Predsezónne ambície sú splnené, dúfali sme však vo štvrťfinálový úspech, znie z tábora Humenného

Jediným východoslovenským účastníkom druhej najvyššej súťaže bol tím HC 19 Humenné. Pre mužstvo od rieky Laborec to v TIPOS Slovenskej hokejovej lige bola druhá sezóna. Počas celého ročníka dokázali Humenčania držať krok s mužstvami na vrchných priečkach tabuľky a po základnej časti im patrilo štvrté miesto, čím si „levy“ opäť zabezpečili miestenku vo štvrťfinále.

Po odkrútení si nováčikovskej sezóny čakal na východniarov ďalší súťažný ročník na klziskách druhej najvyššej ligy. Vzhľadom na predsezónne prestupy, skladbu kádra a kvalitnú letnú prípravu nám viac o humenských očakávaniach prezradil predseda klubu Peter Ždiňak.

„Od začiatku bolo cieľom play-off, naše predsavzatia sme naplnili. V súťaži sme pôsobili druhý rok a spolu s výkonným výborom sme so sezónou spokojní. Úprimne, dúfali sme, že vzhľadom na našu vzájomnú bilanciu s Topoľčanmi ich dokážeme vo štvrťfinále poraziť, no nepodarilo sa. Druhý ročník po sebe sme sa však dostali do vyraďovacích bojov, tentoraz zo štvrtého miesta a teší nás to,“ v krátkosti zhodnotil uplynulé pôsobenie.

Spokojnosť s trénerom a základnou časťou

Vstup do zápasového diania vyšiel Humenčanom na výrobnú a z prvých desiatich zápasov dokázali zvíťaziť až v deviatich prípadoch. Tamojší hokejisti si pochvaľovali najmä nový impulz a spôsob práce trénera Parfjonova

„Naši hráči cítili dobrý zámer nového trénera a s jeho prácou sa rýchlo stotožnili. Pán Parfjonov veľmi dobre pripravil mužstvo po taktickej aj fyzickej stránke a svojou činnosťou naplnil referencie, ktoré sme o ňom mali,“ uznal kvality lodivoda tímu Ždiňak.

Po viac než úspešnom štarte však na dlhší čas prišla séria striedavých výsledkov, no Humenné sa dokázalo držať na horných priečkach tabuľky. Panovala spokojnosť s týmto faktom?

„S priebežným umiestnením počas základnej časti sme boli spokojní. Naše striedavé výsledky boli ovplyvnené aj zranením Eugena Rabčana, bez ktorého to išlo ťažšie. Po jeho návrate do bránky sa opäť dostal do formy a dostavili sa aj výhry. Chvíľu sme boli na piatom mieste, no inak sme neboli horšie ako štvrtí. Myslím si, že to je priestor na spokojnosť,“ pochválil brankára a pozitívne sa vyjadril k tabuľkovému umiestneniu.

Faktor Hvila

V januári sa východniarom podarilo uloviť veľkú rybu v podobe Lukáša Hvilu, ktorý následne v šestnástich zápasoch získal totožný počet kanadských bodov. Počas druhého kalendárneho mesiaca pomohol k šiestim víťazstvám z ôsmich zápasov. Ako hodnotí jeho vplyv na hru predseda klubu?

„Vydarený záver základnej časti možno z veľkej časti pripísať Lukášovmu príchodu. Je to kanonier a skúsený hráč. Máloktorému hokejistovi sa podarí v extralige to, čo dokázal on. Má bohaté skúsenosti, ktoré predával našim mladším chlapcom. V niektorých zápasoch sme doplatili na nízky vekový priemer nášho tímu. Lukáš sa snažil týchto hráčov usmerňovať na ľade a veľký impulz doniesol aj do kabíny,“ vyjadril sa s obdivom k osobe novej posily.

Modre kridla Miroslav Lazo

Prínos Lukáša Hvilu si na východe veľmi pochvaľovali. Zdroj: Mário Bóna

Bod zlomu

Výkony „levov“ vyniesli humenskému kádru štvrté miesto, ktoré znamenalo štvrťfinálový boj s topoľčianskym účastníkom ligy. „Ako som už spomínal, na Topoľčany sme si vzhľadom na tohtosezónne vzájomné strety verili. Keď však spolu s vedením a trénerom spätne spomíname na priebeh sezóny, vieme, kde bol problém a kedy sa to zlomilo. Vyhodnotilo sme si to a do budúcna sme si vedomí, čo máme robiť, aby sa to už neopakovalo a aby sme boli schopní prejsť cez prvé kolo play-off,“ uvedomil si a záver dôvod neúspechu a priestor na zlepšenie.

Pohľad kabíny

Predsedu klubu HC 19 Humenné doplnil druhý najproduktívnejší hráč tamojšieho mužstva, ktorý priblížil predsezónne ambície. „Tímovým cieľom bolo dostať sa do prvej šestky a mať istotu play-off. Samozrejme, medzi prvými šiestimi mužstvami sme chceli byť čo najvyššie, aby sme mali výhodnú východiskovú pozíciu pred vyraďovacou časťou ligy,“ načrtol Dominik Šimčák.

Strelec pätnástich presných zásahov si zaspomínal aj na vydarený vstup klubu do súťažného diania. „Vzhľadom na minulý ročník nás súperi zo začiatku možno podcenili. Naša augustová príprava na ľade však pozostávala z náročných tréningov, z čoho vyplynul parádny vstup do sezóny, sami sme to nečakali. Veľkú rolu zohral aj príchod pána trénera Parfjonova, ktorý dodal celému tímu veľký impulz,“ skonštatoval Šimčák.

„Úvod ligy sme mali skutočne raketový, následne prišli aj slabšie chvíľky. Napriek tomu však s priebežným tabuľkovým postavením  panovala spokojnosť medzi hráčmi, vedením aj fanúšikmi. Štvrtá priečka po základnej časti pre nás bola veľkým zadosťučinením, škoda ale výsledkov v play-off,“ pokračoval v hodnotení nasledujúceho priebehu sezóny.

Januárový príchod veľkej posily s bohatou športovou minulosťou a výnimočnými zručnosťami pocítila celá hokejová verejnosť v Humennom. „Lukáš je veľmi skúsený hráč extraligovej kvality. Do šatne prišla líderská osobnosť, ktorá vedela povedať správne slová v správnej chvíli. Všetkým hráčom dodával inšpiráciu, pochvaľovali sme si jeho hru a rolu v mužstve. Vedenie si môže povedať, že spravilo dobrý ťah pred záverom základnej časti,“ hľadal slová chvály na svojho kolegu.

Modre kridla Miroslav Lazo

Šimčák počas sezóny patril k ťahúňnom svojho celku. Zdroj: Šimurda sportsphoto

Nevydarené štvrťfinále

Ako už bolo spomenuté, so štvrtým miestom po základnej časti panovala na východe republiky spokojnosť. Aké je však hodnotenie štvrťfinálových meraní síl s Topoľčanmi zo strany 29-ročného centra?

„Je to veľká škoda. Sériu sme začínali na domácom klzisku, no v istých momentoch to nemuselo byť výhodou. Mužstvo hostí hrá na našom ľade pod menším tlakom a vyčkáva, čo vymyslí domáci káder. Topoľčany majú vo svojich radoch skúsených hráčov, počkali si na šance a premenili ich,“ ponúkol svoj pohľad na vývoj hry. 

„Ľutovať môžeme najmä prvý duel, v ktorom sme dlho viedli. Nevyužili sme ale presilovky a prišiel trest v podobe vyrovnávajúceho, nešťastného gólu. Nasledoval ďalší inkasovaný zásah a Topoľčanci si výhru už postrážili. Vo zvyšných zápasoch sme veľmi chceli, no nešlo to,“ nadviazal krátkym hodnotením úvodných vyraďovacích bojov.

Počas celej sezóny patril Šimčák k lídrom mužstva v kanadskom bodovaní, spomedzi spoluhráčov mu v tomto smere patrí druhé miesto. „Keď sa darí mužstvu, darí sa aj jednotlivcom. Výkony počas sezóny boli kvalitné, niekedy mi to išlo lepšie, inokedy trochu menej. Škoda, že som svojimi výkonmi a hlavne bodmi nepomohol tímu v rozhodujúcich momentoch play-off. Mrzí ma to, uvidíme, čo prinesie nová sezóna,“ uzavrel útočník Humenného.


Súvisiace články