Príjemný nováčikovský vietor, liga začína už v stredu

ST. NICOLAUS 1. Hokejová liga odštartuje svoj 26. ročník v stredu 12. septembra s dvanástimi tímami. Do súťaže sa po troch vracia Humenné, minuloročný víťaz tretej najvyššej súťaže na Slovensku bude farmou Košíc. Nový vietor do ligy priveje aj Martin, ktorý sa môže pýšiť fantastickými fanúšikmi. Prešov po turbulentnom lete prichýlia na rok vo Zvolene. Prvoligový titul obhajujú Michalovce.

Vrcholom sezóny bude už tradične play-off, ktoré sa vracia do pôvodnej podoby a finalisti sa pobijú o prvoligový primát na štyri víťazné zápasy. Dôvodom je staronový formát baráže, víťaz St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy si v nej zmeria sily s posledným tímom Tipsport Ligy.

Tímy: HK Dukla Ingema Michalovce, HK Skalica, HC Topoľčany, HC Prešov, HC OSMOS Bratislava, MHK Dubnica, HK Spišská Nová Ves, HK 95 Považská Bystrica, HK Gladiators Trnava, MHC MIKRON Nové Zámky B, MHK Humenné, HK Martin

Systém prvej hokejovej ligy

Základná časť má 44 kôl, každý tím odohrá dohromady 45 stretnutí. Každý s každým 2-krát doma, 2-krát von + každé mužstvo odohrá 1 domáci zápas so SR 20. Body a skóre dosiahnuté s SR 20 sa započítavajú do konečnej tabuľky.

Do play-off, ktoré sa začne 1. februára 2019, postupujú celky umiestnené po základnej časti na 1. až 8. mieste, pričom systém nasadenia je tradične 1. proti 8., 2. - 7., 3. - 6. a 4. - 5.

Štvrťfinále play-off sa bude hrať na tri víťazné stretnutia.

Semifinále a finále play-off sa bude hrať na štyri víťazné stretnutia.

Meno nového víťaza našej druhej najvyššej hokejovej súťaže spoznáme najneskôr 8. marca 2019.

Baráž o Tipsport Ligu odohrá víťaz súťaže proti poslednému slovenskému celku Tipsport Ligy na štyri víťazné stretnutia, pričom séria začína na štadióne mužstva Tipsport Ligy, ktoré má tak v prípadnom siedmom zápase výhodu domáceho prostredia.

Play-out, ktoré sa začne 8. februára 2019, odohrajú celky umiestnené po základnej časti na 9. až 12. mieste. Play-out bude mať šesť kôl, každý tím odohrá 6 stretnutí. Každý s každým 1-krát doma, 1-krát vonku. Play-out začínajú tímy od 0 bodov.

Mužstvo umiestnené na poslednom 4. mieste v tabuľke play-out odohrá baráž o St. Nicolaus 1. Hokejovú ligu s víťazom 2. Hokejovej ligy na štyri víťazné stretnutia, pričom séria začína na štadióne mužstva St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy, ktoré ma tak v prípadnom siedmom zápase výhodu domáceho prostredia.

Bodovanie ostáva nezmenené: výhra v riadnom hracom čase je za 3 body, výhra po predlžení znamená 2 body, prehra po predĺžení prinesie mužstvám 1 bod.

V základnej časti v prípade remízy nasleduje päťminútové predĺženie troch hráčov proti trom, ak sa nerozhodne ani v tom, nasledujú samostatné nájazdy s piatimi hráčmi na každej strane.

Vo štvrťfinále a semifinále play-off nasleduje v prípade remízy desaťminútové predĺženie štyroch hráčov proti štyrom, v prípade nerozhodnutia samostatné nájazdy s piatimi hráčmi. Vo finále play-off je to dvadsaťminútové predĺženie štyroch proti štyrom, ak sa nerozhodne, nájazdy s piatimi hráčmi.

Prestupový termín je do 31. januára 2019. Maximálny počet nasadených zahraničných hráčov do zápasu v jednom tíme je podľa Súťažného poriadku SZĽH päť. V platnosti ostáva tiež pravidlo nasadzovať do zápasov minimálne siedmich hráčov do 23 rokov.


Foto: Hokej Martin