Kvalifikácia o play-off: Postúpi nováčik zo Žiaru do štvrťfinále?

Po viac ako piatich mesiacoch od prvého kola ide v TIPOS Slovenskej hokejovej lige do tuhého. Základnú časť máme za sebou, na rad prichádza vyraďovavia fáza. Ako prvá prichádza na rad kvalifikácia o play-off. V nej sa stretnú tímy, ktoré sa umiestnili v tabuľke na siedmom až desiatom mieste. Vyrovnané meranie síl sľubuje séria ôsmej Trnavy s deviatym Žiarom nad Hronom. Pred prvým duelom v slovenskom Ríme sme sa porozprávali s predstaviteľmi oboch tímov.

Z tábora Trnavy: Prelomiť dlhé čakanie na play-off

Zverenci trénera Martina Barana pred sériou súpera nepodceňujú, ale majú jasný cieľ dostať sa do štvrťfinále. „Ideme do toho s tým, že Trnava by po niekoľkých rokoch chcela postúpiť do play-off. Očakávam náročnú sériu, pretože v základnej časti sme so Žiarom mali tri prehry a len raz sme dokázali vyhrať. Súper má svoju kvalitu, ale verím tomu, že ju máme aj my a postúpime,“ odhodlane hovorí trnavský kouč.

Podobne sa k tomu stavia aj jeho zverenec Marcel Holovič. „Dúfam, že postúpime. Určite to nebude jednoduchý súboj, odohrali sme s nimi vyrovnané zápasy, ale verím, že cez nich prejdeme a ukáže sa naša skúsenosť.“ Vzápätí na margo „indiánov“ dodáva: „Sú húževnatí, hrajú nátlakový hokej a je náročné držať si svoj systém.“

Silu Žiaru si uvedomuje aj tréner Trnavy. „Hrajú dobrý systém v obrane a majú rýchly útok, ktorý stále zakončujú strelami a nehrajú sa s tým po mantineloch. My sme v zápasoch s nimi boli strelecky aktívni, mali sme gólové šance, ktoré sme nedali a súper nás trestal v brejkoch alebo presilových hrách. Hrali zodpovedne z obrany a ťažko sa nám presadzovalo.“

Výborná ofenzíva, problémová defenzíva

Trnavčania majú najväčšiu silu v útoku. Nastrieľali 155 gólov, čo je štvrtý najvyšší počet z celej ligy, pričom oproti Žiaru nad Hronom rozvlnili bránky súperov takmer o päťdesiatkrát viac. Takisto majú štvrté najlepšie presilové hry v lige s úspešnosťou 20,69 %.

„Presilovky, oslabovky a špeciálne formácie v play-off rozhodujú zápasy. Myslím si, že v hre päť na päť to bude vyrovnané a rozhodovať môžu práve presilovky,“ poukazuje na dôležitosť početných výhod lodivod Baran, no nezabúda na slabiny svojho tímu. „Inkasovali sme skoro najviac gólov v lige. V play-off musíme zapracovať hlavne na tom. V ofenzíve máme obrovskú silu, ale musíme hrať zozadu, aby sme góly nedostávali, lebo potom sa hrá ťažko.“

V štatistike obdržaných gólov je na tom horšie ako Trnava už iba posledné Brezno, ktoré inkasovalo o jediný raz viac a svieti mu v kolónke 175 gólov. Nelichotivé štatistiky si dobre uvedomujú aj v hráči v kabíne. „Bol s tým problém celú sezónu, preto sa teraz musíme venovať viac obrane ako útoku. V predkole či v play-off nemôžeme dostávať toľko gólov,“ rozhodne hovorí útočník s extraligovými skúsenosťami.

Marcel Holovic

Marcel Holovič je jedným z lídrov mužstva. Zdroj: HK MŠK Indian Žiar nad Hronom

Samotný útočník je po základnej časti so 47 bodmi druhým najproduktívnejším hráčom mužstva, no pred vyraďovacími bojmi idú individuálne štatistiky bokom.

„Sme jeden celok. Máme dobrý tím, sú tu šikovní chalani. Ale už to vôbec nie je o jednotlivcoch, je úplne jedno, kto bude a nebude dávať góly. Urobíme všetko pre to, aby sme postúpili.“

Napriek tomu môžu svoju rolu zohrať aj skúsenosti a na opory kádra, akými sú Jurák, Holovič, Miklík, Kukumberg či Schmidt sa spolieha aj Baran.

„Verím tomu, že majú zo zápasov play-off skúsenosti a pomôžu tímu aj mladším hráčom, aby boli pokojní. Predsa len im hovorím, že nejde o život. Samozrejme, každý chce vyhrať, rovnako aj my, ale treba to brať v pokoji, nestresovať sa príliš. Veríme, že postúpime, ale snažíme sa hráčov nedostávať do stresu,“ vysvetľuje svoj postoj tridsaťštyriročný kouč, ktorý zároveň potvrdil, že do série nastupujú v plnom počte.

Na play-off čakajú päť rokov, chcú to konečne zlomiť

Trnava začne sériu proti Žiaru nad Hronom na domácom ľade. Pri hre na tri víťazné duely to však môže byť aj rizikom. „Keď doma vyhráme, je to výhoda, keď prehráme, je to nevýhoda. Ale podľa mňa je v play-off úplne jedno, či hráte doma alebo vonku,“ vyjadruje svoj názor vedúci muž „gladiátorov“.

Podobné kalkulácie vôbec nerieši útočník Holovič. „Vyhrať aj prehrať môže ktokoľvek, tak sa nechceme zbytočne dostávať pod tlak,“ jednoducho uzatvára tridsaťštyriročný ťahúň Trnavy.

Na hokejové duely majú po dlhšom čase povolený prístup aj fanúšikovia a vyraďovacie boje si tak môžu pozrieť naživo. Veľkú výhodu však z toho v Trnave neočakávajú.

„Poviem na rovinu, na hokej u nás veľa divákov nechodí. Museli by sme postúpiť trošku vyššie, aby si ľudia našli cestu na štadión. Ale verím, že v predkole prídu vo väčšom počte a poženú nás za víťazstvom,“ nádeja sa tréner Baran a pridáva sa k nemu aj jeho zverenec Holovič. „Dúfam, že teraz príde viac ľudí. Vždy je lepšie, keď viacej fanúšikov ženie svoj tím dopredu.“

Trnavský klub do play-off nazrel naposledy v sezóne 2016/2017, kedy skončil vo štvrťfinále na hokejkách Detvy, proti ktorej neuhral ani jedno víťazstvo. Päťročné čakanie túži kabína „gladiátorov“ konečne zlomiť.

„Chceme postúpiť, v Trnave už dlho nebolo play-off. Nech sa hokej v Trnave znovu trošku zdvihne, aby prilákal viac ľudí aj detí, nech majú prečo hrať a vidia, že sa u nás hokej vie robiť.“

V podobnom tóne sa vyjadril aj lodivod Baran. „Naším cieľom bolo postúpiť do play-off. Trnava si to podľa mňa zaslúži, káder šliapal celú sezónu, tak verím, že to potvrdíme a dostaneme sa do neho. Prvá zátarasa je však Žiar nad Hronom, najprv musíme prejsť cezeň, ostatným sa teraz nezaoberáme. Ak postúpime, potom sa uvidí, čo bude ďalej.“

Z tábora Žiaru nad Hronom: Odniesť si domov aspoň jednu výhru

Hneď svoju premiérovú účasť v TIPOS Slovenskej hokejovej lige pretavili hokejisti HK MŠK Indian Žiar nad Hronom v účasť v predkole play-off. V ňom narazia na Trnavu, ktorá síce v základnej časti skončila o priečku vyššie, ale vzájomná bilancia hovorí v prospech nováčika. V Žiari panuje pred vrcholom sezóny dobrá nálada.

„Indiáni“ to z trojice nováčikov na prvoligovej mape dotiahli v tabuľke najvyššie. Konečné deviate miesto pritom nemuselo byť stropom. Po dobrom vstupe do sezóny však prišla hrozivá deväťzápasová šnúra prehier. Potom sa výkony tímu opäť ustálili. Domáce skalpy Humenného či Topoľčian ukázali možný potenciál tímu.

Spokojnosť so základnou časťou

„Myslím si, že vzhľadom na podmienky, ktorým sme sa na začiatku sezóny museli prispôsobiť, sme túto sezónu zvládli dobre,“ rozhovoril sa na úvod tréner Norbert Javorčík. „Na poslednú chvíľku a za veľmi krátky čas sme museli vytvoriť aspoň poloprofesionálny tím, ktorý bude natoľko konkurencieschopný, že nebude mať problémy so záchranou. Túto úlohu sme splnili a preto sme spokojní.“

Podobne pozitívne vníma doterajší priebeh aj útočník Martin Jakúbek. „Základnú časť hodnotím pozitívne. Predsa len, boli sme nováčik a v tíme sa vystriedalo viac ako štyridsať chalanov, kým sme pred koncom sezóny nenašli optimálne zloženie tímu,“ vraví odchovanec Dukly Trenčín.

Martin Jakúbek

Martin Jakúbek sa v poslednom zápase základnej časti predviedol aj pekným gestom fair-play. Zdroj: HK MŠK Indian Žiar nad Hronom/Mário Bóna

Práve 29-ročný krídelník je najproduktívnejším hráčom Žiaru. V základnej časti si na svoje konto pripísal 34 bodov v 38 zápasoch. „Ja osobne si myslím, že človek by sa nemal uspokojiť nikdy. Je síce pekné, že som sa stal najproduktívnejším hráčom tímu v základnej časti a trochu to poteší, skutočná sezóna sa začína až teraz predkolom play-off. Nálada v kabíne je super, všetci sa už na to veľmi tešíme,“ tvrdí.

Nováčikovi môže pomôcť aj Zvolen

Keď sa pozrieme na vzájomné stretnutia, až v troch prípadoch sa tešili z výhry Žiarčania. Napriek tomu  nemajú veľkohubé vyhlásenia. „Nebudeme sa pozerať na zápasy, ktoré sme s Trnavou odohrali v základnej časti. Vnímame ju ako náročného súpera, ktorého káder je tvorený ostrieľanými hráčmi. Tí majú za sebou nejedno play-off. My sa budeme snažiť v každom zápase odovzdať svoj najlepší výkon,“ uvedomuje si silu súpera Javorčík.

Vďaka viacerým známym tváram v tíme súpera vie Martin Jakúbek, čo ho so spoluhráčmi čaká. „Trnava má kvalitných hráčov. S niektorými som dokonca hrával a poznám ich kvality. Ale nemyslím si, že medzi nami prebehne nejaké podpichovanie. Každý sa bude snažiť sústrediť na svoj a tímový výkon,“ vie Jakúbek.

Niekdajší lodivod mládežníckych reprezentácií Slovenska vraví, že jeho tím nastúpi v utorok v Trnave v plnej sile.

„Všetci hráči, ktorí nám zostali v kádri pre play-off, sú zdraví. Samozrejme, budeme komunikovať aj s trénermi Zvolena o možnom zaradení niektorých hráčov do našej zostavy.“

A s čím budú v tábore Žiaru nad Hronom spokojní po dvoch zápasoch na trnavskom ľade? „Play-off je o víťazstvách a tie sa rodia väčšinou po dobrých výkonoch. Po zápasoch v Trnave budeme spokojní s dvoma dobrými výkonmi,“ vraví Javorčík a Jakúbek na záver dodáva: „Chceme si z Trnavy odniesť minimálne jedno víťazstvo.“

 

TIPOS Slovenská hokejová liga - kvalifikácia o postup do play-off

HK Gladiators Trnava  (8.) - HK MŠK Indian Žiar nad Hronom (9.)

 


Súvisiace články