Skandovanie fanúšikov ho milo prekvapilo, so Žiarom chce vystúpiť čo najvyššie

Brankár Juraj Ovečka začal aktuálny ročník TIPOS SHL u nováčika v Brezne, no v januári z Horehronia odišiel. Tentoraz sa upísal inému debutantovi v druhej najvyššej hokejov lige – Žiaru nad Hronom. V nedeľu nastúpil za „indiánov“ na prvý zápas a uviedol sa v najlepšom možnom  svetle. V stretnutí s Humenčanmi pochytal 36 striel súpera a za svoj chrbát nepustil ani jeden puk. Skvelý výkon bol o to vzácnejší, že si čisté konto pripísal prvýkrát v sezóne. Po skončení duelu tak neskrýval spokojnosť.

„Takto som si to predstavoval. Chalani ma pred zápasom aj podpichovali, že keď nedostanem gól, tak vyhráme. Ale je to určite aj ich zásluha, lebo plnili všetky trénerove pokyny, ktoré povedal v kabíne. Zblokovali veľa striel a to, že sme vyhrali na nulu, je len super,“ so spokojnosťou v hlase vyzdvihol Ovečka spoluhráčov.

Napriek tomu, že dvadsaťdvaročný gólman vychytal čisté konto, nešlo o jednoduchý zápas a Humenné bolo náročným súperom. V prostrednom dejstve museli Žiarčania dokonca čeliť takmer dvojminútovej presilovke hostí 5 na 3, no Zemplínčania  ani tú nedokázali využiť. „Druhá tretina bola rozhodne najťažšia z celého zápasu. Začalo to hneď po prvej tretine, keď nastali technické problémy s rolbou, a pred druhou tretinou sme desať minút stáli, že som možno trochu vychladol,“ poukazoval ochranca žiarskej svätyne na vynútené predĺženie prvej prestávky, čo následne pocítil pri svojom výkone.

V Brezne stratil pozíciu a tak prijal ponuku „indiánov“

Ovečka vstúpil do prebiehajúcej sezóny ako hráč Brezna a za Horehrončanov odohral celkovo dvadsaťjeden zápasov. Úspešnosť jeho zákrokov mala hodnotu 90,6 % a priemerne inkasoval 3,78 gólu na zápas. Dvadsiate druhé stretnutie v ročníku však odchytal už za iné mesto na Hrone. A hoci žiarsky klub informoval o jeho príchode len niekoľko hodín pred zápasom s Humenným, v klube bol dlhšie.

„V Žiari som približne dva týždne. Nebolo to asi oficiálne vonku, pretože sme boli celý tím v karanténe,“ vysvetľoval rodák zo Skalice a hneď dodal: „Aj preto bol ten zápas i pre mňa ťažký, lebo bol prvý po dlhej dobe. Ale tým, že chalani dobre zahrali, tak mi veľmi uľahčili robotu.“ Bývalému klubu následne venoval milé slová. „Chcel by som sa poďakovať vedeniu aj trénerom v Brezne za príležitosť. Nech sa im darí.“

Michel Miklík

Mladý brankár nastúpil za Brezno dvadsaťjedenkrát. Zdroj: Brezno Knights

Podľa Ovečkových slov sa celý prestup udial trochu náhodne, pričom prvý, kto sa mu ozval, bol kouč Žiarčanov. „Kontaktoval ma tréner Noro Javorčík s tým, že si všimli, že som už dlhšie nechytal v Brezne a spýtal sa ma, či by som nechcel ísť k nim. Tým, že som v Brezne dlho nemal zápas a už to bol nejaký týždeň, dva či možno aj tri, tak som ponuku prijal,“ priblížil Ovečka, ako došlo k celému prestupu.

Odchovanec Skalice nastupoval za Brezno sprvoti pravidelne, no ako sám vysvetlil, neskôr tomu tak prestalo byť. „Začiatok sezóny až do jej polovice to bolo fajn a potom začali chodiť chalani z Bystrice, brankári Belo aj Gajo (Filip Belányi, Matej Gajan, pozn. red.). S Rišom (Pončákom, pozn. red.) aj so mnou tam bolo veľa brankárov, takže preto ten prestup.“

S pozíciou prvého brankára Brezňanov nastúpil Ovečka naposledy ešte 19. decembra 2021 v Leviciach. V ďalších piatich zápasoch sa na ľad nedostal a ustúpiť musel Matejovi Gajanovi s Richardom Alexanderom Pončákom. Posledný raz kryl brezniansku svätyňu 10. januára 2022, keď na dubnickom ľade vystriedal v polovici zápasu Pončáka.

V novom klube sa cíti skvelo

V novej kabíne sa už Ovečka udomácnil a cíti sa výborne. „Zo vzájomných zápasov sa poznáme, mám tu aj chlapcov, s ktorými sme boli v Skalici. Poznám Fera Pulščáka, Mareka Pača a viacero ďalších chalanov. Mám už novú partiu a je to super,“ pochvaľoval si mladý brankár nových spoluhráčov.   

Ján Zlocha

Žiarski fanúšikovia privítali Ovečku výborne a v zápase ho vytlieskali ai vyskandovali. Zdroj: HK MŠK Žiar nad Hronom/Mário Bóna

Zatiaľ čo sa Brezno trápi na samom konci ligovej tabuľky, tak v Žiari nad Hronom je situácia iná. „Indiáni“ bojujú o čo najlepšie postavenie pred blížiacim sa play-off a po ostatnom víťazstve nad Humenným im patrí deviata priečka zaručujúca predkolo vyraďovacích bojov. Odlišnú situáciu vníma aj Ovečka. „Tu v Žiari som nastavený inak ako boli v Brezne poslednú dobu a dúfam, že so Žiarom sa dostaneme čo najvyššie ako to pôjde,“ nádejal sa dvadsaťdvaročný gólman. Vo svojich osobných ambíciách hľadí predovšetkým na celý tím. „Hlavne chcem pomôcť chalanom, čo bude v mojich silách,“ skromne uviedol Ovečka.

Novú akvizíciu vo svojom klube prijali s radosťou aj fanúšikovia „indiánov“. V priebehu duelu po výborných zákrokoch viackrát skandovali Ovečkovo meno. „Bolo to veľmi milé prekvapenie a hlavne na to, že prišlo necelých sto až stopäťdesiat ľudí, tak atmosféra bola veľmi dobrá, aj vďaka fanklubu. Ďakujem a dúfam, že bude chodiť viacej ľudí, lebo je super, keď ľudia takto povzbudzujú,“ chválila nová posila Žiaru domácich fanúšikov.