Prekonajú strieborní Králi zo Skalice finálovú kliatbu?

Po krachu a vypadnutí z Tipsport ligy začal skalický hokej písať svoju novú kapitolu. Klub sa pod vedením bývalého reprezentačného brankára Miroslava Lipovského stabilizoval a zaradil medzi špičku 1. ligy. Dôkazom toho sú dve druhé miesta v rade, ktoré priniesli do Skalice v rámci baráže opäť aj súboje s extraligistami.

Skaličania by mohli do tretice konečne zdolať aj najvyššiu métu, prvoligové zlato, ktoré by im zaručilo ďalšie barážové súboje o postup do najvyššej súťaže. V novodobej histórii od roku 1993 získali „Králi“ zo Skalice už sedemkrát striebro, na najcennejší kov ešte nikdy nesiahli. Konkurencia v lige je však veľká a Záhoráci to budú mať o čosi náročnejšie než vlani. 
 

Predsezónna príprava

Zverenci trénera Ružičku odohrali v prípravnom období päť zápasov. Trikrát si zmerali sily s tímami z českej tretej najvyššej súťaže, v ktorých prekvapivo zaznamenali aj svoje jediné dve prehry, keď nestačili na Hodonín a Šumperk. V konfrontácii s farmou extraligovej Budapešte si Skaličania schuti zastrieľali. Vyšla im aj generálka na štart 1. ligy, keď si hladko poradili s HC Bratislavou. Napriek tomu nemožno výsledky prípravných zápasov Skalice považovať za úplne vydarené, vzhľadom na výber súperov mohli „Záhoráci“ zvládnuť prípravu pokojne aj bez jedinej prehry. 

Výsledky prípravných stretnutí HK Skalica
(5 zápasov – 3 výhry, 2 prehry)

15. 8. 2018

HK Skalica – Šumperk

2:3sn

P

23. 8. 2018

HK Skalica – KHM Budapesť

9:0

V

29. 8. 2018

HK Skalica – Hodonín

4:3sn

V

3. 9. 2018

Hodonín – Skalica

6:4

P

5. 9. 2018

HK Skalica – HC Bratislava

6:3

V

 

Nové posily

Do skalickej kabíny prišiel v lete menší prievan, po dvoch sezónach s takmer nezmeneným kádrom nastali výraznejšie zmeny. Odišli obaja brankári vrátane jednotky Romana Petríka, ktorý dostal šancu v extraligovej Detve. Zo Záhoria sa porúčali talentovaní obrancovia Peter Horváth a Pavol Pavešic. Najciteľnejší bude pravdepodobne odchod Reného Jarolína do francúzskej druhej ligy. Napriek tomu väčšina lídrov v tíme ostala a tak sa Skalica bude môcť opäť spoľahnúť aj na hráčov ako Ľubomír Škápik, Patrik Janáč, Ľubomír Vaškovič či Martin Hujsa.

Ku nim navyše pribudnú ďalší hokejisti s bohatou hokejovou minulosťou. Ofenzívu „Kráľov“ posilní dvojnásobný majster Slovenska so stovkami štartov v extralige Tibor Kutálek či 27-ročný Daniel Štumpf so skúsenosťami z českej aj slovenskej najvyššej súťaže. Obaja ešte vlani hrali za Nitru. V zadných radoch vyskúšajú Skaličania zúročiť skúsenosti zámorských hráčov. Ku navrátilcovi Patrikovi Romančíkovi pribudne americký gólman Landon Trutt, ktorý prichádza rovnako ako jeho krajan, obranca Alec Brandrup, z univerzitnej ligy. K lídrom defenzívy by sa mal okrem neho zaradiť aj Marek Pač z Trenčína. 

 

Káder HK Skalica 

Brankári: Romančík, Trutt
Obrancovia: Brandrup, Trávniček, Štepanovský, Hílek, Pač, Škápik, R. Vanek, Janík, Straka, Mrázik
Útočníci: Vaškovič, Dufek, A. Kotzman, P. Kotzman, Kutálek, D. Okoličány, Monakhov, Štumpf, Trnka, Janáč, Hujsa, Kňazev, Krýdl, Jurák, R. Nemec, Jaša
 

Zhodnotenie prípravy a ciele do sezóny

Miroslav Lipovský (riaditeľ HK Skalica): „O našich hráčov bol v lete záujem, aj preto došlo k obmene kádra. Chalanov sme sa snažili nahradiť a mužstvo vhodne doplniť. Uvidíme, či dokáže nový káder nadviazať na úspechy tých predošlých. Od amerických posíl si sľubujeme akési oživenie tréningov a kabíny, naši chlapci sa pri nich aspoň zdokonalia v angličtine. Určite to bude zaujímavé aj pre fanúšikov. Predsezónna príprava prebehla v rámci možností, ktoré sme mali, celkom dobre. Kvôli výmene mantinelov sme vykorčuľovali na ľad trochu neskôr. Tak ako pominulé sezóny sme odohrali päť prípravných zápasov, čo sa nám celkom osvedčilo. Mužstvo je na nový ročník 1. ligy pripravené. Chceli by sme sa opäť pohybovať na špici tabuľky, podľa výsledkov si potom budeme stanovovať ďalšie ciele.“

 

Naša prognóza

Napriek výraznejšej obmene kádra ostal základ tímu, ktorý dvakrát siahol na finále a baráž, pohromade. Odchody lídrov Reného Jarolína či Petra Horvátha by nemali byť po príchode Tibora Kutálka, Daniela Šumpfa a Mareka Pača až tak citeľné. Zámorské posily by navyše mohli priniesť do mužstva nové oživenie. Skalica bude minimálne rovnako silná ako vlani, no vo väčšej konkurencii to na zlato stačiť nemusí. V prvej štvorke by sa ale mala držať a ak načasuje svoju formu na play-off, mohla by siahnuť na finále aj do tretice.
 

Tip na umiestnenie v tabuľke: 2 - 4. miesto

 

Foto: HK Skalica