Po striebornej sezóne majú v Turci smelé plány. Martinský riaditeľ Murček: Cieľom postup do extraligy

Prípravu na otvorenie nového ročníka SHL nezanedbal ani vicemajster z Martina. Turčania patrili v minulej sezóne k tomu najlepšiemu, čo druhá najvyššia súťaž ponúkala a rovnako by sa chceli prezentovať aj v nasledujúcom ligovom období. O predsezónnych detailoch tamojšieho klubu sme sa porozprávali s jeho riaditeľom Milanom Murčekom.

Vstup do uplynulého ročníka Martinčanom nevyšiel podľa predstáv. Po prvých desiatich dueloch mali na svojom konte len tri víťazné zápisy. „Úvod základnej časti nám veľmi nevyšiel, potom sme to však doladili, hrali sme dobrý hokej a panovala spokojnosť,“ nechal sa počuť Murček a pokračoval slovami o základnej časti, v ktorej mužstvo obsadilo tretiu priečku.

„Cieľom bolo pohybovať sa do štvrtého miesta, z tohto hľadiska sme boli spokojní. Žilina mala kvalitný káder, odskočila nám a boj o druhú pozíciu bol vyrovnaný. Následne sme sa sústredili na to, aby sme mužstvo čo najlepšie pripravili na play-off,“ vyjadril sa riaditeľ, ktorého klub stratil na druhú Skalicu len jeden bod.

Všetci zainteresovaní predstavitelia a hráči potvrdili výnimočnú vyrovnanosť následných vyraďovacích bojov. Ako videli Martinčania štvrťfinále proti dubnickému Spartaku? „Séria s Dubnicou bola nesmierne napínavá. Ako sme ju vyhrali, tak sme mohli aj prehrať. Súper nás veľmi vytrápil a boli sme šťastní, že sme postúpili.“ priblížil pocity z prvého kola play-off a nadviazal hodnotením ďalších stretnutí. „Po dôležitom víťazstve so Skalicou sme sa naplno sústredili na finále, ktoré napokon malo všetky atribúty skvelého hokeja – kvalitné výkony a výbornú atmosféru,“ povedal.

HK Martin

Ostatné finále TIPOS SHL spĺňalo tie najvyššie parametre. Zdroj: HK Martin

Finálová séria SHL bola skutočnou ozdobou hokeja a spĺňala vysoké parametre kvality vo všetkých smeroch. Sedemzápasová dráma bola darčekom pre fanúšikov a grandióznym vyvrcholením súťaže. „Favoritom nebol ani jeden tím, čo nakoniec potvrdili aj samotné výsledky. Mali sme to dobre rozohrané, vyhrávali sme 2:0 na zápasy, ale na našu smolu sme si to školáckymi chybami pokazili,“ oznámil s určitou ľútosťou v hlase.

„Žilina otočila sériu a boli sme neúspešní. Bola to však skvelá skúsenosť a my ideme ďalej. Myslím si, že medzi fanúšikmi, vedením a partnermi klubu panoval zo sezóny dobrý dojem,“ našiel aj podstatné pozitíva.

Adekvátne náhrady za odídencov 

Káder Martina prešiel pred novou sezónou určitými zmenami, no k radikálnej zmene klub nepristúpil. Zaznamenal príchody aj odchody hráčov, podarilo sa mu predĺžiť spoluprácu s mnohými tvárami, ktoré sa podieľali na striebornej medaile. „Mužstvo z minulého ročníka ostalo na 80 % rovnaké a má totožnú kvalitu ako v uplynulej sezóne. Máme skúsených hráčov, no takisto aj mladých, o ktorých by táto liga mala byť,“ poznamenal Milan Murček a pochválil aj skladbu gólmanskej dvojice.

„Spokojní sme aj s brankármi. Vlado Glosár preukázal najmä ku koncu sezóny výbornú formu a potvrdzoval ju aj v doterajšej príprave. Prišiel k nám Roman Rychlík, ktorý je v SHL už ostrieľaným gólmanom a v nedávnom dueli s Humenným podal výborný výkon.“

Pod Strečno si to z dobre známych mien namieril aj útočník Dubnice a obranca majstrovskej Žiliny. „Slušnou posilou je Damian Tyczynski, ktorý prišiel výmenou za Atteho Huhtelu. Odchod Pacalaja sme nahradili príchodom kvalitného a skúseného Marcela Petrana,“ vyjadril spokojnosť s posilami a následne ponúkol aj predpoveď kvality novej sezóny. „Z pohľadu na kádre ostatných klubov mám pocit, že SHL bude mať znova vyššiu úroveň. Myslím si, že nás čaká veľmi vyrovnaný ligový ročník.“

Do tímu sa vrátil 22-ročný útočník Paulíny, ktorý si nedávno odskočil do Alps Hockey League, kde hájil farby rakúskeho mužstva Zeller Eisbären. „Pred rokom chcel Adam skúsiť extraligu, v Banskej Bystrici mu to ale nevyšlo a šiel do Brezna. Následne oslovil nás, dohodli sme sa na trvalom prestupe. Potom vyjadril túžbu okúsiť aj rakúsku ligu, poznám ho od dorasteneckého veku, takže som mu túto možnosť doprial. Typologicky je to skvelý hráč, musí však zapracovať na mentálnom nastavení,“ priblížil detaily nedávneho pôsobenia ofenzívneho hokejistu a vyjadril radosť z jeho návratu.

„Teraz som rád, že je späť. V Rakúsku bol len na limitovanom transfere do konca sezóny, s nami má podpísanú dlhodobú zmluvu. Verím, že v tomto ročníku zúročí svoj talent a dokáže, že sa môže posunúť v rámci európskych líg.“

Damian Tyczynski

Takto bude poľský forvard Tyczynski po novom páliť v martinskom drese. Zdroj: HK Spartak Dubnica

Cieľ? Postup! 

Na trénerskej lavičke k obmene nedošlo a lodivodom ostáva Daniel Babka, ktorého pravou rukou bude martinským priaznivcom dobre známy Ján Tabaček. „Po skončení Danielovej etapy vo Francúzsku som bol veľmi rád, že sme sa spolu dohodli. V minulej sezóne odviedol kus dobrej roboty. Celkovo sme sa vo vedení klubu zhodli, že Daniel Babka a Ján Tabaček si našu dôveru zaslúžia. Chceli by sme si ich dlhodobo udržať a mať v trénerskom tandeme martinskú stopu,“ neskrýval klubové plány.

Počet odchovancov: 10 (Pavol Maťovčík, Matúš Lukáš Lavička, Lukáš Belica, Michal Dvořák, Matej Dírer, Miloš Fafrák, Michal Murček, Tomáš Nauš, Adam Paulíny, Andrej Siakel) 

Počet legionárov: 3 (Marek Charvát, Riku Petteri Tiainen, Damian Tyczynski)

Rozpočet na sezónu: 600-tisíc eur

Ambície: postup do extraligy

* údaje aktuálne k dátumu vydania článku 22.9.2022

Riaditeľ klubu nenechá nič na náhodu a poctivo sleduje zápasovú pripravenosť tímu na nový súťažný ročník. „Neodpustím si žiadny zápas, všetky som videl na vlastné oči. Som spokojný hlavne s tým, že príprava prebehla bez vážnejších zranení, výsledky duelov nepovažujem za smerodajné. Príprava bola kvalitná, objavili sa však aj nedostatky – najmä počet strelených gólov. V produktivite zatiaľ vidím jedinú rezervu a slabinu, ostatné atribúty prípravy splnili očakávania,“ podotkol pred štartom ligy.

Plnenie cieľov martinského hokeja závisí aj od financií, ktoré má klub k dispozícii. S akou peňažnou hodnotu bude tamojší klub pracovať? „Rozpočet máme naplánovaný v približnej výške 600-tisíc eur,“ uviedol v krátkosti.

Po finálovej účasti a zisku striebra má HK Martin dobrý základ na to, aby dokázal zvíťaziť aj v poslednom zápase nasledujúcej sezóny. Klub sa pred otvorením ligového kolotoča netají vysokými métami. „Zo svojich ambícií nepoľavujeme a pokúšame sa byť čo najvyššie. Schválený je priamy postup do extraligy, takže urobíme všetko pre to, aby sme naň dosiahli. Do sezóny vstupujeme s osvedčeným kádrom a v priebehu roka zistíme, či ho budeme musieť upraviť. Momentálne je ťažké to hodnotiť, cieľ je však jednoznačný - postup do extraligy,“ netajil na záver smelé plány.

Aktuálna súpiska tímu HK Vitar Martin:

Brankári: Vladimír Glosár, Pavol Maťovčík, Roman Rychlík

Obrancovia: Lukáš Belica, Igor Bobček, MIchal Dvořák, Marek Charvát, Martin Krempaský, Matúš Lukáš Lavička, Jakub Nemec, Marcel Petran, Martin Semaňák

Útočníci: Matej Dírer, Viktor Ďurina, Miloš Fafrák, Michal Juščák, Michal Murček, Tomáš Nauš, Adam Paulíny, František Poliaček, Andrej Siakel, Patrik Sleziak, Michal Stanček, Riku Petteri Tiainen, Lukáš Toma, Damian Tyczynski 

* súpiska aktuálna k dátumu vydania článku 22.9.2022