Séria je opäť otvorená, v boji o finále rozhodne srdce

Zatiaľ čo Žilinčania pokračujú v play-off bez prehry a po vyradení Dubnice sa už môžu začať pripravovať na finále, stav druhej série medzi Martinom a Spišskou Novou Vsou je po štyroch zápasoch nerozhodný 2:2.

Spišiaci síce vykročili do semifinále hladkým triumfom 6:2 a v Turci mali blízko aj k druhému víťazstvu, po prehre 1:2 v predĺžení však následne pustili perie aj na domácom ľade (2:5) a pred pondelkovým štvrtým zápasom tak čelili neľahkej situácii. Hrozbu odovzdania postupových mečbalov do rúk súpera však zverenci Miroslava Mosnára nepripustili a séria je po ich víťazstve 2:0 opäť otvorená.

Skóre štvrtého semifinále otvoril v jedenástej minúte pohotovým tečom v predbránkovom priestore Lukáš Vartovník a v polovici stretnutia pridal druhý gól v presilovej hre Matej Giľák. O všetko ostatné sa už potom postaral brankár Marcel Melicherčík.

„My hráme v tomto play-off celkovo dobre. Disciplinovane a takticky,“ pochválil spoluhráčov Melicherčík, ktorý si na svoje konto pripísal už šiestu nulu sezóny. „V tomto zápase chlapci nepoľavili v žiadnom momente, blokovali strely, korčuľovali a držali systém. Mňa tam niečo trafilo a celkovo to bol kompaktný a tímový výkon.“

„Marcel je našou oporou a opäť nás podržal. V treťom zápase sme nepremieňali šance my, teraz mali smolu Martinčania. Určite sa však pod to podpísal práve Marcelov výkon,“ opätoval slová vďaky svojmu brankárovi strelec druhého gólu Matej Giľák. Na svojej hokejke mal aj tretí presný zásah,  no zoči voči Branislavovi Bernátovi nastrelil iba konštrukciu bránky. „Chýbalo tam pár centimetrov a puk sa bohužiaľ neodrazil do bránky. To však teraz vôbec nevadí a podstatné je, že sme vyhrali. Už pred zápasom sme si vraveli, že máme kvalitné a skúsené mužstvo. Ak pôjdeme naplno, tak nemôžeme prehrať. Hrali sme organizovane a hoci sme ešte niektoré šance nepremenili, nedostali sme gól a to je podstatné.“

„Rytieri“ z Turca skórovali v prvom súboji na Spiši päťkrát, no v odvete sa v útoku nepresadili ani raz. K dispozícii pritom mali viaceré kvalitné príležitosti.

„Bez gólu sa vyhrať nedá, no šance sme mali. Nepadlo nám to a im tak stačili dva góly. Výborne chytali obaja brankári, ale niektoré čisté šance jednoducho musíme premieňať,“ poznamenal útočník HK Martin Andrej Themár.

Martinčania si však každopádne vzali na Spiši to, čo súperovi „požičali“ doma a séria je teraz opäť úplne otvorená.

My si teraz musíme hlavne vyčistiť hlavy. Máme slabšie prvé tretiny a toto potrebujeme vylepšiť. Verím, že ak zvládneme úvod piateho zápasu, tak to doma uhráme. Je to náš hrad a musíme zabojovať na maximum. Verím, že na Spiš sa vrátime s postupovým mečbalom,“ vyjadril odhodlanie Martinčanov Themár. Kľúčom k úspechu sú podľa neho „bojovnosť a srdce. Iný recept neexistuje.“

Po rovnakých zbraniach však plánujú siahnuť aj Spišiaci.

„Obaja sme na tom rovnako a svoje teraz zohrajú nervy i skúsenosti. My máme skúseností dostatok a verím, že to zvládneme. Teraz je to o tom, aby sme zozbierali sily a vyžmýkali zo seba všetko. Postúpi ten, kto sa viac obetuje pre tím a ukáže väčšiu túžbu,“ zamyslel sa Matej Giľák, na ktorého nadviazal Marcel Melicherčík. „Každý zápas série je veľmi dôležitý, ale s pribúdajúcim záverom série je to samozrejme nervóznejšie. Herne sme ukázali, že na to máme. Fyzické schopnosti sú v poriadku a síl máme na rozdávanie. Uvidíme, čo prinesie piaty zápas. Verím, že budeme efektívni a nadviažeme na zodpovedné výkony. Všetky zápasy série majú podobný priebeh a rozhoduje využívanie vypracovaných šancí.“

Silná túžba po finále je citeľná na oboch stranách. Na tej martinskej zvyšuje motiváciu aj možnosť jedinečnej série proti hlavnému rivalovi zo Žiliny. Tradičná bitka o Strečno by bola v tomto prípade zároveň bojom o Tipos extraligu.

„Určite by nás to lákalo a bolo by to atraktívne pre celý región. My však ešte vo finále nie je a nemôžeme myslieť na Žilinu. Pred nami je piaty zápas série proti Spišiakom a na to sa musíme sústrediť na sto percent,“ dodal Andrej Themár.


Prehľad zápasu

2
Góly Góly
0
32 (6,25 %)
Strely Strely
30 (0,00 %)
30 (100,00 %)
Zákroky Zákroky
30 (93,75 %)
1/4 (25,00 %)
Presilové hry Presilové hry
0/6 (0,00 %)
6/6 (100,00 %)
Oslabenia Oslabenia
3/4 (75,00 %)
0/0 (0,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
0/0 (0,00 %)
Kompletný prehľad zápasu

Priebeh zápasu

1. tretina
2. tretina
3. tretina
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu

Fotogaléria