Raketový výstrel z juniorky do Slovana mu miesto v KHL nezaručil, musí oň zabojovať v 1. lige

Pred dvoma rokmi sa nedostal do finálnej nominácie na majstrovtsvá sveta do 20 rokov a sezónu zakončil v juniorke Slovana. Vlaňajší ročník ale Tomáša Hederu raketovo vystrelil rovno do druhej najlepšej ligy sveta. Po anabáze v reprezentačnom projekte a juniorskom šampionáte sa talentovaný Bratislavčan vrátil späť do KHL, kde dostal priestor dokonca v prvej obrane s Andrejom Meszárošom a pripísal si na konto prvé kanadské body. Štart aktuálnej sezóny mu už ale neprial tak ako vlani, o miesto v Slovane bude musieť zabojovať v prvoligovej HC Osmos Bratislava. Na úvod mu naša druhá najvyššia hokejová súťaž pripravila náročnú previerku proti lídrovi z Michaloviec.

 

Potrebuje hrávať, preto prišiel do 1. ligy

Len tento týždeň sa upieklo vaše hosťovanie v HC Bratislave, ako k nemu došlo?
Zrodilo sa to náhle. Najprv som riešil len extraligu. Skúsil som to v Detve, ale nepodarilo sa mi tam presadiť. Hľadali sme preto inú alternatívu a HC Bratislava mi poskytla miesto v mužstve. Bolo to tak dohodnuté, že som mal hrávať 1. ligu aj juniorku, aby som mal čo najviac zápasov za týždeň. Nedá sa ale hrať naraz 1. liga aj juniorka, preto budem nastupovať len v 1. lige a uvidíme, čo bude ďalej.

Na čom stroskotalo vaše pôsobenie pod Poľanou?
Nedostal som tam priestor ukázať to, čo viem. Hral som vo štvrtej formácii, mal málo času na ľade, a presne to som nechcel. Chcel som hrávať a mať čo najvyšší ice-time, aby som z tejto sezóny ešte niečo mal.

Iné extraligové tímy neboli v hre?
Riešilo sa viac klubov, ale nakoniec sa to nepodarilo dohodnúť. Ponúkli mi ale miesto v HC Bratislave, a tak som prišiel sem

Aké sú vaše prvé pocity po príchode do kabíny v bratislavskom Ružinove?
Pocity sú dobré. Chalani sú fajn, niektorých som už poznal, sú tu aj hráči z bývalej juniorky Slovana, s ktorými som hrával dlhé roky. S niektorými som sa stretol na letnej príprave a pár z ních je pre mňa nových. Partia vyzerá byť super.

Foto: starline.sk

Späť do Slovana chce ešte v tejto sezóne

Do zápasové kolotoča ste vhupli hneď zostra, a to súbojom s prvými Michalovcami...
Michalovce majú veľkú kvalitu, aj preto sú momentálne prvé. Bola to pre mňa skvelá previerka hneď na začiatok. Michalovčania hrali disciplinovane, dobre bránili, vedeli si prihrať. Hokej, ktorý predviedli, bol určite na hranici s extraligou.

Za Slovan ste v tomto ročníku odohrali len dva zápasy, aj to s minimálnym časom na ľade. Je reálne, že sa v tejto sezóne ešte vrátite do KHL?
Stať sa môže hocičo, môže sa niekto zraniť a vytiahne si ma vedenie naspäť do tímu. Všetko je otvorené. Pevne verím, že keď sa budem snažiť a pôjde mi to tu dobre, dá mi Slovan ešte šancu ukázať sa.

Priamo z juniorky Slovana sa podarilo dostať do KHL len zlomku chalanov, vy patríte medzi nich. Bolo to pre vás špeciálne, keď ste sa vlani dozvedeli o vašom povolaní do prvého tímu?
To bolo niečo neuveriteľné. Neveril som, že niekedy môžem hrávať KHL, sedieť s tými chlapcami v šatni a rozprávať sa s nimi. Dovtedy som sa chodil na nich len pozerať a ani som vtedy nepomyslel, že niekedy by som s nimi mohol hrávať. Keď som nastupoval na zápasy, mal som zimomriavky. Pevne verím, že sa mi to ešte tento rok podarí zažiť znova.

Zahrali ste si v projekte HK Orange 20 aj juniorskej extralige. Netrpí podľa vás kvalita juniorky pôsobením projektu v extralige a 1. lige?
Hráči z projektu sa vždy vrátia na play-off do juniorskej ligy, niektorí ostanú hrať play-off aj v seniorských súťažiach. Myslím si, že projekt vôbec nie je zlý, keďže tí hráči niekedy nemajú kde hrať a nedostávajú priestor v extraligových tímoch. V projekte sa môžu dostatočne vyhrať a zoznámiť s mužským hokejom. Určite im to pomôže. Juniorku to navyše nijak neovplyvní, tí hráči sa zvyčajne vrátia na play-off, ktoré je určite kvalitné.

 

Nemohol uveriť, že bodoval v druhej najlepšej lige sveta

Aká bola vaša prvá reakcia po tom, čo vás zavolali hrať KHL?
Už si to popravde ani nepamätám. (smiech) Avšak spomínam si, ako som vybehol na môj prvý zápas proti Lokomotívu Jaroslavľ. Vtedy som ani neveril, že budem hrať. Ostávalo nejakých desať minút do konca, keď ma pán tréner Říha pustil na ľad a bolo to niečo neuveriteľné. Atmosféra, rýchlosť hry, niečo neskutočné. Veľmi som sa z toho tešil, bolo to vynikajúce.

Proti UFE ste zaznamenali aj prvé body v KHL za dve asistencie. Mali ste zimomriavky, keď hlásili na štadióne vaše meno za strelcami gólov?
Bola to eufória a ani si nepamätám, že ma vôbec vyhlasovali. (úsmev) Bol som fakt v eufórii. Najprv prišla prvá asistencia, hneď na to ďalšia... Nemohol som tomu uveriť. Bolo to niečo vynikajúce. Ešte deň predtým som sa bavil s Jurajom Mikušom a radil mi, že mám strieľať na bránu. Na druhý deň sme hrali, ja som vystrelil na bránu, on to tečoval a bol z toho gól. (smiech) Po zápase sme sa na tom dobre zasmiali, bolo to neuveriteľné.

Myslíte si, že vás extraliga či 1. liga dokáže kvalitne pripraviť na návrat do druhej najlepšej ligy sveta?
Určite dokáže. Extraliga aj 1. liga má svoju kvalitu, hráči vedia korčuľovať aj si prihrať. Všetko je možné. Je jasné, že KHL je o dve triedy vyššie, no myslím si, že aj slovenské ligy ma dokážu pripraviť na návrat do Slovana.