Podarí sa Topoľčanom zastaviť víťazný žilinský vlak?

Už tento víkend štartuje pod Dubňom atraktívna séria medzi Žilinou a Topoľčanmi. Obidva tímy zvládli svoje štvrťfinálové súboje hladko a pred semifinále ich preto čakala dlhšia prestávka. Po desať, resp. deväťdňovej pauze sa tímy už v sobotu predstavia v úvodnom zápase na ľade „vlkov.“

Play-off

VLCI Žilina   Vlci Žilina

Už od novembra neporazená Žilina vstupovala do série proti Modrým krídlam ako jasný favorit. Prvé stretnutie skončilo prekvapivo najnižším možným rozdielom, keď si „vlci“  pripísali víťazstvo 1:0. Nasledujúci zápas zvládli Žilinčania pomerne hladko, na domácom ľade výsledkom 4:0 vynulovali bratislavský tím. Brankár „vlkov“ Stanislav Škorvánek  navyše zaknihoval hneď 2 čisté kontá v začínajúcom play-off. Stretnutia v hlavnom meste veľkú senzáciu nepriniesli. Tretí zápas bol zároveň jediným, v ktorom sa gólovo presadili bratislavskí hokejisti. Na víťazstvo im to však nestačilo a Žilina sa tešila z vysokej výhry 7:3. Séria sa zakončila rovnako, ako sa začala, štvrtý bod získali Žilinčania znova po futbalovom výsledku

Marco Halama, útočník Vlci Žilina: „Vedeli sme, že zápasy v play-off nebudú jednoduché, čo sa odzrkadľovalo aj na výsledkoch. Niektoré zápasy boli veľmi tesné. Ale v play-off platí, že sa hrá viac do defenzívy a my sme nedostávali veľa gólov. Aj vďaka tomu sa nám podarilo vyhrať každý jeden zápas.“

 

HC Topoľčany    HC Topoľčany 

Topoľčany postupovali do play-off z piatej priečky a v prvom kole ich čakal vyššie postavený tabuľkový sused z Humenného. Séria, ktorej mnohí predpovedali sedem zápasov, sa napokon skončila pomerne skoro. Úvodné stretnutia odštartovali na východe Slovenska. Topoľčiansky brankár Erik Kompas pustil v dueloch za svoj chrbát len jeden gól, a tak sa Topoľčany sťahovali na domáci ľad za priaznivého stavu 2:0. Hneď v prvom zápase v domácom prostredí „žochári“ zakopli v samostatných nájazdoch. Topoľčianski hokejisti sa však nedovolili vyhodiť z víťaznej rovnováhy a vo štvrtom stretnutí si uchmatli mečbal. Dlhú cestu do Humenného museli však absolvovať ešte raz. Na Zemplíne už nenechali nič na náhodu a postup do semifinále spečatili víťazstvom 5:2. Topoľčany tak vyradili vyššie postavené Humenné konečným výsledkom série 4:1.

Lukáš Novák, útočník HC Topoľčany: „Do Humenného sme išli otvoriť sériu s tým, že chceme vyhrať aspoň jeden zápas, no nakoniec sa nám podarilo vyhrať obidva. To nám dalo veľkú psychickú výhodu. Doma sme si to jednou prehrou pokazili a, bohužiaľ, sme sa museli vrátiť na východ. Tam už sme za každú cenu chceli vyhrať. Som veľmi rád, že sa nám to podarilo. Myslím si, že sme hrali skvele a obetavo. Celý tím podal super výkon.“

Štatistické porovnanie

VLCI Žilina Žilina Ukazovateľ HC Topoľčany   Topoľčany
201 Strelené góly 158
79 Inkasované góly 119
1892 Strely na bránu 1682
10,62 % Úspešnosť streľby 9,39 %
214 Trestné minúty 204
24,77 % Využitie presiloviek 24,02 %
93,43 % Úspešnosť v oslab. 84,23 %
94,54 % Úspešnosť zásahov 93,44 %

 

Marco Halama

Marco Halama si v doterajších play-off stretnutiach pripísal šesť kanadských bodov. Zdroj: FB Vlci Žilina, Daniel Stehlík 

Vzájomné zápasy

Pre dodržiavanie karanténnych opatrení v súvislosti s COVID-19, odohrali Žilina a Topoľčany v tejto sezóne medzi sebou len tri stretnutia. Jedným z mála tímov, ktoré si dokázali proti Žiline v základnej časti ukoristiť víťazstvo sú práve Topoľčany. Hneď v úvode súťaže sa radovali zverenci Ľubomíra Hurtaja z výhry 4:2 na ľade Žiliny. Nasledujúce dva súboje už zvládli Žilinčania a zaznamenali víťazstvá 3:2 a 5:0.

Súhrn: Konečný stav vzájomných zápasov medzi tímami je teda 2:1 v prospech Žiliny, pri celkovom skóre 10:6.

Hlasy hráčov

VLCI Žilina Marco Halama, útočník Vlci Žilina: „Asi je aj jedno, kto by bol naším semifinálovým súperom, ak máte tie najvyššie ciele, tak musíte poraziť všetkých. Ťažko je pre mňa zhodnotiť, aké sú Topoľčany, keďže tu celú sezónu nepôsobím, ani som proti nim asi nehral. Myslím si, že to bude nepochybne náročnejší súper. Hlavne v domácom prostredí budú nepríjemní a na zápasy príde určite veľa ľudí. Očakávam, že séria bude vybičovaná a plná emócií. My sme si dobre oddýchli, mali sme pár dní voľno, ktoré sme mohli tráviť s priateľmi a rodinami. Veľmi nám to padlo vhod a teraz už sa tešíme na sériu a čakáme kým to vypukne."

HC Topoľčany Lukáš Novák, útočník HC Topoľčany: „Každý hráč ide do zápasu s tým, že je to play-off, ktoré znamená úplne niečo iné. Dúfali sme, že postúpi buď Dubnica, alebo Trnava, tým pádom by sme sa vyhli Žiline. Ale brali sme to tak, ako to je a pripravovali sme sa v prvom rade na Žilinu. Ale tam si človek nenavyberá, každý súper je rovnako silný. Ja si myslím, že v sérii je favoritom Žilina, to sa asi niet o čom baviť. Ale my ideme svojou cestou, uchmatnúť tam jeden zápas a uvidíme, ako sa vyvinie celá séria. Tento týždeň sa každý dobre pripraví, naladí a nemyslím si, že by dlhšia pauza nejako ovplyvnila zápasy. Zo začiatku to bude opatrné z obidvoch strán. My dúfame, že to bude čo najdlhšia séria, ktorá sa bude páčiť hlavne fanúšikom a uvidíme."

Lukáš Novák

Skúsený topoľčiansky útočník Lukáš Novák.  Zdroj: FB HK MŠK Žiar n/Hronom, Mário Bóna

Zaujímavosti série

Ak sa pozrieme bližšie na brankárske štatistiky, zistíme, že v semifinálových súbojoch sa proti sebe postavia muži v maskách s najvyššou percentuálnou úspešnosťou zákrokov v lige. Žilinský Stanislav Škorvánek kraľuje štatistikám s 95 % úspešnosťou zákrokov, tesne za ním nájdeme Erika Kompasa z Topoľčian. Ten má na konte úspešnosť 94,38 %.

„Dobrý brankár tvorí viac ako polovicu mužstva. Určite budú rozhodovať aj výkony týchto mužov. Myslím si, že máme dobrého brankára, jedného z najlepších v lige. No rovnako aj Žilina má na svojej strane kvalitu. Bude to samozrejme aj o súbojoch v bráne,“ vyjadril sa na margo vyrovnanej kvality na oboch stranách topoľčiansky útočník Lukáš Novák.

Brankári Žiliny a Topoľčian nefigurujú na popredných priečkach, len čo sa štatistík týka. Za spomenutie určite stojí aj počet shotoutov. V prebiehajúcej sezóne si ich Stanislav Škorvánek pripísal až deväť, Erik Kompas zaznamenal dokopy šesť čistých kont. V semifinále sa tak môžeme určite tešiť aj na kvalitné predstavenie v oboch bránkach.

Naša prognóza

Už od základnej časti dominujúca Žilina je nepochybným favoritom nadchádzajúcej semifinálovej série. Topoľčany však určite spravia všetko pre to, aby „vlkom“ pretrhli ich tiahnucu sa 31-zápasovú šnúru víťazstiev. Zavážiť môže aj atmosféra na štadióne v Topoľčanoch, kde zavíta množstvo fanúšikov povzbudzujúcich svojich „žochárov“ vpred. Séria bude plná emócií a rozhodovať budú výkony brankárov a bojovnosť celého tímu. Určite sa môžeme tešiť na atraktívnu sériu.

 

NÁŠ TIP: VLCI Žilina  4:2 na zápasy HC Topoľčany 

 

Program série

VLCI Žilina VLCI Žilina
17:00
26.03.2022
JOJ ŠPORT
HC Topoľčany HC Topoľčany
VLCI Žilina VLCI Žilina
17:00
27.03.2022
JOJ ŠPORT
HC Topoľčany HC Topoľčany
HC Topoľčany HC Topoľčany
17:30
30.03.2022
JOJ ŠPORT / Huste.tv
VLCI Žilina VLCI Žilina
HC Topoľčany HC Topoľčany
17:30
31.03.2022
JOJ ŠPORT
VLCI Žilina VLCI Žilina
VLCI Žilina VLCI Žilina
17:00
02.04.2022
Huste.tv
HC Topoľčany HC Topoľčany
HC Topoľčany HC Topoľčany
17:30
04.04.2022
JOJ ŠPORT
VLCI Žilina VLCI Žilina
VLCI Žilina VLCI Žilina
17:00
06.04.2022
JOJ ŠPORT
HC Topoľčany HC Topoľčany

Súvisiace články