Rastislav Konečný: Bez divákov je to komplikované, ale liga napreduje

Cez reprezentačnú prestávku pocítia kluby a hráči oddych od zápasového diania. Menej citeľná je však pauza pre funkcionárov a činovníkov Slovenského zväzu ľadového hokeja. Jedným z nich je aj člen ligových rád našich dvoch najvyšších súťaží a manažér športového oddelenia SZĽH Rastislav Konečný, ktorého sme sa pýtali na aktuálnu situáciu v TIPOS Slovenskej hokejovej lige, čo priniesli do súťaže noví partneri, ako kluby zvládajú hrať bez divákov, no aj čo hovorí na formát JOJ Slovenského pohára. A ak by ste si mysleli, že počas vianočných sviatkov si hokejový funkcionár od hokeja oddýchne, tak ste na omyle. Prácu v SZĽH vymení na chvíľu za mikrofón a kamery. 

Ako prebiehali prípravy na štart nového ligového ročníka? Vyskytli sa nejaké komplikácie napr. zo strany klubov?

Do poslednej chvíle sme riešili počet účastníkov a s tým súvisiaci model samotnej súťaže. Mali sme nachystané alternatívy pre desať aj dvanásť tímov. Formát súťaže teda bude spočívať v 44 zápasoch základnej časti, následne predkolo vyraďovacej časti a samotné play-off. V hre bola aj otázka ligového zostupu a postupu nie len smerom do extraligy, ale aj z druhej do prvej ligy. Nakoniec sa dospelo k záveru, že v týchto seniorských súťažiach sa na konci sezóny uskutoční baráž. Myslím si, že toto boli jediné menšie komplikácie, ktoré sme museli riešiť.

Ako vnímate príchod nových partnerov, ktorými sú TIPOS, JOJ Šport a Kaufland?

Na príklade príchodu týchto partnerov je vidieť záujem zväzu o aktívnu podporu druhej najvyššej hokejovej ligy. Aj týmto chce zväz klubom pomôcť, aby hrali v súťaži, ktorá má svoj cveng a úroveň. Samozrejme, súvisia s tým aj nemalé finančné prostriedky, ktoré partneri priniesli samotným klubom. Myslím si, že je to len v prospech celej veci a cítiť z toho záujem zväzu o zlepšenie kvality SHL.

Partneri pomáhajú zväzu a klubom vytvoriť súťaž, ktorá má svoj cveng a úroveň.

Druhá najvyššia hokejová súťaž sa prvýkrát vysiela v celoštátnej televízii. Ako túto možnosť vnímajú samotné kluby, hráči? Čo to podľa vás znamená pre ligu?

Z môjho pohľadu to vidím ako niečo, čo tu nikdy nebolo a je to opäť len veľký bonus k príchodu nových partnerov, ale aj k zviditeľneniu samotných hráčov, klubov a ich lokálnych partnerov. Doteraz to nebolo možné v takejto miere a celé to ide ruka v ruke s potenciálom rastu SHL.

Sú mužstvá, ktoré vás v doterajšom priebehu ligy prekvapili?

Je nutné povedať, že postavenie tímov v tabuľke je veľmi vyrovnané, jednotliví účastníci sú si plece pri pleci. Pozitívna alebo negatívna miniséria niektorého z klubov vie poradím pekne zamiešať. Je super, že je to takto vyrovnané. Príjemne ma prekvapuje Skalica a jej momentálna druhá priečka v tabuľke. Myslím si, že sa to asi ani nečakalo a možno je z toho zaskočené aj samotné vedenie klubu na čele s Mirom Lipovským, no pre hokej v Skalici je to len dobre.

Ako hodnotíte pôsobenie troch nováčikov?

Nováčik to má vždy ťažké, každý z nich si prechádza niečím novým. Hodnotím však veľmi kladne, že sú súčasťou ligového pelotónu. Veľkou škodou je momentálna neúčasť fanúšikov na štadiónoch, pretože si myslím, že v Žiari nad Hronom a v Brezne by sa zišla slušná návšteva. Modré krídla dávajú veľký priestor mladým hráčom, v kádri ich majú najviac spomedzi všetkých klubov. Je to veľké plus pre rozvoj hráčov a práve takúto úlohu by mala SHL spĺňať.

Fanúšikovia mohli byť na štadiónoch v obmedzenom počte, teraz sa hrá bez nich. Aký dopad to môže mať na kluby druhej najvyššej súťaže?

Celé to má dve roviny. Jednou z nich je príjem zo vstupného, s ktorým rátajú najmä kluby s najvyššími ambíciami. Napríklad Martin určite rátal s touto položkou do klubového rozpočtu. Ak sa bavíme o tom, že SHL sa ako celok niekam posúva, investuje sa viac do ľudských aj ekonomických zdrojov, je záujem o jej väčšiu viditeľnosť, tak práve druhá rovina veci to celé sťažuje, a tou je práve neúčasť divákov na štadiónoch. Je to komplikovanejšie v posúvaní kvality celej súťaže, no je to niečo, s čím sa musíme vyrovnávať od marca 2020. Minulý ročník bol podobný a teraz znova musíme fungovať v obmedzenom režime. Nie je to nič príjemné a všetci si prajeme, aby záver tejto sezóny, poprípade začiatok tej ďalšej, bol v lepšom móde.

Štvorica juniorov v širšej nominácii na MS dokazuje, že aj z druhej najvyššej súťaže sa dá dostať do reprezentačného výberu.

Kedysi ešte prvá liga sa borila s nízkou návštevnosťou, ktorá však v posledných rokoch stúpla v priemere o 200 divákov na zápas. Nestratia fanúšikovia kvôli covid opatreniam záujem o túto súťaž? Ako v ľuďoch zachovať puto k svojim klubom?

Myslím si, že to je výzva pre všetky športy naprieč celým spektrom, nevynímajúc našu najvyššiu súťaž a nehovoriac o NHL. Je to niečo, s čím sme možno nerátali ani my. Okrem nás si však aj fanúšikovia hokeja a športu budú musieť zvyknúť na režimy, v ktorých sa budú dostávať na štadióny. Neuvoľní sa to zo dňa na deň, aj keby sme si to všetci, samozrejme, priali. Spoločnosť si k športu časom opäť nájde cestu a nepochybujem o tom, že na tom budú pracovať aj samotné kluby. Je to však aj sociologická a psychologická otázka, ktorá zahŕňa následnú priamu účasť divákov na športových podujatiach. Bude to chvíľku trvať, ale snáď sa to celé upraví v rozumnom časovom horizonte.

Štyria mladíci z TIPOS SHL (Beke, Fatul, Marinov, Nemec) boli v širšej nominácii na juniorský šampionát. Je to podľa vás odzrkadlenie toho, že sa oplatia ligové kvóty pre mladých hokejistov?

Ligové kvóty sú iné v extralige a rozdielne v SHL, kde nastupuje viac mladých hráčov a v tomto smere sú kvóty veľmi pozitívne „prekračované“. SHL ponúka prirodzený priestor pre mladších hokejistov a spomínaná štvorica len dokresľuje to, že aj z druhej najvyššej súťaže sa dá dostať do reprezentačnej nominácie. Vstupujú však do toho aj iné faktory, napríklad zranenie Richarda Nemca, no to prináša hokejový život. Celé je to ale dobrý odkaz pre ostatných mladých hráčov, ktorí keď hrajú dobre a je ich vidieť v SHL, tak majú šancu prebojovať sa do nominácie reprezentačného výberu.

Rastislav Konečný

Konečný cíti potenciál ligy aj JOJ Slovenského pohára. Zdroj: Archív R. Konečný

Žilina si ako zástupca TIPOS SHL zahrá finále JOJ Slovenského pohára. Ako vnímate tento fakt?

Teší ma, že do finále sa dostala Žilina, ktorá k tomu pristúpila s plnou vážnosťou a chce získať trofej. V ceste im ale stojí rovnako naladený súper z Prešova, ktorý k tomu pristúpil takisto zodpovedne. Na vyvrcholenie pohára sa veľmi teším.

Zdá sa, že táto súťaž môže byť prínosom pre tímy z TIPOS SHL. Aké sú do budúcna plány s JOJ Slovenským pohárom?

Určite v tom chceme pokračovať. Mám pocit, že to má potenciál a opodstatnenie. Vždy, keď sa spúšťa niečo nové, tak chvíľku trvá, kým dané prostredie takýto projekt privíta. Samotný prístup je však koniec koncov na manažéroch a prezidentoch klubov. Myslím si, že tento formát by sa mohol stať peknou tradíciou, ktorú keď si chceme vybudovať, tak na tom musíme pracovať všetci spolu. Verím, že ďalší ročník pohára prinesie lepšiu odozvu zo strany extraligistov a kluby z SHL sa utvrdia v tom, že je to dobrý projekt.

Verím, že JOJ Slovenský pohár si nájde obľubu medzi fanúšikmi aj klubmi. Samozrejme, pre kluby je to aj zaujímavá finančná motivácia.

Ako bude prebiehať príprava na ďalší ročník tohto súťažného formátu?

O formáte ďalšieho ročníka JOJ Slovenského pohára budeme komunikovať už skôr, tým pádom vznikne väčší priestor pre prípravu zo strany klubov. Budú vedieť, kedy a ako sa bude hrať, čím sa vytvorí možnosť lepšieho zariadenia si predsezónnych plánov. Rád by som bol v tomto trpezlivý, na zväze sa budeme snažiť, aby bol tento projekt pre účastníkov čo najzaujímavejší. Verím, že si nájde obľubu medzi fanúšikmi aj samotnými klubmi. Samozrejme, je tu aj zaujímavá finančná motivácia.

Blížia sa Vianoce. Ako strávite tieto sviatky? Oddýchnete si od hokeja, alebo ani veľmi nie?

Chystajú sa majstrovstvá sveta juniorov a okrem práce v hokejovom zväze spolukomentujem pre verejnoprávnu televíziu reprezentačné prenosy. Čakajú ma teda hokejové Vianoce, ktoré zahŕňajú prípravný zápas nášho výberu s Fínskom a aj samotný šampionát, takže s hokejom budem dennodenne v kontakte. Budem sa tomu venovať naplno a som na to zvyknutý, pretože vianočný čas si asociujem práve s juniorskými majstrovstvami sveta. Oddýchnem si teda nie od hokeja, ale s hokejom.