Boli sme najmladším tímom s vekovým priemerom 20 rokov, projekt napĺňa očakávania, tvrdí Lažo

HC Slovan Bratislava pred aktuálnym súťažným ročníkom ukázal, že na rozvoji mladých hráčov mu skutočne záleží. Výsledkom bol aj vznik tímu Modrých krídel, ktorého dlhodobou víziou je kvalitná príprava mladých hokejistov na seniorský hokej. Premiérovú sezónu si novovzniknutý klub odkrútil v druhej najvyššej súťaži, kde potvrdil zmysel a potenciál celého konceptu. A navyše ako jediný z troch nováčikov dokázal napokon postúpiť aj do play-off. 

Naplnené očakávania

Každý nový projekt potrebuje určitý čas na stabilizáciu, inak to nebolo ani v prípade Modrých krídel, ktoré sa vydali odvážnou a úctyhodnou cestou pôsobenia v mužskom hokeji s mladými hráčmi.

„Myslím si, že očakávania od tohto projektu v podobe rozvoja mladých hráčov a tzv. prestupnej stanice medzi juniorským a seniorským hokejom sa naplnili. Každý zápas sme nastupovali aspoň s deviatimi, desiatimi ostaršenými hokejistami, väčšinou to boli juniori, hrali však aj traja hráči dorasteneckého veku. Boli sme najmladším tímom ligy s vekovým priemerom 20 rokov, pôsobenie v druhej najvyššej súťaži dalo chlapcom veľa,“ vysvetlil na úvod generálny manažér Miroslav Lažo. 

Úvod ročníka však mala rezerva bratislavského Slovana rozpačitý. Podpísala sa pod to nezohratosť a osvojovanie si nového systému, a tak prvých sedem duelov prinieslo len jedno víťazstvo.

„Treba spomenúť, že celý projekt vznikol pomerne neskoro – licenciu sme dostali až na konci augusta. Skladba mužstva bola náročná a pocítila to najmä naša juniorka, ktorej sme vzali tých najlepších hráčov. Úvod síce nebol výsledkovo optimálny, no všetko si muselo spolu sadnúť. Chlapci začali chápať, čo je to seniorský hokej a akú kvalitu má druhá najvyššia súťaž. Mňa osobne veľmi prekvapila skutočne vysoká úroveň tejto ligy,“ vyjadril sa k štartu do súťaže bývalý extraligový hokejista.

Boli sme najmladším tímom ligy s vekovým priemerom 20 rokov, pôsobenie v druhej najvyššej súťaži dalo chlapcom veľa. 

Záver sezóny bol však v podaní Modrých krídel vydarený. Z desiateho miesta po základnej časti dokázali v kvalifikácii o play-off vyradiť siedmy celok a ako jediný nováčik sa tak prebojovali medzi najlepšiu osmičku. 

„Koniec sezóny bol z nášho pohľadu úspešný, dokázali sme vyradiť Považskú Bystricu. Musím pochváliť celý tím. Chlapci zistili, že ak súperovi nedajú priestor na tvorbu hry, tak môžu potrestať ich následné chyby. Veľmi sme chceli, aby si chlapci vyskúšali predkolo play-off, samotná štvrťfinálová účasť už bola niečím navyše, som za to rád. Z môjho pohľadu projekt Modrých krídel splnil účel, som nad očakávania spokojný,“ hovorí Lažo.

Postupný progres

Podobné obdobia so striedaním neúspechov a víťazstiev sa s malými odchýlkami opakovali prakticky celú základnú časť. Panovala však v klube spokojnosť s herným pokrokom hokejistov. „S postupným vývojom sezóny som videl progres mladých hráčov. Naše výsledky síce boli striedavé, no mladí chlapci sa učili každým dňom, to bolo pre Modré krídla najdôležitejšie,“ tvrdí Lažo.

Všetko však bolo závislé od toho, koho sme mali k dispozícii, ktorých hráčov potrebovala juniorka a kto sa bol u nás rozohrať z áčka extraligového Slovana. Hráči ako Kundrík, Urbánek, Bačík, Bezák, Beňo, Hlavaj boli pre nás vždy plusom a podpísalo sa to aj na výkonoch Modrých krídel. Zvlášť podstatná bola prítomnosť Miroslava Preisingera, ktorý dokázal byť veľkým prínosom pre celé mužstvo a mal byť jednou z opôr kostry tímu. Veľkú časť sezóny nám však chýbal, veľmi sme to pocítili a bola to obrovská strata,“ ponúkol pohľad na tvorbu kádra pred jednotlivými zápasmi.

 

Modre kridla Miroslav Lazo

Generálny manažér Modrých krídel Miroslav Lažo. Zdroj: hcslovan.sk / Modré krídla

Štvrťfinále a budúcnosť

Nasledovalo neľahké štvrťfinále proti žilinskému favoritovi, kde však najmä v prvom a poslednom dueli nechýbalo veľa a „vlci“ mohli ostať nepríjemne zaskočení.

„Podobné výkony ako v kvalifikácii o play-off predvádzal náš tím aj proti suverénnemu lídrovi zo Žiliny. Samotní Žilinčania mi povedali, že prvý a posledný zápas série viseli skutočne na vlásku. Mali sme obrovské príležitosti na vyrovnanie a môžem objektívne povedať, že súper sa v týchto dvoch zápasoch triasol o výsledok. Veľmi nás teší, že sme im dokázali byť vyrovnaným protivníkom,“ spokojne zhodnotil generálny manažér.

S pôsobením počas historicky prvej sezóny nového klubu panuje zo strany vedenia spokojnosť, no kompetentní už premýšľajú nad vylepšeniami do ďalšieho fungovania.

„Do budúcna určite vidím priestor na zlepšenie. Musíme si dať väčší pozor na to, aby sme už tak neoslabili náš juniorský tím. Dôraz budeme klásť na herný prejav. Cieľom je, aby hráči Modrých krídel boli kreatívni, aktívni a mentálne dobre pripravení,“ predostiera svoje myšlienky Lažo.

Musíme si dať pozor na rozumný a systémový posun juniorov do seniorského hokeja, aby chlapci zbytočne neodhadzovali puky a nestratili kreativitu.

„Takisto je potrebné myslieť aj na samotný posun hráčov z juniorky do Modrých krídel, ktorý by mal byť za odmenu. Uponáhľaný krok smerom do vyššieho tímu môže priniesť na hokejky mladých hokejistov zbytočné odhadzovanie puku a stratu kreativity. Rozumný a systémový presun k seniorom považujem do ďalšieho pokračovania projektu za kľúčový,“ dodáva na záver rozumný argument generálny manažér rezervy bratislavského Slovana.

Neľahký začiatok aj pre hráčov

Ku generálnemu manažérovi sa pridal aj útočník Dušan Klučiar, ktorý nazbieral v 50 zápasoch štyridsať bodov a v 28-ich rokoch bol lídrom mladého tímu Modrých krídel.

„V prvom rade treba povedať, že všetko to bolo veľmi narýchlo. Nevedeli sme do čoho ideme, trénovať sa začalo až v auguste a tím sa vyskladal tesne pred začiatkom ligy. Začínali sme prakticky od nuly, potrebovali sme sa zohrať a vštiepiť si daný herný systém," spomína na neľahký štart celého projektu Klučiar. 

Pokračovanie sezóny a zlepšené pôsobenie mladších hráčov však vytváralo priestor na pozitívnejšie myšlienky. „Začiatok sezóny bol pomerne ťažký, chlapci sa však postupom času zlepšovali a dostavili sa aj výsledky. Celkovo sezónu hodnotíme ako úspešnú, vyradili sme Považskú Bystricu a vo štvrťfinále sme potrápili Žilinu, pre ktorú sme neboli jednoduchým súperom,“ dodal na úvod krídelník Bratislavčanov.

Najproduktívnejší hráč Modrých krídel sa vyjadril aj k októbrovej šnúre piatich trojbodových ziskov po sebe. „Mám pocit, že séria piatich výhier v rade miestami pôsobila na náš tím kontraproduktívne. Možno sme si začali myslieť, že vieme hrať otvorený hokej s tými najlepšími mužstvami v lige. Prestali sme robiť to, čo nás zdobilo - chýbala nám bojovnosť a húževnatosť,“ upozornil na nevyžiadané aspekty úspechu.

Krídelník Klučiar patril k oporám mužstva na ľade aj mimo neho. Zdroj: Modré krídla

Nápomocný pre klub a mladých hráčov

Klučiar bol jedným z najskúsenejších hokejistov mužstva, dokazoval to aj prínosom kanadských bodov a v tomto smere sa stal absolútnou jednotkou tímu. „Moju pozíciu lídra v kanadskom bodovaní mužstva by som veľmi nepreceňoval, pretože v tíme som bol celú sezónu a odohral som viac zápasov ako mladší hráči, ktorí sa u nás striedali,“ zhodnotil triezvym úsudkom.

„Pán manažér Lažo ma do tímu zavolal za účelom potiahnutia mladších hráčov k lepším výkonom. Chlapci mali osvojené návyky, ktoré sa v mužskom hokeji netolerujú, práve v týchto chvíľach som sa snažil byť vodcom. Individuálnych bodov som mohol nazbierať aj viac, hlavne ku koncu sezóny mi došla para a nebolo to ono. Stále som ale chcel pomôcť tímu na ľade aj mimo neho,“ preukázal správne nastavené priority.

Spokojnosť s herným prejavom

Útočník Modrých krídel priblížil aj svoje pocity po víťazstve v kvalifikácii o play-off nad Považanmi. „Prvé stretnutie sme síce prehrali, následne sme si ale uvedomili, že už nejde iba o obyčajné zápasy. Zmenili sme náš prístup, bojovali sme o každý centimeter ľadu a vo zvyšných dueloch sme zvíťazili. Bol som hrdý na náš tím,“ obzrel sa za sériou s „pantermi“.

V hlavnom meste si uvedomovali aj vysokú kvalitu štvrťfinálového protivníka spod Dubňa, no nechceli mu dať nič zadarmo a na ľade sa prezentovali odhodlaným dojmom.

„V priebehu sezóny najviac trpela naša koncovka a presilové hry. Z časti sa to ukázalo aj proti Žiline. Myslím si, že pri hre s plným počtom hráčov na ľade sme s nimi dokázali hrať vyrovnaný hokej. Nepochybná kvalita žilinského mužstva sa ukázala pri ich presilových hrách, ktoré využili. Minimálne v prvom a poslednom zápase sme ich však dokázali vytrápiť,“ tvrdí Klučiar. 

Chlapci mali osvojené návyky, ktoré sa v mužskom hokeji netolerujú, práve v týchto chvíľach som sa snažil byť vodcom.

Idea a fungovanie klubu sa 28-ročnému útočníkovi skutočne pozdávali. „Myslím si, že priebeh sezóny a jednotlivé zápasy dali mladším chlapcom veľa. Odrazili sa k lepším výkonom a viacerým to pomohlo k prestupu do iného tímu. Netreba zabúdať ani na to, že sme mali najmladší tím v lige a pre mnoho chlapcov to bol prvý kontakt s mužským hokejom. Celkovú myšlienku a pôsobenie projektu Modrých krídel hodnotím skutočne vysoko kladne,“ zakončil najlepší strelec bratislavského kolektívu.


Súvisiace články