Prvoligové finále začne v pondelok, Michalovce a Martin zabojujú o titul a extraligovú baráž

V pondelok vypukne najočakávanejšia prvoligová séria sezóny. Finále Michaloviec s Martinom bude súbojom o titul víťaza St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy a tiež miestenku v baráži o postup do Tipsport ligy. Proti sebe sa stretnú dve najlepšie mužstvá po základnej časti, ktorých vzájomné súboje lákali na tribúny tisícky divákov už počas sezóny. Očakávame, že tohtosezónne finále bude patriť k najkvalitnejším za posledné roky a opäť zaplní štadióny v oboch mestách.

 

Play-off

Michalovce

Michalovce sa do finále prebojovali pomerne hladko a v play-off prehrali zatiaľ len raz. Ako víťaz základnej časti narazili vo štvrťfinále na ôsmu Spišskú Novú Ves, s ktorou nemali väčšie problémy a do semifinále postúpili v najkratšom možnom čase. Séria s Topoľčanmi mala prinesť o niečo viac napätia, dokonca sa hovorilo aj o akomsi predčasnom finále. Dukla však nenechala nič na náhodu a takmer vždy bola o krok vpred. Doma si vypracovala náskok 2:0 na zápasy. V Topoľčanoch síce prehrala prvý duel, no najdôležiteší krok urobila vo štvrtom stretnutí. Vtedy porazila Žochárov tesne 2:0 a vybojovala si na domácom ľade postupový mečbal. Pred slušne zaplneným štadiónom už s ľahkosťou potvrdila rolu favorita, vyhrala a semifinále zvládla 4:1 na zápasy.

Martin

Martinská cesta do finále bola o čosi zložitejšia. Do štvrťfinále s Bratislavou síce vstúpili Rytieri jednoznačným víťazstvom 5:1, no v ďalšom pokrčovaní série sa zrodili už tesné výsledky. Martinčania otočili druhý zápas na domácom ľade z 1:2 na 3:2 a v hlavnom meste mali finálový mečbal. V polovici tretieho duelu prehrávali 1:3, no zomkli sa, vyhrali 4:3 a vybojovali si semifinále v najkratšom možnom čase. Tam ich čakala Dubnica, vyšťavená z náročnej päťzápasovej série s Humenným. Martin sa však v prvých troch semifinálových zápoleniach trápil. Prvý súboj s Dubnicou síce vyhral po predĺžení, no následne utrpel doma prvú porážku a v Dubnici dovolil súperovi otočiť sériu v jeho prospech. To vyvovalo aj zaujímavú reakciu vnútri kabíny, keď funkciu kapitána prebral po Jaroslavovi Markovičovi obranca Marek Pacalaj. Odvtedy bol Martin na ľade ako vymenený. V nasledujúcich dvoch zápasoch strelil dohromady 15 gólov, uštedril Dubničanom dva debakale a vybojoval si prvý mečbal. Dvoma vysokými prehrami rozladená Dubnica nemala nárok ani v šiestom semifinálovom zápolení a Martin hrajúci vo skvelej forme postúpil do finále.

 

Štatistické porovnanie

Michalovce

Ukazovateľ

Martin

293

Strelené góly

270

93

Inkasované góly

137

2396

Strely na bránu

2252

12,23%

Úspešnosť streľby

11,99%

886

Trestné minúty

733

20,48%

Využitie presiloviek

19,03%

88,05%

Úspesnosť v oslabeniach

86,10%

92,73%

Úspešnosť zásahov

91,48%

 

Vzájomné zápasy

Súboje Michaloviec s Martinom patrili v základnej časti k najatraktívnejším, a teda aj divácky najnavštevovanejším. Priemerná návšteva na zápasoch týchto dvoch tímov presiahla hranicu 1500 divákov. Obaja finalisti sa prvýkrát stretli už v 5. kole. Na ľade Martina videlo vyše dvetisíc ľudí skvelé stretnutie, ktoré napokon vyhrali domáci hokejisti po samostatných nájazdoch. V ďalších troch vzájomných súbojoch boli už Michalovčania dominantní. Postupne porazili Martin 5:1, 3:1 a naposledy v polovici januára jednoznačne 7:3.

Súhrn: Na zápasy je to v tejto sezóne 3:1 pre Michalovce, pri celkovom skóre 16:7.

 

Posily pred play-off

Michalovce posilnili ešte v decembri traja ruskí hokejisti so skúsenosťami z KHL, jeden z nich však už odišiel. Ostali Nikita Dvurečenskij a Vladislav Bojko. Tím posilnil z extraligovej Detvy útočník Matej Giľák, ktorý však predtým nastupoval v majstrovskej Banskej Bystrici. Spod Urpína sa na Zemplín presťahoval aj obranca Oliver Košecký, ktorý však počas sezóny hosťoval v Liptovskom Mikuláši. Do michalovskému tímu sa vrátil z banskobystrického hosťovania tiež aktuálny držiteľ striebornej prilby Mário Róth.

Martin sa pred play-off posilnil o dvoch hráčov z extraligovej Detvy. Brankársky post prišiel vystužiť skúsený Dominik Riečický a do defenzívy pribudol urastený obranca v najlepších hokejových rokoch Martin Šimon.

 

Hlasy kapitánov

Marek Kolba, kapitán HK Dukla Ingema Michalovce: „Začiatok play-off býva pre favoritov náročný. Tak to bolo aj v našom prípade. Prvý zápas štvrtfťinále so Spišskou Novou Vsou nebol ideálny, boli sme nervózni a súper dobre bránil. Nakoniec sme ho ale zvládli a od tohto víťazstvá sme sa odrazili do ďalších zápasov. Sme radi, že sme štvrťfinále uhrali v najkratšom možnom čase. Pred ďalšími stretnutiami sme si psychicky aj fyzicky oddýchli. Semifinále s Topoľčanmi sa zlomilo v druhom zápase, ktorý sme dlho prehrávali 0:1, no v závere sme ho otočili a vyhrali. V Topoľčanoch bola skvelá atmosféra, tri a pol tisíc ľudí, no tímovým výkonom a srdcom sme vybojovali z ich ľadu jedno víťazstvo. Doma sme už chceli postúpiť a pred finále si opäť oddýchnuť. Veľa ľudí hovorilo, že séria s Topoľčanmi bude predčasným finále a naozaj nás poriadne preverila. V Topoľčanoch bola skvelá kulisa, ktorú môžeme očakávať aj v Martine. Hoci sme vyhrali ligu s veľkým náskokom a ľudia či médiá na nás vyvíjajú tlak, musíme si uvedomiť, že aj Martin bude silným protivníkom. Možno navonok nehovorí o najvyšších ambíciách, no určite chce ligu vyhrať. Finále s ním bude výborným vyvrcholením 1. ligy. Sme naň stopercentne pripravení fyzicky aj psychicky. V semifinále sme sa zomkli a vyhrali ako tím, ako tím michalovských chalanov, ktorý teraz chce vyhrať túto ligu."

Marek Pacalaj, kapitán HK Martin: „Dovedna sme odohrali kvalitné série s Bratislavou aj Dubnicou. S oboma tímami to boli veľmi náročné zápasy a štvrťfinále nebolo podľa mňa o nič jednoduchšie ako semifinále. Do semifinále sme mali horší vstup. Po prvom zápase v Dubnici, keď sme prehrávali sériu 1:2, sme si niečo povedali v šatni a tieto slová padli na úrodnú pôdu. Ako keby z nás opadol stres a vychádzali nám veci, ktoré predtým nefungovali. Doteraz môžeme byť spokojní s našimi výsledkami, no ešte nás čaká finále, až potom budeme môcť robiť závery. Očakávame, že séria s Michalovcami bude ťažká, no budú to dobré zápasy s fantastickou kulisou či už u nás, alebo aj v Michalovciach. Dukla je zatiaľ dominantná, ale v play-off sa môže stať hocičo. Nechcem prezrádzať, čo bude platiť na súpera. Máme však výhodu, že na nás nie je vyvíjaný tlak. My si ideme finále v prvom rade užiť."

 

Naša prognóza

Finálová séria bude atraktívnym vyvrcholením kvalitného prvoligového ročníka. Michalovce budú jej logickým favoritom. Počas celej sezóny podávajú stabilné výkony a svoju silu potvrdili aj v náročnej semifinálovej sérii s Topoľčanmi. O postupe do finále rozhodli pomerne skoro, a tak mali dostatok času na regeneráciu a prípravu na absolútny vrchol prvoligovej sezóny. Ich prednosťou bude tiež široký káder a kľúčovou výhodou sa môže stať prípadný siedmy finálový zápas na domácom ľade. Ak by sa ale Martinu podarilo na Zemplíne uhrať jedno víťazstvo, hneď by sa dostal do výhody. V závere semifinále ukázal stúpajúcu formu a v kabíne tak môže panovať spokojnosť a pohoda. Martinčania si svoj cieľ už splnili, nebudú preto pod tlakom a môžu len prekvapiť. V kádri majú niekoľko skúsených hráčov a kvalitnú brankársku trojicu. Očakávame, že Michalovciam budú vyrovnaným súperom, no kvalita bude predsa len na strane Dukly.

NÁŠ TIP: 4:2 na zápasy