Počuli ste ten kameň?

Prvé dva mečbaly ostali nepremenené a o všetkom rozhodne siedmy zápas. Finálová séria TIPOS Slovenskej hokejovej ligy vygraduje priam epickým spôsobom a meno postupujúceho klubu do najvyššej súťaže spoznáme v posledný možný termín.

Favorizovaní Žilinčania prehrávali po úvodných štyroch finálových dueloch 1:3 a ocitli sa tak na kraji priepasti. Prvý krok smerom do bezpečia urobili suverénnym domácim triumfom 9:1, no v Humennom ich čakala oveľa väčšia výzva. Poháňaní takmer 2300 divákmi, vykročili do zápasu lepšie domáci. V prvej tretine si vynútili tri presilové hry a hoci nevyužili ani jednu z nich, zásluhou Igora Safaralejeva viedli. Prešustrované početné výhody ich však neskôr vyšli draho.

To, ako sa presilovky využívajú im totiž neskôr predviedli Vlci. Na začiatku poslednej minúty druhej tretiny vyrovnal Lukáš Paukovček a v tretej minúte potrestal podrazenie Martina Lenďáka 32-ročný český obranca Jan Pohl.

Humenné-Žilina

Napínavé finále vyvrcholí vypredaným siedmym zápasom v Žiline. Zdroj: SZĽH/jäzva

„Počuli ste ten kameň, čo nám spadol zo srdca?“ odfúkol si po existenčne dôležitom víťazstve obranca Michal Novák. „Boli to neskutočné nervy. Takýto ťažký zápas som azda v play-off ešte ani neodohral. Veľmi som si prial, aby sme to zlomili na svoju stranu. Nebudem hovoriť o počte našich šancí, či šanciach Humenného. Toto jednoducho zlomila naša neskutočná partia. Aj keď sme prehrávali 1:3 na zápasy, videl som, že si všetci veríme. Stále sme boli skromní. Nereagovali sme na provokácie z Humenného a vraveli sme si, že ak neopätujeme ich narážky a budeme sa sústrediť iba na naše výkony, tak to zvládneme.“

Skúsený obranca vyzdvihol z pohľadu úspechu v šiestom zápase série nezlomný prístup tímu a zvládnutie štandardných situácií. Zatiaľ čo Humenčania nevyťažili zo šiestich presiloviek nič, Vlci skórovali vo dvoch zo štyroch početných výhod.

„To bol kľúčový faktor. Naše prehry boli výsledkom vylúčení. Doplácali sme na nedisciplinovanosť. Teraz sme chceli hrať tvrdo a vylúčenia vyplynuli z bojovnosti. Oslabenia sme však zvládli a to bolo kľúčové,“ poznamenal Novák, na ktorého nadviazal strelec vyrovnávajúceho gólu Lukáš Paukovček. „V prvej tretine sme boli psychicky zviazaní, ale potom sme sa uvoľnili a začali sme herne dominovať. Veľmi nám pomohlo vyrovnanie a oba góly sme strelili v presilovkách. Bol to teda dôležitý faktor. Celkovo sme však príkladne bojovali a hádzali sme sa do striel.“

Na domácej strane bolo po tesnej prehre v dramatickom zápase cítiť silnú frustráciu. Obranca Martin Lenďák však nehľadal žiadnych externých vinníkov. „Túto prehru musím vziať na naše hlavy. Zlyhali sme v presilovkách. V takomto zápase jednoducho nemôžeme premárniť dvojminútovú presilovku o dvoch hráčov. V prvej tretine sme ich mali zlomiť. Nedokázali sme to však a skúsený tím Žiliny nás potom vytrestal,“ povzdychol si 29-ročný košický odchovanec, ktorý sedel v čase víťazného momentu zápasu na trestne lavici.

Humenné po prehre

Hokejisti Humenného nevyužili dva mečbaly. Zvíťazia v stredu pod Dubňom? Zdroj: SZĽH/jäzva

„Rozhodla jedna chybička. Hodil som sa tam bez úmyslu podraziť súpera, ale stúpil mi na hokejku a to je v dnešnej dobe faul. Určite ma to mrzí a chvíľu budeme smútiť. Ide sa však ďalej. Ak by nám v septembri povedali, že budeme bojovať o extraligu v siedmom finálovom zápase, tak by sme to brali. Stať sa môže čokoľvek,“ upozornil Lenďák.

Pondelkový zápas pri Laborci podľa neho jasne ukázal, že humenský tím má dostatok síl a Levy sú hladné po extralige. „Po prehre 1:9 sa nám smiali, že na našej strane nevidia bojovníkov. Ja som ich v tomto zápase videl. Bohužiaľ to nevyšlo, ale každý z nás ukázal, že bojovníci sme. Máme ešte jednu šancu. Ideme si svoju pesničku, žijeme si svoju rozprávku. Pokusy o rozladenie nevnímame a nevadia nám ani veci, ktoré sa dejú na vyšších miestach nášho hokeja. Nech si to užijú, my však neprestaneme bojovať. Ja som na týchto chalanov každopádne hrdý a ešte nie je koniec,“ zdôraznil najproduktívnejší obranca SHL.

V extralige sa však ešte nevidia ani Žilinčania. Dve víťazstvá v rade ich nabili sebavedomím, v tejto sezóne už však doma Humennému podľahli. A to dokonca dvakrát. „Posledný krok býva najťažší. Musíme sa zodpovedne pripraviť, oddýchnuť si a nič im nedarovať. Odbojovať to až do úplného konca. Nepripúšťame si nič iné, než víťazstvo. Ešte ho však nemáme a samo nám nepríde,“ uvedomuje si Paukovček.

Vlci si ešte dobre pamätajú na domácu prehru vo finále Slovenského pohára a reprízu pohľadu na oslavujúceho súpera už nechcú dopustiť. „Všetko je to o psychike. Rozhoduje to, ako to pojmete v hlave a zvládnete po mentálnej stránke. Silné reči nepomôžu. V športe je všetko vrtkavé. Stačí jeden šťastný či nešťastný odraz puku. Musíte ísť striedanie po striedaní a ak všetko poctivo odmakáte, tak príde úspech,“ zamyslel sa Michal Novák, ktorý očakáva vypredaný štadión a najlepšiu atmosféru sezóny.

„Neviem si predstaviť, ako sa tešia naši fanúšikovia na siedmy zápas. Bude najdôležitejším v sezóne a verím, že to spoločne zvládneme. Musíme ostať pokorní, bojovať, blokovať strely a dať do toho úplne všetko. Osobne sa na to neskutočne teším.“

Štyridsaťročného veterána motivuje aj šanca získať prvú cennú trofej. Vo svojej bohatej kariére toho totiž preskákal veľa, no tituly sa mu vyhýbali. V roku 2014 prestúpil počas majstrovskej sezóny Košíc do Nitry, o dva roky neskôr mu naopak v oslavách s Corgoňmi zabránil prestup do Trenčína. Počas rozbehnutej sezóny menil pôsobisko aj tentoraz, no presun z Levíc do Žiliny sa ukazuje ako výborný krok.

Michal Novák

Michal Novák si pochvaľuje partiu v Žiline. Zdroj: SZĽH/jäzva

„Neprišiel som sa sem iba zviesť. Chcem pomôcť mužstvu a musím vyzdvihnúť, že v Žiline to neťahajú iba dvaja či traja hráči. Toto je jednoducho skvelá partia a klobúk dolu aj pred našim štvrtým útokom či chlapcami, ktorí sa nezmestili do zostavy. Všetci sa k tomu postavili správne. Ľudia si možno nevedia predstaviť, ako ťažko sa hrá v postavení favorita. Nehráme sa však na playmakerov a chceme to uhrať skromne,“ uzavrel obranca, ktorý zaznamenal v doterajších sedemnástich play-off zápasoch bilanciu 6+5 a s 19-timi gólmi je najlepšie skórujúcim zadákom SHL.


Súvisiace články