michalovce a Skalicu a len sa potvrdilo, že sa im hrá lepšie proti favoritom, keď nemusia tvoriť hru. Trnava je doma tradične silná, o čom svedčia aj jej štyri triumfy. Spišská Nová Ves potrápila Topoľčany, zdolala Skalicu aj Humenné. Nepotápajme hneď v zárodku niečo vzácne, čo v našej súťaži vzniklo – vyrovnanosť.
 

Plyšákové Vianoce

S plyšákmi sa tento rok vrece roztrhlo. Vyše polovica prvoligových klubov sa podujala zorganizovať charitatívne vianočné akcie spojené so zbierkou plyšákov, ktorými fanúšikovia zahádzali ľad postupne v Michalovciach, Humennom, Spišskej Novej Vsi, Topoľčanoch, Dubnici, Považskej Bystrici a Bratislave. O čosi viac nás však teší, že tieto plyšáky skutočne putovali deťom do nemocníc či detských domovov a svojou prítomnosťou ich potešili samotní hokejisti. Niektoré kluby navyše pridali aj finančné zbierky a dary, a tak povzniesli hádzanie plyšákov na ľad na vyššiu úroveň.
 


 

Humenné prežilo klinickú smrť

Humenský hokej je po troch rokoch opäť v kríze. A hoci po neodohranom stretnutí s Dubnicou boli náznaky, že Humenné v prvej lige skončí, zatiaľ sa tak nestalo. Vedenie mesta sa všemožne snaží udržať druhú najvyššiu hokejovú súťaž kvôli fanúšikom. My len môžeme veriť, že na Zemplíne nájdu riešenie, ako dohrať túto prvoligovú sezónu. Pretože odstúpením by neutrpeli len humenskí priaznivci, ale aj celá súťaž. Kontumácie doterajších výsledkov by výrazne prehovorili do tabuľky a mesiac pred koncom základnej časti by mohli mať pre niektoré tímy definitívny ortieľ. Tak spoločne verme, že šport aspoň nateraz zvíťazí. 
 

Premiérová strieborná prilba pre Michalovce

Hráči so striebornou prilbou sa predvádzajú na prvoligových ľadoch už štvrtú sezónu, no dosiaľ ju ešte ani raz nemal na hlave michalovský hokejista. Všetko sa zmenilo práve v decembri, keď sa najlepším hráčom za uplynulý mesiac stal útočník Lukáš Hamráček. Od fanúšikov dostal obdivuhodných 1783 hlasov a stal sa tak prvým michalovským držiteľom striebornej prilby. Za svoje novembrové výkony absolútne zaslúžene.
 


 

Ruské mašiny v Michalovciah

Zdá sa, že na Zemplíne to s postupom do najvyššej súťaže myslia úplne vážne. Zatiaľ čo ostatní počas vianočných sviatkov oddychovali a trávili čas s rodinou, líder St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy sa posilnil o trojicu ruských hokejistov, ktorí ešte v aktuálnej sezóne nastúpili v druhej najlepšej lige sveta - KHL. V nej odohrali dohromady až 492 stretnutí a všetci traja reprezentovali Rusko v mládežníckych kategóriách. Útočníci Nikita Dvurečenskij, Vladislav Bojko a obranca Jevgenij Kurbatov sa okamžite stali členmi elitnej formácie a v dvoch zápasoch dokopy nazbierali už osem kanadských bodov. Práve tým, ako sa ruské posily v michalovskom drese uviedli, bijú zvony na poplach v ostatných prvoligových tímoch pomýšľajúcich na prvenstvo.
 

Šatan sa rozlúčil aj v Topoľčanoch

V decembri rezonovala rozlúčka Miroslava Šatana, ktorého 18. decembra uviedli na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu do Siene slávy slovenského hokeja. O tri dni na to sa prišiel pozdraviť aj s topoľčianskymi fanúšikmi, teda do mesta, kde vyrastal. Pred takmer dvojtisícovou návštevou vhodil Miroslav Šatan úvodné čestné buly zápasu domácich Topoľčian proti Skalici.


 

Prvé víťazstvo Nových Zámkov B v 32. kole

Neuveriteľná šnúra prehier sa skončila na čísle tridsaťjeden. Nové Zámky B dokázali na konci roka 2018 v domácom prostredí zdolať Trnavu. Novozámocké béčko nastúpilo v kompletnom zložení so štyrmi formáciami, a to bol základný kameň úspechu. Je jasné, že bojom o záchranu sa už Nové Zámky nevyhnú, no v play-out sa bude začínať od nuly a aj tento prvý výstrel začína ukazovať, že Trnave a Prešovu môžu byť novozámockí hokejisti vyrovnaným súperom. 
 

Trojnásobná radosť v Humennom

Keď Humenčania nastúpili na posledný zápas v roku 2018 proti Skalici, domáci fanúšikovia mali ohromnú radosť. Keď ho proti favorizovanej Skalici vyhrali, mali druhý raz v ten deň dôvod tešiť sa. No a po zápase si v stredovom kruhu pokľakol pred svoju priateľku ukrajinský útočník v humenskom drese Sergej Babynets, ktorý dokonal nádherný večer v Humennom. Samozrejme, že odpoveď bola áno.