Sebavedomí Vlci majú pred pohárovým finále dvojitú motiváciu

Neprehrali od polovice novembra a v TIPOS Slovenskej hokejovej lige sa môžu pochváliť úctyhodnou sériou dvadsiatich víťazstiev. Vlci zo Žiliny v utorňajšom finále JOJ Slovenského pohára zabojujú o predĺženie úspešnej šnúry, ale uvedomujú si, že pozícia papierového favorita bude na domácom klzisku patriť extraligovému Prešovu.

Žilinčania sa naladili na súboj o trofej piatkovým ligovým triumfom 5:0 nad hokejistami Žiaru nad Hronom. „Neriešime fakt, že finále sa napokon nebude hrať na neutrálnej pôde. Extraligové zápasy Prešova pravidelne navštevuje veľa divákov, takže sa tešíme na dobrú kulisu. Domáci budú favoriti, ale pokúsime sa im skomplikovať túto pozíciu. Sme športovci a v každom zápase chceme podať čo najlepší výkon,“ vyhlásil hlavný tréner hráčov spod Dubňa Stanislav Škorvánek starší.

Vlci v aktuálnej sezóne nie sú zvyknutí na prehry. Jednu z mála zaznamenali v úvodnom dueli JOJ Slovenského pohára, keď podľahli Spišskej Novej Vsi. Víťazstvami nad Zvolenom a Skalicou si však zabezpečili postup zo základnej skupiny a v semifinále vyradili Košičanov, ktorí nasadili do dvojzápasu juniorov.

„Máme radosť, že sa nám podarilo dobre reprezentovať klub v rámci pohárovej súťaže. Zápasy v základnej skupine mali kvalitu a boli sme vďační za konfrontáciu s tímami z extraligy. Bola to pre nás kvalitná príprava na ligu, ktorá mala navyše súťažný náboj. Je pravda, že Košičania nám v semifinále uľahčili situáciu, ale nepozerali sme sa na to. Išli sme si svoje a teraz náš čaká finále,“ pokračoval Škorvánek. Jeho zverenci triumfovali v zápasoch s východniarmi 9:0 a 6:1.

Žilinčania netaja, že túžia po extraligovej miestenke. V predchádzajúcej sezóne však nezvládli finálovú sériu play-off so Spišskou Novou, a tak sa v prebiehajúcom ročníku pokúšajú o reparát. V 38 zápasoch TIPOS SHL nazbierali 95 bodov so skóre 156:66. Pred druhou Skalicou majú 20-bodový náskok. „Hráme sebavedomo a uvoľnene. Chceme to ukázať aj vo finále, hoci vieme, že nás čaká súper z iného súdka,“ priznal žilinský útočník Patrik Koyš.

Bronzový medailista z juniorského svetového šampionátu v roku 2015 patrí medzi kľúčové postavy Vlkov. V lige si drží priemer jedného bodu na zápas a má aj bohaté extraligové skúsenosti. „Samotné pohárové finále pre nás predstavuje špeciálnu motiváciu, ale dôležité je aj to, že hráme s tímom z najvyššej súťaže. Môžeme sa porovnať s extraligistom, čo znamená dvojitú motiváciu,“ doplnil 26-ročný hokejista. 

Zatiaľ čo Žilinčania si hokej užívajú, Prešovčania majú za sebou náročnejšie obdobie. V závere januára ich zasiahol koronavírus a v úvode kalendárneho roka si pripísali osem prehier v desiatich dueloch. „Kluby sú vzhľadom na koronavírus v ťažkej situácii. Žijeme však v takejto dobe a musíme to iba akceptovať. V takých prípadoch je dôležitá šírka kádra,“ zdôraznil Škorvánek, ktorý v uplynulých týždňoch okrajovo sledoval výkony finálového protivníka.

„Prioritne sa venujeme súperom v rámci našej súťaže, ale klamal by som, ak poviem, že som si zápasy Prešova v televízii nepozrel pozornejšie. Detailnejšie sme sa však na finále začali pripravovať až cez víkend,“ dodal čerstvý päťdesiatnik.