Postupovú eufóriu vystriedala tvrdá práca. Humenné sa pripravuje na extraligu

Náročné leto čaká predstaviteľov klubu HC 19 Humenné. Len čo zavŕšili sezónu triumfom v TIPOS Slovenskej hokejovej lige, vyhrnuli si rukávy a začali s náročnými prípravami. Po veľkolepých oslavách postupu do extraligy čaká funkcionárov náročné leto. Veď pripraviť všetko na historicky prvú sezónu v najvyššej súťaži nie je jednoduchá úloha.

Pri pohľade späť možno jednoznačne povedať, že triumf Zemplínčanov je prekvapením. Hoci už počas sezóny sa na pomerne dlhé obdobie usadili na čele tabuľky, sezónne ciele boli oveľa skromnejšie. A aj to mohla byť výhoda Humenného oproti tímom, ktoré netajili vysoké ambície.

Tirpák pozná recept na úspech

„Poviem otvorene, že s nami sa príliš nerátalo. Naším cieľom bolo prejsť cez štvrťfinále, čo sa nám dva roky nepodarilo. Keď sme sa dostali do semifinále, opadla z nás ťarcha, uvoľnili sme sa a začali sme sa hokejom baviť. Tlak bol na Martine a potom na Žiline, my sme to využili a spravili sme pre humenský hokej historický moment,“ priznáva Peter Tirpák, športový manažér klubu.

Práve finálový súper zo Žiliny deklaroval tretí rok po sebe jasné postupové ambície. Prispôsobili tomu aj zloženie tímu. Keď sa po novom roku dostali pred Humenné, málokto pochyboval, že by im postup do tretice mohol ujsť. „Žilina mala určite širší káder a iné možnosti. My sme počas základnej časti mali rôzne zranenia a vtedy zákonite prišiel aj pokles výkonnosti. No keď sme splnili náš cieľ, z chlapcov všetko opadlo a hrali bez tlaku. Mužstvo sa zomklo, veľká sila kolektívu a srdiečko boli základ nášho úspechu,“ pokračuje úspešný manažér.

Peter Tirpák

Peter Tirpák dokázal opäť zložiť postupový tím. Zdroj: SZĽH/jäzva

Bezprostredne po skončení siedmeho zápasu pod Dubňom vypukla vo víťaznom tábore veľká radosť a oslavy. „Hráči oslavovali dlhé dni až do vyvrcholenia osláv na námestí. Bolo na nich vidno, že už boli unavení nielen z dlhej sezóny, ale aj z dlhých osláv postupu,“ vraví Tirpák.Ako ďalej hovorí, v Humennom ani na chvíľku neuvažovali o tom, že by odmietli postup.

„Primátor a prezident klubu tvrdili od prvého momentu, kedy sme sa o niečom takom bavili, že ak to vyjde a postúpime, do extraligy určite pôjdeme. Je to pre Humenné historický moment a oni ani nerozmýšľali nad inou možnosťou.“

Zaujímavosťou je, že Peter Tirpák zložil postupový tím už v Michalovciach v sezóne 2018/19. Vtedy v baráži zdolali v siedmom zápase zhodou okolností Žilinu. Navyše, Humenné v Žiline triumfovalo v tomto ročníku aj finále JOJ Šport Slovenského pohára. Aký je recept na úspešný tím? „Je dôležité mať šťastie, obklopiť sa správnymi ľuďmi. Dobrá partia a chémia v mužstve, to je moja priorita. Samozrejme, je to aj o šťastí,“ tvrdí Tirpák.

Sú si vedomí, čo ich čaká

Ako bolo spomenuté v úvode, manažment Humenného nezaháľal a ihneď po prvotnej eufórii začal sústreďovať svoju pozornosť smerom k extraligovým prípravám. „My sme hneď prvý deň po postupe rozbehli nejakú robotu. Aj teraz som mal tri stretnutia na zimnom štadióne. Chodia firmy, ktoré nám dávajú ponuku. Musíme riešiť videorozhodcu, kamerový systém, turniketový systém, ale aj otázku kocky alebo veľkoplošnej obrazovky,“ vymenúva predseda klubu Peter Ždiňák.

Svojho kolegu doplnil aj Peter Tirpák. „Ja už podobné skúsenosti mám, zažil som to v Michalovciach. Medzi SHL a extraligou je markantný rozdiel, čo sa týka podmienok, ktoré musíte splniť. Nielen, čo sa týka štadióna, ale aj kádra a iných vecí. Nie je to nič jednoduché. Viem zhruba, čo nás čaká a je toho dosť.“

Predseda klubu následne priblížil aktuálne prebiehajúce procesy. „Robíme na tom, ale ešte je to v takom štádiu, že potrebujeme cenové ponuky, aby sme vedeli, koľko to všetko bude stáť. Následne pôjdem za pánom primátorom, keďže zimný štadión je majetok mesta. Budeme sa baviť o tom, koľko peňazí na to mesto má. A potom budeme presviedčať poslancov, aby nám schválili balík peňazí na zimný štadión, aby sa mohli urobiť potrebné zmeny,“ odhaľuje Ždiňák.

S postupom do extraligy sa logicky naskytá aj otázka skladania kádra. Obaja predstavitelia klubu sa zhodli, že tím treba jednoznačne posilniť. „Sme si vedomí, že potrebujeme mužstvo doplniť. Určite musíme využiť aj legionársku kvótu. A takisto musíme presvedčiť Slovákov a vlastne aj iným hráčom dokázať, že aj v Humennom sa dá hrať extraliga. Budeme to mať ťažšie ako kluby, ktoré majú svoje meno a zázemie. Popasujeme sa s tým a ideme do toho,“ velí Tirpák.

Oslavy Humenné na námestí

Hokejisti Humnného oslavovali postup do extraligy s fanúšikmi na námestí. Zdroj: Peter Šimurda/HC 19 Humenné

Zdá sa, že zodpovedaná je už aj trénerská otázka. Na lavičke Zemplínčanov by mal pokračovať úspešný lodivod Andrei Parfyonov. „Čo sa týka sponzorov a kádra, akurát sme sedeli s manažérom a s trénerom. S trénerom sme predbežne dohodnutí a manažér Peťo Tirpák dostal úlohu začať obvolávať hráčov. Dali sme si nejaký limit,“ prezrádza Ždiňák.

„Už sme sa zaoberali nejakými menami a približne vieme, akým smerom sa pobrať, nebudem však konkretizovať. Manažér a tréner však už dostali takúto úlohu. Aj keď v tomto už máme určitú nevýhodu voči klubom, ktoré sa už dopredu pripravovali.“

Rozpočet musia zdvojnásobiť

S vyššou súťažou a kvalitnejším kádrom prichádza na rad aj téma peňazí. Nejaké prvé vyčíslenia už v tomto smere prebehli. „Vieme, že rozpočet budeme musieť minimálne zdvojnásobiť. Teraz sme boli na konci sezóny na úrovni 450-500 tisíc eur. Chceli by sme sa teda dostať niekde k miliónu. Ale môže to byť tak, že začneme na 800 tisíc a postupne sa dostaneme tam, kde chceme byť,“ pokračuje predseda klubu.

Nemalou pomocou pre kluby v náročných časoch sú aj príjmy zo vstupného. V Humennom preto veria, že nováčikovská eufória vydrží fanúšikom čo najdlhšie. „Na tom to chceme postaviť a myslíme si, že by to mohlo fungovať. Je u nás hokejový boom a príjem zo vstupného je podstatná časť rozpočtu. Keď začne chodiť plný štadión, počas sezóny si budeme môcť dovoliť aj lepších hráčov. Chceme využiť eufóriu, ktorá tu je. Všetci sa na to tešia a teraz je na nás, aby sme to správne uchopili a spravili to čo najlepšie,“ tvrdí Ždiňák.

Pre navýšenie rozpočtu bude potrebné presvedčiť nielen súčasných partnerov, ale nájsť aj nové subjekty podporujúce humenský hokej. „Ja osobne začnem riešiť sponzorov, keď obstaráme dodávateľov na zimný štadión. Keď už budeme mať v tomto jasno a bude sa to riešiť, už sa tým nebudem zaťažovať a začnem chodiť za partnermi,“ vraví predseda klubu.

Peter Ždiňák

Peter Ždiňák (na fotke pri odovzdávaní ceny Gol mesiaca november Kristiánovi Horvátovi) vie, že vedenie klubu čaká v lete veľa práceZdroj: Peter Šimurda/HC 19 Humenné

V extralige sa budú chcieť Humenčania prezentovať podobne skromne ako aj v SHL. Aj sami vedia, že to nebude žiadna prechádzka ružovou záhradou. „Nemôžeme hovoriť o veľkých cieľoch. Prvoradá bude záchrana. Keď si zoberieme, aké kluby hrajú extraligu, vieme, že nás nečaká nič jednoduché,“ uvedomuje si Peter Tirpák.

„Bude to pre nás určite veľmi ťažká sezóna. Na jednej stránke chcete zachovať gro tímu z SHL, na druhej je to iná úroveň. To, či tí chlapci na to budú mať, teraz nevieme. Nemôžeme však spraviť to, že teraz im povieme nie. Musíme zachovať kostru tímu, ktorý postúpil a zároveň vhodne doplniť káder a spoľahnúť sa na to, že to klapne a vyjde,“ zakončil rozhovor Peter Ždiňák.


Súvisiace články