Semifinále medzi Skalicou a Martinom môže priniesť zvláštny paradox. Bude domáce prostredie nevýhodou?

Semifinálové zápolenia TIPOS Slovenskej hokejovej ligy otvorí už vo štvrtok séria druhej Skalice proti tretiemu Martinu. Obidva tímy boli vo štvrťfinále favoritmi, no napokon sa triasli o finálny výsledok a o postup do ďalšieho kola museli bojovať v siedmom zápase. Zaťažkávaciu skúšku ale oba celky zvládli a v semifinále si to rozdajú medzi sebou.

Očakávať môžeme dlhú a vyrovnanú sériu. Záhoráci aj martinskí „rytieri“ už v minulosti prenikli až do finále, Skaličania naposledy pred štyrmi rokmi, Martinčania pred troma. Fanúšikovia by si to určite radi zopakovali a o vybičovanú atmosféru tak iste nebude núdza. Ešte pred samotným začiatkom úvodného duelu semifinále sme sa však pozreli na to, ako na tom oba kluby sú.

Play-off

HK iClinic Skalica  HK iClinic Skalica

Skalica do štvrťfinále play-off nastúpila z druhého miesta po základnej časti a oprávnene bola horúcim kandidátom na postup do semifinále. Jej súperom sa stala Trnava, ktorá si miestenku vo vyraďovacích bojoch zabezpečila vďaka zvládnutej kvalifikácii o play-off. „Gladiátori“ však už v prvom zápase ukázali, že Záhoráci to nebudú mať ľahké. Skaličania prvý duel na domácom ľade prehrali 3:4 a razom mali čo doháňať. Senzáciu v podobe dvoch domácich prehier však nedostupili. Odvety na trnavskom ľade začala lepšie Skalica, no v druhom vonkajšom zápase už na výhru nenadviazala a Trnave podľahla rozdielom triedy 2:5. Zvyšné štvrťfinálové duely boli vzácne vyrovnané. Najprv diváci v Skalici mohli vidieť až samostatné nájazdy, ktoré na radosť prítomných fanúšikov ovládli domáci hráči, čím získali semifinálový mečbal. Trnavčania následne doma nedopustili ukončenie série a po zvládnutom predĺžení vyrovnali sériu na 3:3. Rozhodujúci siedmy zápas dospel opäť do predĺženia, po ktorom sa definitívne radovala Skalica.

Michal Šátek, útočník Skalice: „Bola to náročná séria, už len tým, že to bolo na sedem zápasov, no aj jednotlivé duely boli vyrovnané. Niežeby sme boli prekvapení, že Trnava hrala veľmi dobre, my sme vedeli, že to nebude ľahké. Ale hrala naozaj výborne. Od posledného zápasu v základnej časti sme stáli 13 dní a cítili sme to. Aj sme sa na to chystali, ale zápasový rytmus je úplne iný. Na to môžete trénovať akokoľvek, ale zápas sa nedá nahradiť ničím. Ten prvý zápas nám preto nevyšiel a všetko sa to skomplikovalo. Bolo to napínavé až do konca. Sme však radi, že sme mali aj trošku šťastia, zvládli to a postúpili do ďalšieho kola.“

 

HK VITAR Martin   HK VITAR Martin

Martinčania podobne ako Skaličania vstupovali do štvrťfinálovej série ako favorit, no s húževnatým súperom z Dubnice sa poriadne vytrápili. Martin nezvládol hneď úvodný domáci zápas a po predĺžení prehral 2:3. Porážku sa mu podarilo odčiniť hneď v ďalšom dueli a séria sa presťahovala na Považie za vyrovnaného stavu. Dubnickí fanúšikovia si užili dve predĺženia, najprv sa v bezgólovom stretnutí rozhodovalo až v nájazdovej lotérii, v ktorej boli lepší domáci hráči, v nasledujúcom zápase sa rozhodlo v samotnom predĺžení, pričom sa tešili Martinčania a stav série vyrovnali na 2:2. V piatom zápolení si Turčania doma vybojovali mečbal a hodlali sa v Dubnici urobiť posledný krok k postupu. Spartak sa im však vzoprel a víťazstvom 3:0 si zabezpečil rozhodujúce siedme stretnutie. V ňom triumfoval domáci Martin a po úchvatnej sérii, plnej emócií, kvalitného hokeja s peknou kulisou, mohol oslavovať postup do semifinále.

Miloš Fafrák, útočník Martina: „Osobne som očakával trošku jednoduchšiu sériu. Aj keď v základnej časti sme mali vyrovnané vzájomné zápasy, očakával som, že to zvládneme tak 4:1 alebo 4:2. Ale nakoniec nás Dubnica dosť potrápila, bola to dobrá, vypätá séria a chvalabohu sme to v siedmom zápase zvládli a ideme ďalej.“ 

Štatistické porovnanie

HK iClinic Skalica Skalica Ukazovateľ HK VITAR Martin    Martin
212 Strelené góly 178
143 Inkasované góly 135
2124 Strely na bránu 2008
9,98 % Úspešnosť streľby 8,86 %
808 Trestné minúty 797
24,89 % Využitie presiloviek 19,75 %
82,97 % Úspešnosť v oslabeniach 81,28 %
91,90 % Úspešnosť zásahov 91,89 %

 

Michal Šátek

Michal Šátek pomohol k postupu do semifinále 2 gólmi a 4 asistenciami. Zdroj: FB HK Skalica

Vzájomné zápasy

Vo vzájomných stretnutiach nemal ani jeden tím výrazne navrch. Dvanásť dostupných bodov si mužstvá rozdelil v pomere 5:7. Najprv Martinčania uspeli na Záhorí, keď zvíťazili pomerom 4:3. Skalica sa následne pokúšala vrátiť súperovi požičané rovnakým skóre, no podarilo sa jej to až po predĺžení. V treťom vzájomnom súboji „rytieri“ zopakovali výsledok z prvého vzájomného stretu a fanúšikovia tak do tretice mohli vidieť stav 3:4. Jediný duel s vyšším gólovým rozdielom bol posledný. Martin doma pred koncom základnej časti podľahol Skalici 0:3.

Súhrn: Na zápasy je to v tejto sezóne 2:2, pri celkovom skóre 13:11.

Hlasy hráčov

HK iClinic SkalicaMichal Šátek, útočník HK iClinic Skalica: „Stretnú sa dve kvalitné mužstvá, bude to náročná séria. Martin má svoju kvalitu aj silu, takisto aj my, a verím tomu, že to budú veľmi dobré zápasy. Ale čaká nás náročná séria, nečakáme nič jednoduché. Budeme robiť všetko pre to, aby sme hrali čo najlepší a poctivý hokej a aby sme postúpili do finále.“

HK VITAR Martin   Miloš Fafrák, útočník HK VITAR Martin: „Kým Dubnica hrala viac obranný štýl zozadu, vieme o Skalici, že predvádzajú útočný štýl hokeja, ktorý hráme aj my. Takže by mohlo padať viac gólov a hokej môže byť zaujímavejší aj pre divákov. Skalica má dobré presilovky, skúsených hráčov, na ktorých si musíme dávať pozor. Všetci sa cítime dobre, nikto nie je zranený. Únavu neriešime, Skalica hrala takisto sedem zápasov, sme na tom úplne rovnako. Ideme do série s tým, že ju ideme vyhrať!“

Miloš Fafrák

Miloš Fafrák a jeho spoluhráči sa môžu spoliehať na perfektnú martinskú kulisu. Zdroj: FB HK Martin

Zaujímavosti série

Pri pohľade na vzájomné zápasy oboch tímov je zaujímavé, že v súbojoch ťahal za kratší koniec vždy domáci celok. Martin vyhral v tejto sezóne dvakrát na Záhorí a, naopak, Skalica vyhrala dvakrát v Turci. Táto kuriozita pritom neplatila iba v súčasnej sezóne, ale začala už v tej predchádzajúcej. Naposledy 22. novembra 2020 si postrážil Martin domáci ľad, odvtedy ubehlo sedem stretnutí, v ktorých sa zakaždým radovali hostia. Môže sa domáce prostredie premeniť v nadchádzajúcom semifinále na nevýhodu?

„Priznám sa, že o tomto som netušil. Ale ja si pamätám play-off sériu s Martinom ešte v extralige, kde to bolo presne rovnako. My sme vyhrali trikrát v Martine a zase Martin trikrát u nás v Skalici. Až v siedmom zápase vyhral Martin doma a porazil nás. Túto sériu si veľmi dobre pamätám, to bolo jediné, čo mi napadlo, keď sme sa dozvedeli, že v semifinále budeme hrať s Martinom,“ načrtol paradoxnú situáciu, ktorá sa môže znova opakovať 35-ročný skalický odchovanec Michal Šátek. 

Ten zažil poslednú vzájomnú sériu v play-off Skalice s Martinom pred dvanástimi rokmi, ešte v extralige. Zápolenie medzi oboma súpermi vtedy vyústilo až do siedmeho duelu, v ktorom napokon Martin doma zdolal Skalicu 2:1. Čo je však okrem toho ešte väčším paradoxom? V prvých šiestich zápasoch série zakaždým zvíťazil hosťujúci tím a až v siedmom súboji si Martin postrážil domáce prostredie a postúpil do semifinále.

„Takéto štatistiky sme zatiaľ vôbec neevidovali. Ale môžem to spomenúť v šatni, aby to bola pre nás ešte väčšia motivácia vyhrať v Skalici, keďže začíname tam,“ s úsmevom podotkol martinský krídelník Miloš Fafrák. 

Uvidíme v semifinálovej sérii pokračujúci trend víťazstiev hostí, alebo fanúšikovia poženú za výhrami domácich hokejistov? „Môže to niečo napovedať, ale môže to byť aj náhoda. Aj v Skalici, aj u nás chodí teraz na hokej dosť priaznivcov, budeme mať dobrú atmosféru. Nám to vyhovuje, vieme sa viac vyburcovať, takže dúfam, že nám to bude len pomáhať a že Skalici to bude zväzovať ruky,“ hovorí dobre naladený 22-ročný Fafrák. 

Naša prognóza

Až na jeden prípad majú mužstvá za sebou vyrovnané vzájomné zápasy, no posledný duel, odohraný iba tri kolá pred koncom základnej časti, ovládli presvedčivejšie Skaličania. Okrem toho, skalické mužstvo nastrieľalo vo štvrťfinálovej sérii Trnave dvadsať gólov, čo je najviac spomedzi všetkých tímov. Záhoráci sa v početných výhodách, ktoré sú často rozhodujúcim faktorom v zápasoch play-off, pomerne trápili, zatiaľ čo Martin premenil vo štvrťfinále každú štvrtú presilovku. Mužstvo z Turca taktiež inkasovalo o sedem gólov menej ako Skaličania.

Práve pevnejšia defenzívna a efektívne presilovky Martina môžu byť v nadchádzajúcej sérii kľúčové. Samozrejme, rozhodovať budú detaily a aj individuálne výkony či chyby jednotlivcov. Popri tom sa môžeme tešiť aj na skvelú atmosféru, oba tímy už vo štvrťfinále povzbudzovalo viac než tisíc fanúšikov a siedmy duel na Záhorí si prišlo vychutnať dokonca vyše dvetisíc divákov. Aj tí by mohli nakoniec pomôcť prikloniť misky váh na stranu martinských „rytierov“.

 

NÁŠ TIP: HK iClinic Skalica 3:4 na zápasy HK VITAR Martin

 

 

Program série

HK iClinic Skalica HK iClinic Skalica
17:00
24.03.2022
JOJ Šport
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
HK iClinic Skalica HK iClinic Skalica
18:00
25.03.2022
JOJ Šport
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
18:00
28.03.2022
Huste.tv
HK iClinic Skalica HK iClinic Skalica
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
18:00
29.03.2022
JOJ Šport
HK iClinic Skalica HK iClinic Skalica
HK iClinic Skalica   HK iClinic Skalica
17:00
01.04.2022
JOJ Šport
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
HK VITAR Martin   HK VITAR Martin
18:00
03.04.2022
JOJ Šport
HK iClinic Skalica HK iClinic Skalica
HK iClinic Skalica   HK iClinic Skalica
17:00
05.04.2022
JOJ Šport
HK VITAR Martin HK VITAR Martin