Poučili sa z chýb a majú namierené vyššie. Ždiňák verí mužstvu a chce lepší výsledok

Úvodu nového ročníka TIPOS Slovenskej hokejovej ligy sa nevie dočkať aj zástupca východoslovenského hokeja HC 19 Humenné. Pre tamojšie mužstvo to bude v poradí tretia sezóna v druhej najvyššej hokejovej súťaži. Počas minuloročného pôsobenia východniari dokázali, že vôbec nie sú ľahkým protivníkom a treba s nimi počítať aj naďalej. Klubové detaily sme si pred štartom sezóny 2022/23 priblížili s predsedom klubu Petrom Ždiňákom.

V predchádzajúcom ligovom ročníku sa Humenčania pohybovali na vyšších poschodiach tabuľky. Po základnej časti im patrila štvrtá priečka. „So základnou časťou minulej sezóny panuje v klube veľká spokojnosť. V tabuľke sme boli štvrtým tímom, čo je v našej novodobej histórii najlepší výsledok,“ povedal v úvode klubový predseda.

Sezóna sa však pre Humenné skončila už po štvrťfinálovej sérii s Topoľčanmi. Zo vzájomných zápasov proti „žochárom“ mali východniari v základnej časti pozitívnu bilanciu. Hneď na začiatku vyraďovacích bojov ich však čakalo nepríjemné prekvapenie. „Na Topoľčany sme si verili. Dovtedajšie vzájomné stretnutia hovorili v náš prospech, no v play-off to nevyšlo. Následne sme si štvrťfinále zanalyzovali a presne sme zistili, kde bol problém. Teraz už vieme, akých chýb sa do budúcna musíme vyvarovať,“ poznamenal pán Ždiňák.

Základom pokoj a súdržnosť kabíny

Pred štartom súťaže sa „levom“ podarilo predĺžiť spoluprácu s dôležitými hráčmi z minulej sezóny. Takisto získali aj hokejistov z extraligy. Čo od týchto hráčov očakávajú? „Hlavne góly. Na druhú stranu máme pocit, že v minulej sezóne nebolo nastavenie celej kabíny ideálne. Aj vzhľadom na to sme si na výber hráčov lepšie posvietili. V šatni chceme pokoj a dobrých chlapcov, ktorí budú ochotní hrať jeden za druhého a spolu môžu dosiahnuť dobrý výsledok. Podarilo sa nám priviesť kvalitných hráčov, no v zálohe ešte máme nejaké mená,“ priblížil stavbu kádra.

Na východ republiky zamieril aj produktívny legionár Igor Safaralejev, ktorý obliekal dres Žiliny a pod Dubňom bol veľmi platným členom mužstva. „V príchode Igora zohral veľkú rolu pán manažér Peter Tirpák, ktorý ho pozná z pôsobenia v Michalovciach. Oslovil ho a dohodol s ním všetko podstatné. Sme spokojní a vďační, že Igor bude hrať za nás,“ pripísal zásluhy klubovému manažérovi a vyjadril nadšenie.

Igor Safaralejev

Na Slovensku udomácnený ruský útočník Safaralejev sa vrátil po dvoch rokoch na východ republiky. Zdroj: Jäzva

Veľkou oporou humenských výsledkov bol v uplynulom ročníku talentovaný gólman Eugen Rabčan, no ten zamieril do extraligového Prešova. „Z odchodu Eugena sme trošku sklamaní. Je to mladý a perspektívny brankár, ktorého sme si chceli udržať a dosiahnuť s ním lepší výsledok. Rozhodol sa však ísť do extraligy, ja som mu v tom brániť nechcel. V našom drese odviedol veľmi dobrú robotu, takže pre nás to je obrovská strata, no v Prešove mu držíme palce,“ odkázal bývalému brankárovi Humenného.

V tíme však pokračuje tréner Parfjonov, s ktorého prístupom boli hráči veľmi spokojní. Pred novým ročníkom je to pre mužstvo od rieky Laborec veľké povzbudenie a možno aj vyhliadka na lepšie umiestnenie. „Okolo trénera Parfjonova sme to po sezóne celé postavili. Následne sme si určili, s kým chceme ďalej spolupracovať a momentálne vhodne dopĺňame káder. Chceme mať kvalitne vystavané mužstvo a s pánom Parfjonovom to určite môže viesť k úspechu,“ uznáva kvality lodivoda.

Počet odchovancov: 3 (Jakub Balogáč, Filip Vaško, Jakub Ragan)

Počet legionárov: 3 (Ivan Glazkov, Oleksandr Plochotnik, Igor Safaralejev)

Rozpočet na sezónu: 304-tisíc eur

Ambície: účasť v semifinále play-off

* údaje aktuálne k dátumu vydania článku 9.9.2022

Cesta za medailou? 

Neobľúbenému obdobiu spojenému s tvrdou drinou sa pred sezónou nevyhli ani humenskí hokejisti. Je vedenie spokojné s ich prístupom a pripravenosťou? „Ak mám usudzovať z toho, čo som videl na vlastné oči, tak s predsezónnou prípravou mužstva panuje z mojej strany veľká spokojnosť. Chlapci miestami na tréningoch trpia, no z pozície klubového úspechu je to príjemná bolesť. Kvalitná príprava sa však už pomaly odzrkadlila aj v nedávnych dueloch s Prešovom a Košicami, kde sme uhrali dobré výsledky,“ pochvaľuje si predseda klubu.

Prešov - Humenné

Humenné v príprave preverilo niekoľko extraligistov. Napríklad aj ten z Prešova. Zdroj: Jäzva

V ceste za lepším výsledkom zvyknú byť zlomovým faktorom aj finančné podmienky klubu. Ako je to u Humenčanov? „Rozpočet minulej sezóny sa uzavrel na sume 304-tisíc eur. Myslím si, že v približne podobnej hodnote sa budeme pohybovať aj v novom ročníku,“ vysvetlil stručne.

Po poslednom ligovom kolotoči majú východniari právo pomýšľať na dlhšiu cestu vo vyraďovacích dueloch, ktorá by im zabezpečila lepšie celkové umiestnenie. „Nechceme skončiť horšie ako minulý rok – všetko, čo bude od štvrtého miesta vyššie, by bolo úspechom. Netvrdím, že ideme hrať o titul, no chceli by sme sa dostať do semifinále play-off,“ uzavrel vyhliadkou na radostnejšiu sezónu.

Aktuálna súpiska tímu HC 19 Humenné:

Brankári: Filip Krasanovský, Jakub Balogáč, Patrik Jurčák

Obrancovia: Samuel Fereta, Matej Jacko, Martin Lenďák, Damián Novický, Ján Ťavoda, Ján Marcinko, Patrik Kužma, Ivan Glazkov

Útočníci: Filip Vaško, Filip Vrábeľ, Igor Safaralejev, Dominik Borov, Martin Krajňák, Kristián Horvát, Jakub Ragan, Oleksandr Plochotnik, Lukáš Lačný, Matej Farkaš, Andrej Kiss, Denis Markuš, Lukáš Vaculík, Roman Fonfer, Richard Šechný ml., Patrik Frič

Hlavný tréner: Andrej Parfjonov 

* súpiska aktuálna k dátumu vydania článku 9.9.2022


Súvisiace články