Séria krajského derby v znamení najproduktívnejších hráčov ligy

Pútavé štvrťfinálové predstavenia sľubuje séria zápasov medzi Skalicou a Trnavou. Záhoráci si miestenku vo vyraďovacích bojoch zaistili druhým miestom po základnej časti, „gladiátori“ sa medzi osmičku najlepších dostali cez kvalifikáciu. Doterajšie vzájomné strety ale napovedajú veľmi vyrovnanú bitku, ktorú okorení aj fakt, že ide o krajské derby. Ako ukázala nedávna minulosť, dôležitým faktorom môže byť aj výhoda domáceho prostredia.

Postupom do play-off si oba tímy už teraz vylepšili svoju minuloročnú reputáciu. Skaličanom počas predošlej sezóny ušiel prienik do štvrťfinále v poslednom kole základnej časti, skončili teda na deviatom mieste a hneď za nimi sa umiestnil trnavský káder.

Základná časť

HK iClinic Skalica

V úvode aktuálneho ročníka druhej najvyššej súťaže sa pre Skaličanov trikrát opakoval totožný výsledkový scenár, keď po dvoch víťazstvách zakaždým prišla prehra. Následne sa ich výkony zišli na pozitívnych vlnách bodovej amplitúdy, pripísali si osem výhier v rade, čo ich vystrelilo k najvyšším tabuľkovým priečkam. Podobný kúsok sa im už ale zopakovať nepodarilo a v predvianočnom období sa pri skalickom tíme pravidelne striedali víťazné a prehraté duely. Po štyroch úspešných zápisoch na prelome kalendárnych rokov opäť nastala pravidelná striedavosť zisku bodov. Záver základnej časti sa však Záhorákom vydaril, z pätnástich možných bodov nazbierali dvanásť a finišovali na druhom mieste.

Doterajší priebeh súťažného ročníka stručne zbilancoval kapitán Skalice Ondrej Janík: „Základnú časť by som z našej strany hodnotil pozitívne, s druhým miestom vládne spokojnosť, no ešte to nie je koniec sezóny.“

HK Gladiators Trnava

Vstup „gladiátorov“ do sezóny predurčil vývoj ich celej základnej časti – úspešné merania síl sa harmonicky menili so súbojmi, v ktorých trnavský káder ťahal za kratší koniec. Chvíľková zmena nastala v druhej polovici novembra, keď počas štyroch stretnutí stratili Trnavčania len jediný bod. Na rad sa ale dostalo skutočne nevydarené obdobie, v nasledujúcich desiatich ligových vystúpeniach sa z víťazstva tešili len dvakrát. Rok 2022 a zvyšok duelov pred vyraďovacími bojmi ich znova zachytili v striedavej športovej a výsledkovej forme. Pätnásť zápasov im prinieslo osem víťazných zápisov, čo stačilo na ôsme miesto tabuľky, ktoré znamenalo kvalifikáciu o play-off so Žiarom nad Hronom. Proti „indiánom“ mužstvo Trnavy naplno využilo výhodu domáceho klziska, jeden bod si pripísalo aj z ľadu nováčika súťaže a v sérii uspelo pomerom 3:1.

„Počas základnej časti sme mali veľmi nevyrovnané výkony a odzrkadlením bola deviata priečka. Dva zápasy sme dokázali hrať dobre, následne nám štyri nevyšli a dostávali sme veľa gólov. Tímové očakávania boli síce vyššie, teraz je však dôležité, že sme postúpili do play-off,“ obzrel sa za minulými stretnutiami a vyzdvihol význam postupu trnavský kapitán Roman Jurák.

Štatistické porovnanie

Skalica Ukazovateľ Trnava
192 Strelené góly 170
124 Inkasované góly 187
1820 Strely na bránu 1828
10,55 % Úspešnosť streľby 9,30 %
735 Trestné minúty 462
26,29 % Využitie presiloviek 20,00 %
84,31 % Úspešnosť v oslabeniach 78,67 %
91,78 % Úspešnosť zásahov 91,08 %

 

Michal Pichnarčík

Pre kapitána Skalice je to už piata sezóna na Záhorí. Zdroj: HK iClinic Skalica

Vzájomné zápasy

Výsledky doterajších stretov Skalice s Trnavou predpovedajú vyrovnané štvrťfinálové duely krajského derby. Prvé tohtosezónne meranie síl ponúklo až trinásť presných zásahov a víťazstvo Záhorákov 8:5. Trnavčania im však vrátili požičané v druhom zápase, keď doma uspeli v pomere 4:1. Najvyrovnanejším bol tretí súboj, ktorý po riadnej hracej dobe priniesol rezultát 5:5 a v predĺžení ho gólom rozhodol skalický hostiteľ. Aj vo štvrtej vzájomnej bitke si víťazstvo pripísal domáci tím – Trnava vyhrala 4:2.

Súhrn: Stav vzájomných zápasov v aktuálnom ročníku je 2:2, gólové skóre znie 18:17 pre Trnavu.

Hlasy kapitánov

Ondrej Janík, kapitán HK iClinic Skalica: „Celá sezóna je poznačená rôznymi dohrávkami, nám sa to však v jej priebehu veľmi nenakopilo. Jemne sme to pocítili na konci základnej časti, podobne ale na tom boli aj ostatné tímy. Nemyslím si teda, že nás program by bol viac nahustený a náročnejší. Play-off je nová súťaž, na základnú časť sa už veľmi neprihliada a proti Trnave nás čaká náročná séria. Vždy je pre nás cieľom ísť krok za krokom a postúpiť ďalej.“

Roman Jurák, kapitán HK Gladiators Trnava: „Ku koncu základnej časti sme dohrávali dosť zápasov a bolo to cítiť. V kvalifikácii nasledovali jednotlivé zápasy tesne po sebe, v nohách sme toho mali naozaj veľa, no Žiar nad Hronom bol na tom rovnako. Postúpili sme do play-off, ale tým to pre nás nekončí, proti Skaličanom budeme odhodlaní. Radi by sme cez nich prešli a urobíme pre to maximum. V tejto sezóne sme s nimi odohrali dobré zápasy, na domácom ľade sme ich dvakrát porazili. Samozrejme, teraz začína všetko odznova. Verím, že ich potrápime a postúpime ďalej.“

Michal Pichnarčík

Roman Jurák je kľúčovou postavou svojho mužstva. Zdroj: FB HK MŠK Žiar nad Hronom

Zaujímavosti série

V doposiaľ odohraných súbojoch Skalice s Trnavou zakaždým platilo príslovie „môj dom, môj hrad“. K pokračovaniu nastoleného trendu môže okrem vyrovnaných síl oboch súperov pomôcť aj prítomnosť slušného počtu divákov.

Fanúšikovia na Záhorí oddane poháňajú svoje mužstvo za úspechom, deklarovali to aj ku koncu základnej časti a na súboj so Žilinou ich prišlo vyše tisíc. „Po dlhšej dobe sa na tribúny mohli vrátiť diváci a my sme to značne pocítili. V Skalici nám fanúšikovia stále dodávajú silu a ženú nás dopredu. Dúfam, že to tak ostane aj naďalej a pomôžu nám v play-off,“ uznal kvality skalického obecenstva kapitán tamojšieho mužstva.

Výbornú atmosféru však vedia vytvoriť aj priaznivci Trnavy, naposledy svoje mužstvo doviedli k dvom domácim víťazstvám v rámci kvalifikácie s „indiánmi“ a o rovnaký počin sa budú snažiť aj vo štvrťfinálovej sérii proti Skaličanom. O podpore skalických fanúšikov vie svoje aj Roman Jurák, ktorý na Záhorí pôsobil počas dvoch sezón. „Ľudia v Skalici si vedia nájsť cestu na zimný štadión, očakávam tam viac divákov ako v Trnave. Dúfam však, že naši fanúšikovia nás takisto prídu povzbudiť a presvedčia sa, že aj my vieme hrať hokej,“ vyjadril vieru v trnavskú kulisu.

Misky váh na stranu svojho kolektívu môžu výrazne nakloniť aj bodovo najaktívnejší jednotlivci. V aktuálnej tabuľke produktivity celej ligy sú medzi najlepšou sedmičkou hráčov dvaja zástupcovia skalického hokeja a štyria trnavskí protagonisti.

Daniel Štumpf s Martinom Hujsom potvrdzujú svoje kvality efektivitou počas celej základnej časti a Ondrej Janík verí, že na to nadviažu aj v ďalších bojoch. „Vo vyraďovacích dueloch je zodpovednosť na ramenách skúsenejších hokejistov, ktorí by radi ukázali svoju kvalitu a my sa na nich budeme spoliehať. Samozrejme, že Trnavčania si práve na týchto hráčov dajú pozor, no rovnako to bude platiť aj z našej strany. Bude to o maličkostiach, uvidíme, kto bude úspešnejší,“ skonštatoval kapitán Záhorákov.

Rovnaký fakt taktiež platí o štvorici „gladiátorov“ - Jurák, Holovič, Miklík a Okoličány. Svoju dôležitosť pre tím ukázali aj v stretoch so Žiarom nad Hronom a k postupu pomohli dohromady 22 kanadskými bodmi. „V ofenzíve máme silu, dokázali sme sa presadzovať a verím, že to bude pokračovať. Od skúsených hráčov sa produktivita očakáva, mužstvu sme pomohli počas sezóny a aj v kvalifikácii. Práve na takéto momenty sme v tíme,“ preukázal tímové odhodlanie trnavský kapitán, ktorý nedávno v našej druhej najvyššej súťaži dosiahol hranicu 400 kanadských bodov.

Naša prognóza

Adept na prienik do semifinále vôbec nie je jednoznačný. Základná časť sa síce o mnoho lepšie vydarila Skaličanom, no v zápasoch s Trnavou sa zakaždým potvrdili rovnomerne rozložené sily protivníkov. Výhodou pre Záhorákov môže byť odštartovanie série v domácom prostredí, kde ich vpred poženie verná kulisa. Na trnavskom ľade ich ale bude čakať neľahká úloha a štvrťfinále by mohlo dospieť aj do šiesteho či siedmeho duelu.

NÁŠ TIP: 4:2 na zápasy

 

Program štvrťfinálovej série

HK iClinic Skalica HK iClinic Skalica
17:00
10.03.2022
HK Gladiators Trnava HK Gladiators Trnava
HK iClinic Skalica HK iClinic Skalica
17:00
11.03.2022
HK Gladiators Trnava HK Gladiators Trnava
HK Gladiators Trnava HK Gladiators Trnava
17:30
14.03.2022
HK iClinic Skalica HK iClinic Skalica
HK Gladiators Trnava HK Gladiators Trnava
17:30
15.03.2022
HK iClinic Skalica HK iClinic Skalica
HK iClinic Skalica HK iClinic Skalica
17:00
17.03.2022
HK Gladiators Trnava HK Gladiators Trnava
HK Gladiators Trnava HK Gladiators Trnava
17:30
19.03.2022
HK iClinic Skalica HK iClinic Skalica
HK iClinic Skalica HK iClinic Skalica
17:00
21.03.2022
HK Gladiators Trnava HK Gladiators Trnava

 


Súvisiace články